A MAGYAR RÖGBI FOTÓ- DOKUMENTUM ÉS VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE 1993.
a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg

 

A Magyar Rögbi Szövetség Elnöksége stratégiai döntést hoz, mely szerint minden első osztályban szereplő csapatnak kötelező kadet csapat nevezése a bajnokságba. Ez a döntés a fejlődés új távlatait nyitotta meg a hazai rögbi számára, ahol ekkor még zömmel más sportokból átigazoltak, vagy csak egyszerűen felnőtten kezdők űzték a sportot.


1993.
január
január és február, Népstadion kert és termei, játékvezetői és edzői képzés

január 9. 12.00 Népstadion és Intézményei - Szövetségek Háza
MRgSz elnökségi
- fejlesztés
- versenynaptár - az NB2-es folyamatban lévő nevezések miat még nem készült el
- fegyelmi szabályzat
- Körmöczi Bélát megválasztották az MRGSZ tiszteletbeli elnökénekEsztergomiak:
"1993. januárjában sorsdöntő közgyűlésre került sor, amelyen a Magyar Rögbi Szövetség elnöksége is részt vett. A tét óriási volt: az Esztergomi Rögbi Klub fennmaradása! Az összegyűlt játékosok Vállalási Lapon tettek írásban ígéretet, hogy az edzéseken, edzőtáborokban, mérkőzéseken biztosan részt vesznek. Ennek hatására új erőre kapott a klub és a téli edzések után 35 fővel vágott neki a tavaszi szezonnak. Az egyesület 1993-ban felvette a Vitézek nevet."
Forrás: Magyar György - Az esztergomi rögbi sportág negyedévszázados története (1983-2008)január 16. 10.00 Népstadion és Intézményei - Szövetségek Háza
Játékvezetői felkészítő


január 18.
12.00 Népstadion és Intézményei - Szövetségek Háza
MRgSz elnökségi
"1992-ben a Yeti Sport Club vezetője - valljuk be őszintén - csupán egy sporttámogatás elnyerése miatt, kénytelen volt a hegymászó klubbot kibővíteni.
Ekkor kerültem be én a képbe. Amikor megtudta, hogy egy rögbi csapat minimum 15 emberből állt, azonnal lelkesen felajánlotta a rögbi szakosztály létrehozását.
Néhányan volt BEAC-osok összeültünk és azon okoskodtunk, hogy Budapesten hol a manóban tudunk pályát, edzőt, mezt, szponzort találni.Edzésre pályát a II. kerületben a Kolozsvári Tamás úton találtunk.
Persze nem hivatalosan, hanem a portást „megvesztegetve”, alkalmanként fizettünk neki.
A siker érdekében még hirdetést is feladtunk.
Ennek eredményeképpen, persze lebuktunk és repültünk.
Következtek az edzések a Margitszigeten.
A rétek egyikén. Öltözni pedig az uszodában öltöztünk.
Pályánk még nem volt, de csapatunk, mezünk már igen.
"
(Zentai Plajner Zsolt emlékezik)

január 22.
Yeti toborzó


 

január 24.
A január 9-i MRgSz elnökségi ülésen Körmöczi Bélát megválasztották örökös tiszteletbeli elnöknek


Labdarendelés a Winner cégtől, Gödről:január 30. 10.00 Népstadion és Intézményei - Szövetségek Háza, majd 12.30-tól BEAC pálya - Bogdánffy u.
Játékvezetői felkészítő


NS cikk egy rögbiző amerikai elnökről:és némileg ellentmondó információval egy másik:


Szeged:
"1993 januárjában értesült (Palásti Jenő) arról, hogy márciusban a Rögbi Szövetség szervezésében indulni fog egy új bajnokság, NB2B elnevezéssel. Elhatározta, hogy ebben a bajnokságban már egy szegedi csapat is indulni fog. Felvette a kapcsolatot Rigó Lehellel, a Szeged Városi Sport Igazgatóság igazgató helyettesével, és segítséget kért. Rigó Lehel nagy rokonszenvvel fogadta az ötletet. Valamikor ő is hasonló módon kezdte el a jégkorongot Szegeden. Ráadásul volt egy régi rögbis ismerőse, Bárdfalvi Tamás (Kecskemét, Pécs, Székesfehérvári KÖFÉM). Azonnal felajánlotta a segítségét.
Innentől már felgyorsultak az események. Sokat segített, hogy Jenő számára véget ért a gyakornoki időszak, és 1993 februárjától, már mint minőség fejlesztő mérnök folytatta a munkáját a gyárban.
A lelkes csapat alapító felhívta a rögbi szövetséget, és bejelentette szándékát. Természetesen nagy örömmel fogadták a hírt. Megállapodtak abban hogy február 12-én pénteken Sztudva Imre fejlesztési tiszt Szegedre utazik, visz magával labdát, meg még néhány hasznos dolgot.
"1993. február
február 12. péntek
17.00 Sportcsarnok Szeged - első összejövetel
1993 februárjában alakult az első szegedi rögbi csapat Mogorva Gorillák néven. 
A volt dunaújvárosi rögbi játékos - az egyébként kiskunhalasi illetőségű Palásti Jenő - 1993. február 13-án az vezényelte Szegeden az első edzését. Hívó szava akkor kb.15 fő ért el és az Újszegedi Ligetben ismerkedtek a srácok a rögbivel. 
február 11-i toborzó cikk

Palásti Jenő emlékezik 2022. augusztusában: "Február első 2 hete szaladgálással telt el. Próbáltam pályát keríteni, többször jártam a sport igazgatóságon. A "naplót" 1 évvel később kezdtük el, de sajnos akkor még a toborzó cikk nem volt a birtokomban." (ennek köszönhető némi eltérés a datálásokban - szerk.)


"A lelkes csapatalapító felhívta a rögbi szövetséget, és bejelentette szándékát. Természetesen nagy örömmel fogadták a hírt. Megállapodtak abban, hogy február 12-én pénteken Sztudva Imre fejlesztési tiszt Szegedre utazik, visz magával labdát, meg még néhány hasznos dolgot.
A városi sportigazgatóságon Jenő rendelkezésre bocsátottak egy termet február 12. 17:00-ra, és Rigó Lehel bemutatta Palásti Jenőt Cs.Gát Lászlónak, a Dél-Magyarország napilap fiatal sport újságírójának. 1993.02.11-én, csütörtökön  CS.G.L. aláírással „Új sportág születik Szegeden” címmel egy nagyon érdekes, s ami a legfontosabb, nagyon hatásos hírverő újságcikk jelent meg a ” Délmagyarban”.
A meghirdetett időpontban 16 érdeklődő jelent meg (Szegeden olvassák a „Délmagyart”). Sztudva Imi elfelejtette a labdákat elhozni, de természetesen Jenőnek volt egy labdája. Egy szórakoztató beszélgetés után megállapodtunk, hogy 1993.02.13-án de. 9-kor találkozunk az újszegedi ligetben. Imi sok sikert kívánt mielőtt elköszönt. (Pár éve azt mondta, hogy akkora hatása volt az akkori jelenlétének, hogy szerinte róla kellene elnevezni a leendő stadionunkat)
Azon a megbeszélésen öten voltak olyanok, akik később a szegedi rögbi történetében jelentős szerepet játszottak: Papp Szabolcs, Hajagos Róbert, Dr. Ladányi Zsigmond ( ő csak beköszönt, és megkérdezte, hogy mikor lesz az első edzés), Tihanyi Zoltán (ő még nem jött azonnal edzésekre, de a mai napig ő a legtöbbet kiállított szegedi rögbis) és Palásti Jenő.
Ez volt az előzmény.

A kezdetek
Az újszegedi ligetben, egy nagy füves tisztáson, zajlott le az első „edzés”, 1993.02.13-án szombaton délelőtt. (Palásti Jenőnek volt is nosztalgikus érzése emiatt, mert két évvel azelőtt még a budapesti Városligetben a Liget SE csapatának edzésein vett részt). Az első néhány edzést ott tartottuk, mert a városban nem volt szabad sportpálya, és a Sport Igazgatóság se tudott intézni. Minden pályát használt valaki, de egyiknek se volt tulajdonosa. A tulajdon viszonyok még nem voltak elrendezve Szegeden. Az önkormányzatnak ekkor még semmibe se volt beleszólása, és nem is akart plusz költséget felvállalni.
Az első edzésen 18-an voltunk. Megjelent Dr. Ladányi Zsigmond, válogatott melegítőben. Kiderült, hogy ő az aktuális fedett pályás csúcstartó súlylökésben, sokáig ő volt Magyarország első számú súlylökője. Nagyon erős ember volt. Magával hozta Kárpáti Gábort (szintén kiváló sportoló volt), akit egy időben gerelyhajításban Német Miklós és Paragi Ferenc utódjának tartottak, de sajnos egy sérülés miatt fel kellett hagynia a gerelyhajítással. Papp Szabolcsról kiderült, hogy ő egy volt cselgáncsozó (+100kg) és Kovács Antal felkészítő partnere is volt, de inkább a családi vállalkozásban dolgozik. Egy labdával ennyi embernek nehéz edzést tartani, ezért egy rövid bemelegítés és némi szabály ismertetés után játszottunk egy jót. Mindenki nagyon élvezte. A Zsiga azonnal azt mondta, hogy a SZEOL stadion dobó pályáján kellene az edzéseket tartani. De még két hétig a ligetbe jártunk. Közben csatlakozott hozzánk Nacsa István diszkoszvető, és Dr. Molnár Attila kalapács vető és súlyemelő. Valamint Tóth László, az Elefántok válogatott játékosának Tóth Istvánnak az öccse. Neki szintén volt egy labdája. Laci a „Juhász Képző Tanár Főiskola” avagy a Juhász Gyula Tanár Képző Főiskola Tesi szakos diákja volt.
"


február 13. szombat
10.00 Népstadion és Intézményei - Szövetségek Háza
Játékvezetői felkészítő
14.00 Népstadion és Intézményei - Szövetségek Háza
Bajnoki sorsolás
2. osztály tervezet:

A
B
- Kispesti Elefántok
- Angolok (Exiles)
- Pécs
- Szentesi 91-esek
- Miskolc vagy Békéscsaba
- Zöld Sólymok II.

- Miskolc vagy Békéscsaba
- Yetik
- FASE II.
- KÖFÉM
- Mezőfalva
- Rendőrtiszti Főiskola

10.00 Palásti Jenő ezen a napon vezényelte Szegeden az első edzését.
Hívó szava akkor kb.15 fő ért el és az Újszegedi Ligetben ismerkedtek a srácok a rögbivel. 

február 18. 10.00 Népstadion és Intézményei - Szövetségek Háza
MRgSz elnökségi


Esztergomiak


február 20. szombat
19.00-tól kifulladásig: - MOM Csörsz utcai művelődési háza
1. Rögbis Bál - a Sport Kft. szervezésében
Hozzátéve, hogy a 70-es évek elején már több bál is szevezésre került az akkori rögbisek által.


február 27. szombat
10.00 Népstadion és Intézményei - Szövetségek Háza
Játékvezetői felkészítő


Becsült időpont:
KÖFÉM Kupa - Székesfehérvár
Pécsi Termesz - FÁSE 5 : 17 Molnár 5
Termesz - KÖFÉM 0 : 5
Termesz - Mezőfalva 15 : 0 Hartung 10, Wolf 5
Elefántosok emlékeznek:
"Bár a másodosztályban való szereplés nem okozott túl nagy kihívást lelkesedésünk még sem lankadt. Mindjárt ebben az évben feljutottunk az első osztályba és megnyertük a Magyar Kupát. Ez ideig egyedülálló sorozat vette kezdetét. Zsinórban megnyertük az 1993-94-es, az 1994-95-ös az 1995-96-os első osztályú Magyar Bajnokságot valamint a 94-es 95-ös és 96-os Magyar Kupát. Ebben az időben nem nagyon találtunk legyőzőre (egyetlen alkalommal szenvedtünk vereséget idegenben a FÁSE csapatától) a hazai csapatok közül. Ez a sikersorozat a Szláva által oktatott és Magyarországon ez idáig ismeretlen, játékstílusnak volt köszönhető. Ez a felfogás bár itthon sokak szemében durvának tűnt, és megosztó volt, de a jóval magasabb szintű nemzetközi rögbiben, azokban az időkben, teljesen elfogadott és alkalmazott volt. A sikerszéria okaként fontos megjegyezni azt is, hogy ebben az időszakban (teljesen amatőrként munka és iskola mellett) a csapat gerince heti 5-8 edzésen + mérkőzés vett részt, ami a magyar rögbiben napjainkig is egyedülálló mennyiségű edzésmunkát jelentett.
Akkoriban az Elefántok adta a Magyar Válogatott gerincét. Volt olyan válogatott mérkőzés, amikor 13 játékosunk szerepelt a nemzeti csapatban. Összetartozásunk jelképeként az arra érdemes játékosok magukra tetováltathatták az Elefántos jelképet.
"
Forrás: Hammer Zoltán, Horváth Imre, Kump László, Niklász Károly, Tóth István1993. március


február 26 - március 6.
A magyar válogatott Agen-be utazott edzőtáborba. Az esemény a Francia Sportminisztériummal kötött megállapodás keretében zajlott.
Folytatásaként neves francia szakember érkezett később több alkalommal Magyarországra (Fabrice Brochare - a francia válogatott korábbi erőnléti edzője).
Forrás: Kostyál Gábor
Robert Antoninnal később Szövetségünk szoros munkakapcsolatban állt.

A magyar csapatvezetők találkoztak a FIRA elnökével, Albert Ferrasse-szal.

Forrás: Habóczki Gusztáv - az MRgSz elnöke 1991-94-ig

Az eredeti francia cikk:

Forrás: Kostyál Gábor

Az edzőtáborban a magyar csapat neves francia játékosokkal is találkozhatott, pl. Sellával.

Cikk a helyi újságban:

Forrás: Kostyál Gábor


A magyar csapat mérkőzést játszott Périgord-Agenais bajnokságban szereplő SC Aiguillonnal is.


A csapat megtekintette az Agen-Beziers mérkőzést is:

Forrás: Kostyál Gábor


A csapatot fogadták a Városházán is Agenban.


Forrás: Kostyál Gábor

 

 

 


"A mezek megszerzése igazán különleges történet volt.
Mivel akkori barátnőm a Parlamentben volt titkárnő, ezért néha lehetőségem volt legálisan bejutni az épületbe. Egyszer éppen láttam, hogy külföldre faxoltak leveleket.
Ekkor született meg bennem az ötlet, hogy írok a létező összes válogatottnak, megírom azt, hogy egy csóró, magyar csapat vagyunk és használt sportfelszereléseket és esetleg mezeket fogok kérni. Végül is nem volt semmi vesztenivalónk.
Persze a többség válaszra sem méltatott minket, de néhányan sok sikert kívántak.
Legnagyobb meglepetésemre kaptam egy levelet az RFU-tól, magától a VB ezüstérmes válogatott egyik prominens vezetőjétől Don Rutherford-tól. A levélben az állt, hogy feladtak egy csomagot.
Majd eljött a nagy nap, jelezte a Vámhatóság, hogy mehetek a csomagért, amit ott fognak felbontani és elvámolni.

A méretes dobozt felnyitva, a Vámtisztviselő visszahőkölt a több hetes izzadságszagú és szakadt felső mez láttán. Undorodva kérdezte, hogy ez mi? Elmondtam, hogy használt mezeket kértünk és kaptunk.
Intett, hogy vigyem, és, hogy ezen nincs mit elvámolni. Bevallom azért szomorú voltam a látvány miatt, de mivel anyukám szabász volt, már meg is született a terv a fejemben, hogyan fogjuk helyre hozni a mezeket. Otthon kibontottam a csomagot. Ekkor sokként ért a meglepetés. Az angolok vélhetően ismerték a magyarországi VÁM viszonyokat, ezért tették az undorító mezt felülre.
Alatta viszont remek állapotú NIKE mezek és sportszárak voltak. Benne pedig egy levél, amiben az angol szövetség sok sikert kívánt, és kértek egy képet a csapatról, az új mezünkben…

Nadrágot az egyik csapattársunk butikos szülei varrattak. Ezért lett a színünk, zöld felső, sárga nadrág és piros sportszár.
"
(Zentai Plajner Zsolt emlékezik)


március 12. péntek 17.00 Expo Szálló Budapest - MRGSZ Közgyűlés ?március 13. szombat
10.00-tól Esztergomi Hetes Torna avagy Brittania Kupa
Fővédnök: John Birch - angol nagykövet őexcellenciája

A Szentes-Yeti vegyescsapat:


Petőfi Népe cikk az eseményről:Kis történet az eseménnyel kapcsolatban:
"Esztergomban volt egy hetes torna. A döntőt Kecskemét csapata játszotta. A teljes játékidő alatt egyik csapat sem vitt célt. A rájátszásban a kecskemétiek egy norvég játékosa (Rolf Stub szerk.) vitte be hirtelen halállal a győztes pontot.
A torna fővédnöke a brit nagykövet volt. A banketten a nagykövet kérte hogy szeretne beszélni a győztes célt bevivő játékossal.
Akkor már jócskán benne voltunk a sörözésben. Hívtuk az elnöki asztalhoz a norvég játékost.
Kicsit támolyogva oda jött az elnöki asztalhoz rátámaszkodott az asztalra szemben a nagykövettel és megkérdezte, hogy beszél itt valaki angolul.
Dőltünk a röhögéstől. A nagykövet is.
"
Forrás: Habóczki Gusztáv, MRgSz elnök 1991-1994
"Szezonkezdésre nagyszabású 7-es rögbi tornát szervezett az egyesület Esztergomban, a hat legjobb magyar csapat részvételével. A tornán a csapat az igen értékes 3. helyet szerezte meg. Külön emelte a torna rangját Sir John Birch, Nagy- Britannia magyarországi nagykövetének jelenléte. Ekkor kapcsolódott Pusenyák Zoltán, Viola Ferenc a csapathoz, illetve visszatért Heckel Zoltán és Hock István."
Forrás: Magyar György - Az esztergomi rögbi sportág negyedévszázados története (1983-2008)

március 14-15. vasárnap-hétfő Érdi Kupa
Pécs Termesz - Békéscsaba 5 : 12
Pécsi pontok: Gróf 5

Pécs Termesz - Miskolc 10 : 19
Pécsi pontok: Bereczk 5, Hoffman 5

Mérkőzésrészlet

március 20. szombat
NB1 9. forduló
11.00 Bregyó közi pálya: FÁSE - BEAC 84-0 (39-0) jv.: Kadlecsik Tibor

NB2:
14.00 Chinoin pálya: Bp. Exiles - Kispesti Elefántok
14.00 Vasutas pálya: Békéscsaba - FASE II.

 

Szeged:
"Lassan híre ment a rögbinek a városban, és egyre többen jöttek. Palásti Jenő továbbra is megszólított alkalmasnak látszó embereket, és most már nem is eredménytelenül. Sokan eljöttek, kipróbálták, volt aki maradt is.

Egy szombati edzés után Hajagos Róbert egy nagyon mély kijelentést tett. Sárosan, koszosan mentünk a sétányon a közeli vendéglőbe, és a szembe jövők csodálkozva, rémülten néztek minket. A Robi ezt látva kijelentette: Azért néznek így ránk, mert irigyelnek minket. Tudják, hogy mi most egy olyan dolgot csináltunk, amit nagyon szeretünk.

Márciusban végre átmentünk az Etelka sori úgy nevezett „szeolra”. Akkoriban az foci NB2-ben játszó Szeged SC használta a létesítmény jelentős részét. Nem fizettek senkinek semmit, mégis úgy tettek, mintha az ő tulajdonuk lenne ott minden.
Itt már viszonylag kulturált körülmények fogadták a csapatot. Az atléták egykori öltözőjét használhattuk, bár csak hideg víz volt, de már igazi sportpályán sportolhattunk. A csapat létszám is folyamatosan gyarapodott. Debreczeny Dénes ismerősei hívására jött el egy edzésre. Azonnal látszott, hogy van benne spiritusz. Az első alkalommal beverték az orrát és a száját. Ömlött a vér, s Dénes hóval és jéggel próbálta elállítani, kevés sikerrel. Edzés után kijelentette: Gondolta, hogy ez egy qrva jó játék, de azt nem hitte volna, hogy ennyire. A következő edzésre elhozta az öccsét Ádámot, az unokatesóját Oszlánczi Petit ( a válogatott kézilabdás, Oszlánczi András öccse), Veréb Balázst, és Pálmai Tónit. Lassan kezdet kialakulni a ¾.

A pálya kérdése nagyon érdekesen oldódott meg. Az edzéseket kedden, pénteken este, és szombaton délelőtt tartottuk, általában a dobó pályán, néha a salakon. Senki nem tudott rólunk, de nem is tudtunk senkitől engedélyt kérni. Egyik szombaton mikor kimentünk a pályára, a Szeged SC éppen edző meccset játszott a salakon, és a dobó pályán is volt valami mozgás. Március volt, de hó borított mindent. A fű2 nevű pályát éppen nem használta senki. Tehát azon a pályán tartottuk az edzést. Amikor mentünk az öltözőbe megállított minket egy alacsony, vékony, öltönyös emberke. Megkérdezte, hogy kik, mik vagyunk és mit csinálunk itt. A kapott válaszon nagyon felháborodott. Kijelentette, hogy ő a labdarúgó csapat ügyvezetője és közölte, hogy kitilt minket a sport telepről. Ha még egyszer ide jövünk, a rendőrséggel dobat ki minket. Palásti Jenő megkereste a Ladányi Zsigát, aki aznap nem tudott lejönni edzésre, és elmondta neki, hogy mi történt. A Zsiga erre azt mondta, hogy semmi gond, kedden edzés a szeolon a szokott időben. A roppant arrogáns úri ember kedden saját kezűleg nyitotta a kaput a kerékpárral éppen megérkező Jenő előtt.
Dr. Ladányi Zsigmond ugyan is a Munkaügyi központban dolgozott, mint jogász. Ő intézte a Szeged SC szerb játékosainak a munkavállalási papírjait. Behívta a derék ügyvezető urat a munkaügyi központba, és közölte vele, hogyha nem hagyja abba a hülyeséget, az összes jugoszlávnak visszavonja a munkavállalási engedélyét. Mienk lett a pálya.

Egy kedd esti edzésen megjelent egy alacsony, vékony kis ember. Bemutatkozott, hogy ő Paul Chennery Új-Zélandról, rögbi játékos, és angol tanár a Csonka Szakközépben. Megdöbbent azon amit látott. Este 6 óra. Tök sötét: Nem lehet lámpát kapcsolni. Jég, hó mindenütt, Palásti Jenő pedig éppen azt mutatja be, hogy kell vetődve jeget törni. Paul mutatott egy két dolgot labdával. 20m-es passzokat adott. Edzés végén közölte, hogy ennek így semmi értelme, legközelebb akkor jön, ha jó idő lesz.
Ezt betartotta, egy szombat délelőtt, szép napos időben megjelent. Addigra már szereztünk 20 rögbi labdát. A csapatnak is kezdett formája lenni. Kialakult a tolongás, és a ¾. Simon Tamás volt vízilabdázó személyében Papp Szabolcs pillér párja is megjelent a csapatnál.
Paulnak nagyon tetszett, amit látott. Azt mondta, hogy ez a csapat jól néz ki. Rengeteg hasznos, érdekes és szórakoztató dolgot mutatott. Végül azt mondta, hogy birkózni már tudunk, de a labdakezelésünk szörnyű.
"

március 21. vasárnap
NB1 9. ford.:
14.00 Városi soporttelep: Battai Bátor Bulldogok - Érdi Darazsak 7-16 (0-10) jv.: Steigerwald Alajos
15.00 Kolping pálya: Esztergomi Vitézek - GAMF Kecskemét 0-31 (0-26) jv.: Adamik Zoltán

NB2 bajnoki:
12.30 Honvéd sporttelep - Szentpéteri kapu:
Miskolci Keselyűk- Szentesi 91-esek 26-10 (12-0) jv.: Kadlecsik Tibor - Székesfehérvármárcius 26.
Fehérváriak
március 27. szombat
NB1
11.00 Orczy park: Zöld Sólymok - Battai Bátor Bulldogok 55-3 (12-3) jv.: Peter Richmond - Oxfordshire Society of Rugby Referees


NB2 A csoport:
14.00 Vasutas pálya: Szentes - Pécsi Termeszek 40-17 (14-7) jv.: Herpai Gyula- Elefántok
Pécsi pontszerzők: Hang 20, Hartung 10, Molnár 5, Hoffman 5

15.00 Csömöri úti pálya: Kispesti Elefántok - Zöld Sólymok II. jv.: Horváth László - Érd

NB2 B csoport:
12.00 Mezőfalvi sporttelep: Mezőfalva - Nagykovácsi Yetik jv.: Kadlecsik Tibor


március 28. vasárnap
NB1:
14.00 Ófalusi pálya: Érdi Darzsak - GAMF Kecskemét 15-9 (3-6) jv.: Fabinyi András


15.00 Bregyó közi pálya: FÁSE - Esztergom 17-0 (10-0) jv.: Gergely Sándor - Batta


NB2 A csoport - 2. ford.:
14.00 Chinoin pálya: Bp. Exiles - Miskolci Keselyűk jv.: Steigerwald Alajos


NB2 B csoport - 2. ford.:
15.00 KFKI pálya: Rendőrtiszti Főiskola - Békéscsaba Benny Bulls jv.: Szabó I.


A Nemzeti és Ifjúsági Szabadidős Sportalap 1992. évi egyesületi kategóriájú pályázatán az Érdi Rögbi Barátok Köre 20000 forintot nyert.
Forrás: NS-1993.03.28.1993. április
Magyarországon tartózkodott április hónapban Peter Richmond Oxfordshire-ből (Oxfordshire Society of Rugby Referees) , az RFU megbízásából.


április 03. szombat
14.00: Előkészületi mérkőzés - és egyben a Szeged első mérkőzése a februári alakulást követően:
Szentesi 91-esek - Szegedi Mogorva Gorillák: 22-7 (17-0)

"Kialakult a csapat, és úgy éreztük, hogy ideje meccset játszani. Sikerült benevezni az NB2B-be, és lekötöttünk egy edzőmérkőzést a Szentes ellen 1993.04.03-ra. A szentesiek nagyon megörültek nekünk. Vida Szűcs Lajos abban a pillanatban, amikor hírt hallott rólunk, kapcsolatba lépett velünk még februárban. Már akkor megbeszéltük, hogy amint lehet játszunk egy meccset. A csapat Paul és Jenő irányításával gőzerővel készült. A középkezdést pl. minden edzésen elpróbáltuk. Paul egyik edzésre elhívta egyik tanítványát a Csonka Szakközépből. Egy nagyra nőtt, dagadt, 17 éves srácot. Azt mondta, hogy belőle biztos jó játékos lesz. A neve: Vukoszavlyev Zorán. A toliba még éppen elfért egy ember, így végre elértük, hogy a kezdő tolink 826 kg-ot nyomot. Akkoriban a magyar válogatottnak se volt nagyobb tolongása. De pl. az 1991 VB döntőn játszó angol válogatottnak is csak 836 kg volt.

Az első mérkőzésünk tehát Szentesen, a MÁV pályán, 1993.04.03-án. Azon a napon a magyar felnőtt válogatott a német u23 csapattal játszott. Ezért volt meglepetés, hogy Lukács János (Cseni) a Fehérvár Aruház SE-ből a szentesi meccset választotta. Nagyon megörült, amikor régi cimboráját, Palásti Jenőt meglátta. Gratulált a jó megjelenésű csapathoz. A szentesiek is nagyon meglepődtek, amikor meglátták, hogy mekkora emberek állnak velük szemben a pályán. Mezünk még nem volt, mindenki egy fehér pólót vitt magával. A számozást úgy oldottuk meg, hogy mindenkinek a „mezére” fekete neolux spray-el fújtuk rá a számot, amikor a pólóját már felvette. Néhány napig mindenkinek ott volt a hátán a szám. A mérkőzés elején a hazaiak 17:0-ra elhúztak és kezdték biztonságban érezni magukat. Mi végeztük el az első kezdőrúgást, és azonnal célt kaptunk. Majd még kétszer megismétlődött ez a jelenet. Három támadás, három cél, úgy, hogy senki nem került a földre. Az első 5-6 percben a szegedi csapat játékosai csak álltak, és bámulták az ide-oda száguldozó ellenfelet. Paul és Jenő kiabáltak, magyaráztak, de nem sok haszna volt. Azután egy Farkas Mihály nevű játékos a mellette elfutó, labdát birtokló szentesit a nyakánál fogva a földre rántotta. A hazaiak természetesen, jogosan, azonnal tiltakozni kezdtek, de a szegediek végre megértették, hogy mit kellene csinálni. Az biztos, hogy nem alakult ki szép játék. A szentesiek megpróbáltak játszani, de a szegediek most már el-elkapták őket. Ha pedig egy szegedi elindult a labdával rövid időn belül hatalmas birkózás alakult ki. Passzolni csak Jenő és Paul próbált, ha ők ketten játszottak össze, akkor volt egy kis előre haladás. Egyszer Debreczeny Ádámnak sikerült elszöknie, de az éppen akkor a Szentesben játszó norvég, Rolf Stub, a nyakánál fogva lerántotta. Papp Szabolcs bosszút akart állni, a földre vitte a derék viking harcost, de Jenő és Paul lefogta a kezét, így nem tudott behúzni neki. (A meccs után Szabi és Rolf nagyon jó barátok lettek). A második félidőben azután megszületett a sporttörténelem első szegedi célja. Jenőnek sikerült áttörnie a védő vonalat, Paulnak passzolt, aki célba vitte labdát.
Történt két esemény, ami a mai napig a szegedi rögbi anekdoták része:
Veréb Balázs kis híján célt szerzett. Sikerült áttörnie, szentesi játékos már nem is érte volna utol, de pechjére elszakadt a fehér pólója, ami alatt fekete hosszú ujjú felsőt viselt. A Kárpáti Gabi csak annyit látott, hogy egy fekete mezes menekül. Utána rohant, és kegyetlenül a földbe tiporta.
Másik alkalommal Ladányi Zsiga megszerezte a labdát és elindult célterület felé (194 cm, és 120 kg volt, és 360 kg-al guggolt mélyet). Az egyik szentesi srác szerelni akarta, de nem sikerült neki. Nem ment le elég mélyre, így csak a derekát kapta el, és csak kapaszkodni tudott. A következő kettő ellenfél szintén megfogta, de csak lógtak a hátán. Még hárman kapták el. Földre vinniük nem sikerült, de annyira már le tudták lassítani, hogy nagy nehezen kitolták, húzták az oldalvonalon. A Jenő rohant oda, hogy segítsen, mert a toli többi tagja csak hangosan szurkolt, de már ő is későn érkezett. A szentesiek őszintén meg voltak rémülve. A Zsigától később is nagyon féltek.
Ennek a meccsnek rengeteg haszna volt. A csapat megérezte, hogy mi lehet a számára sikeres taktika, valamint a srácok rájöttek, hogy milyen jó szórakozás rögbi meccset játszani.
Az első mérkőzésünkön a következő összeállításban játszottunk:
Papp Szabolcs; Farkas Attila; Simon Tamás; Nacsa István; Dr. Ladányi Zsigmond; Tóth László; Vukoszavlyev Zorán; Kárpáti Gábor; Paul Chennery; Palásti Jenő; Veréb Balázs; Hajagos Róbert; Farkas Mihály; Debreczeny Ádám; Pálmai Antal; Cserék: Debreczeny Dénes; Oszlánczi Péter; Fitor Zoltán. Ebből a csapatból csak Papp Szabolcs, Hajagos Róbert, Farkas Mihály, Dr. Ladányi Zsigmond, és Palásti Jenő voltak ott február 12-én a sportcsarnokban. A többieket ismerőseik hívták le rögbizni.
"


Válogatott mérkőzés beharangozó:

Forrás: Árkai Zsolt - Győr
április 04. vasárnap
Budapest, Kőér u. 15. - Spartacus Stadion
14.25 Zöld Sólymok - Battai Bátor Bulldogok - bemutató mérkőzés
15.00 Magyarország - Németország U23: 13 - 23 jv.: Peter Richmond - Oxfordshire Rugby Referee Association
barátságos válogatott mérkőzés
Edző: Szvercsák István (Nagyvárad)


Gamf pálya: Kecskemét - Coventry megye ifjúsági válogatott
Fényképek Borbély Marcitól:


április 8. csütörtök
17.00 Orczy kert: Budapest XV - Coventry megye ifjúsági válogatott 3-6 (0-0) jv.: O'Hara - ír

április 9. péntek
16.00 Kolping pálya: Esztergomi Vitézek - London French RFC 25-16 (12-6)


Forrás: 1993. április 15. Esztergom és Vidéke"Áprilisban egy igazi „nagyvad” tette tiszteletét a városban, a London French fergeteges hangulatú, turnézó társasága. A mérkőzés után 40 férfi torokból, órákon keresztül zengett a dal, számtalan mókákra tanítva a csapatot.
Két hét múlva az Oderzo Idogali olasz rögbi klub óriásai vívtak mérkőzést az esztergomi kemény legényekkel. A hazaiaknál vendégjátékosként pályára lépett a norvég Rolf Stub, Andy Cool és a francia veterán Gill Sapi. Az olasz rögbizők kiöregedett, nehézsúlyú birkózó bajnokokból és súlyemelőkből verbuválódtak. A mérkőzés után a mulatság hajnalig, a székek és az asztalok rövidebb ideig tartottak ki.   
A Magyar Rögbi Szövetség szorgalmazta, hogy a klubok kadétcsapatot hozzanak létre, fektessenek nagyobb hangsúlyt az utánpótlás szervezésére és nevelésére. Az esztergomi klub átérezte a felhívás jelentőségét, megkezdte a kadétcsapat építését. Neuzer András a Bánomi lakótelepen játszadozó gyerekeket invitálta a rögbipályára. Néhány hét alatt Stiglmayer Gábor és Balogh Csaba vezetésével harcias kis csapat verbuválódott és a Zöld Sólymok ellen játszotta az első mérkőzését. Az első kadétcsapatban szerepelt Pekár Tibor, Keszler Ferenc, Somogyi Zoltán, Los Krisztián, Ardelán Kornél, Rékási Sándor, Molnár Gergő, Erős Zsolt is.
"
Forrás: Magyar György - Az esztergomi rögbi sportág negyedévszázados története (1983-2008)


április 10. szombat
15.00 Orczy kert: Budapest Exiles - Civil Service 12-22 (0-15) jv.: McKimmey
16.00 Bregyó köz: FÁSE - London French 13-46 (13-17) jv.: Erdélyi Sándor - BEAC

április 11. vasárnap
NB2 B csoport - 3. ford.:
? Nagykovácsi: Yetik - KLSE 26-0 - a KLSE nem állt ki, a helyiek szórakoztatták a megjelent népes közönséget
jv.: Steigerwald Alajos


április 12. hétfő
15.00 Bregyó köz: FÁSE - Civil Service 26-5 (7-0) jv.: Szláva Kozmenko - Elefántok


15.00 Orczy kert: Budapest Exiles - London French RFC


április 17. szombat
NB2 A csop. 3. ford.:
14.00 MÁV pálya Szentes - Exiles 0-101 jv.: Veress Csaba
14.00 Orczy kert: Zöld Sólymok II - Miskolci Keselyűk jv.: Gergely Sándor - Batta

15.00 Zuglói Sportközpont: Kispesti Elefántok - Pécsi Termeszek 95-0 jv.: Horváth László - Érd
Az Elefántok a mérkőzés után:

Forrás: Alkay Zsolt 2022.NB2 B csop. 3. ford.:
12.00 Mezőfalva: Mezőfalva - Parmalat Fejértej jv.: Horváth László - Érd


április 18. vasárnap
NB1
11.00 Bogdánffy Ödön u.: BEAC Escort - Battai Bátor Bulldogok jv.: Frei
15.00 Kecskemét, GAMF pálya: GAMF Kecskemét - FASE 21-7 (14-5) jv.: Vida-Szűcs Lajos
kadett: 5-2215.00 Kolping pálya: Esztergomi Vitézek - Zöld Sólymok 0-60 jv.: Horváth László

NB2 B csop. 3. ford.:
14.00 Nagykovácsi Sporttelep:
Nagykovácsi Yetik - Békéscsabai Benny Bulls 10-27 (0-19) jv.: Kadlecsik Tibor

               
Visszalépett a BEAC Escort csapata a bajnoki szereplésektől. A csapattagok más klubbokban folytatják játékospályafutásukat.
Forrás: NS- 1993.04.21.
Angol rendőrök - rögbikedvelők:április 24. szombat
13.00: NB2 bajnoki: Szentes - Kispesti Elefántok 0-113 jv: Lukács Csaba (Békéscsaba)

április 25. vasárnap
NB1
14.00 GAMF pálya: GAMF Kecskemét - Battai Bátor Bulldogok 8-14 (5-14) jv.: Vida-Szűcs Lajos - Szentes


11.00 Orczy kert: Zöld Sólymok - FÁSE 33-17 jv.: Niel CurrieNB2:
14.00: Pécs Termesz - Miskolc 7-13 (7-8) jv: Papp István (Szentes)
Pécsi pontok: Hartung 5, Barkó 2


Az MRGSZ, több éves próbálkozást követően, helyet - azaz irodát - kapott a Dózsa György úti Sportok Házában.
Forrás: NS-1993.04.30.

április 27.
NB2 b csoportos bajnoki mérkőzés - egyben a Szeged első bajnoki mérkőzése:
Szegedi Mogorva Gorillák - Rendőrtiszti Főiskola Budapest 55-24 (31-0)

Képek a mérkőzésről


"Folytatódtak az edzések. Kialakult, hogy a csapat körüli adminisztrációt Nacsa István és Palásti Jenő intézte. Ladányi Zsiga a pálya „gazdáival” tartotta a kapcsolatot. A csapat nevét Farkas Attila találta ki, ő adta a Mogorva Gorillák nevet.
Papp Szabi beszervezte Apró Juhász Lászlót. Jól tette. Azóta se bántuk meg.

Csatlakoztunk az NB2B mezőnyéhez. A következő csapatok voltak az ellenfeleink: Békéscsabai Benny Bulls, KÖFÉM SE Székesfehérvár; Mezőfalva; Nagykovácsi; Rendőrtiszti Főiskola. Éppen olyan ismeretlenek voltak számunkra, mint ahogy ők se tudtak rólunk semmit. Az előzetes hírek alapján a Békéscsaba volt a legerősebb ebben a mezőnyben.
Mivel kicsit késve jelentkeztünk, az ellenfelek és a szövetség rugalmassága is kellett ahhoz, indulhassunk. Minden ellenféllel nekünk kellett időpontot egyeztetni. De nem volt probléma, nagy örömmel fogadtak minket.

Hazai pályán kezdtünk a Rendőrtiszti Főiskola csapata ellen. Ez egy hétközi meccs volt a vendégcsapat kérésére. Plakátokat is készítettünk, és mi ragasztottuk ki azokat a városban.. A Szeged SC adott kölcsön mezt, de a tolongásból nem mindenkire volt jó az ajándék. Készítettünk egy szóró lapot toborzási célokkal. A jó hírverésnek köszönhetően szép számú közönség jelent meg a meccsen, bár gyengébb idegzetűek gyorsan leléptek. Nagy fölénnyel nyertünk (55-24), és a végig kitartó közönségtől nagy tapsot kaptunk.  A meccs elején Paul brillírozott, de a csapat többi tagja is kitett magáért. Főleg Zsiga volt elemében, szegény zsaruk sorra pattantak le róla. A játékvezető egy békéscsabai játékos volt, aki nagyon meglepődött azon, amit látott.  Néhány újság cikk is megjelent rólunk a szegedi lapokban."


1993. május
május 01. 17.00: Magyarország- Szlovénia 36–6
Budapest - Spartacus Stadion, Európai B2 csoportmérkőzés és (?)
Edző: Szvercsák István (Nagyvárad)

Forrás: NS-993.05.03.


NB2 B csop.
Nagykovácsi Yetik - Szegedi Mogorva Gorillák 5-38 (5-14)

"Május 1-én Nagykovácsiba utaztunk. Paul azon a meccsen nem tudott részt venni.
Ezen a napon két érdekesség is történt velünk.
Először is nyertünk, méghozzá elég különös körülmények között. A meccsre ugyanis nem jött játékvezető. Általában ilyen esetben a hazai csapat adja a bírót, de ők csak 15-en voltak. Nekünk azonban volt néhány cserénk is, így Jenő vállalta a játékvezetést. Vele az volt a gond, hogy addig még életében nem volt játékvezető. A hazaiaknál viszont játszott egy idősebb angol, bizonyos Jeff, aki játékvezető is volt. Nos, ő instruálta Jenőt a 2X40 perc alatt. Meg kell mondani nagyon tisztességesen tette, és a végén gratulált Jenőnek a bíráskodáshoz. Ez is egy adalék ahhoz, hogy a rögbi az úriemberek sportja. A csapat a két tapasztalt játékosa nélkül is remekül helyt állt, és 38-5- re győzött. Debreczeny Ádámról kiderült, hogy nagyon hatásos a szélső játéka. Jenő nagyon örült, hogy a team nélküle is milyen jól megállta a helyét. Mikor a szünetben odament hozzájuk, hogy egy két tanácsot adjon, a srácok arra kérték, hogy ne tegye. Ó most a bíró.

Azon a napon Budapesten játszott a válogatott Szlovénia ellen, amit mindenképp meg akartunk nézni. A válogatottban játszott Tóth Laci bátyja is. A mérkőzés előtt a csapatunk volt az egyik legnagyobb látványosság. A meccset a Budapesti Spartacus pályáján rendezték meg a Kőér utcában. A szegedi csapat bevonult a nézőtérre, és helyet foglalt a lelátón. Egymás mellett ült a tolongás nyolc tagja, több mint 800 Kg. A nézőtéren tartózkodó szakértő közönség azonnal rájött, hogy ez egy rögbi csapat, de ugye még senki ismerte minket. Hatalmas volt a pusmogás körülöttünk. Amikor Jenőt néhányan felismerték, már kitalálták, hogy ez a szegedi csapat. Már volt némi hírünk. Megtudtuk, hogy elterjedt rólunk: Van egy új csapat. Hatalmas emberek, nagyon erősek, törnek zúznak. Még nem tudnak rögbizni, de jók lesznek."
Békéscsaba, Előre pálya - rögbi bemutató mérkőzés


május 02. Miskolc - Mazda Intermotor Kupa - Kardos Attila szervezésébenmájus 07. péntek 15.00 Szövetségek Háza - MRGSZ Közgyűlés
Fő téma a megnövekedett létszám miatt megnehezedő képzett és elegendő számú edző és játékvezető biztosítása.
Forrás: NS-1993.05.09.

május 08. szombat
Ausztria - Horvátország

NB2 A csop. - 5. ford.: --
13.00: Honvéd Sporttelep - Szentpéteri kapu: Miskolci Keselyűk - Kispesti Elefántok 0-91 jv.: Habóczky Zsolt

14.00 Bőrgyári pálya: Pécsi Termesz - Bp. Exiles 7-50 jv.: Kovács Sándor - Fehérvár
Pécsi pontok: Molnár 5, Barkó 2

Az Exiles leirata a pécsieknek a Sweet Chariots éneklésére ------------------------------------------>
Forrás: Hartung Gyula - Pécs

16.00: Budapest - Orcy Park: Zöld Sólymok II. - Szentes 22-17 jv.: Horváth László

NB2 B csop. - 5. ford.:
14.00 Vasutaspálya: Békéscsaba - Mezőfalva jv.: Steigerwald Alajos


május 09. vasárnap
NB1
13.00 GAMF pálya: GAMF Kecskemét - Zöld Sólymok 5-10 jv.: McKinney
14.00 Köfém pálya: FÁSE - Érdi Darzsak 27-11 jv.: Gergely Sándor - Batta

15.00 Városi Sporttelep: Battai Bátor Bulldogok - Esztergomi Vitézek jv.: Kadlecsik Tibor
május 15.
Székesfehérvár Parmalat - Szegedi Mogorva Gorillák 14-75 (0-35)

"Két hét múlva Székesfehérváron a KÖFÉM SC ellen játszottunk. Már úgy utaztunk oda, hogy mi vagyunk az „esélyesek”. Mi 15-en mentünk (Paul nélkül), a hazaiak 12-en voltak, ezért mi is csak 12-en játszottunk, de cserékkel.. 75-14-re nyertünk. (Sajnos ez a fehérvári csapat még abban a szezonban megszűnt.) A játékvezető a FÁSE válogatott sarkazója, Holczman Zoltán volt. Annyit mondott, hogy tanuljunk meg passzolni, de jó lesz ez."május 20. csütörtök 15.00 Szövetségek Háza - MRGSZ elnökségi ülés


május 22 . Horvátország - Magyarország 78 –3
Horvátország, Sisak - Európai B2 csoportmérkőzés
Edző: Szvercsák István (Nagyvárad)

Esztergom, Kolping pálya
Esztergomi Vitézek - Oderzo (olasz) 19-15


Az izraeli meccs műsorfüzete:
május 23. vasárnap
13.00 Szeged - Szentes 31-10 (0-3)

"A Mezőfalva bejelentette a megszűnését. Így a május 23-ra meghirdetett mérkőzésre új ellenfelet kellett keresnünk. Szerencsére a szentesiek éppen ráértek, így létrejöhetett a nagy „visszavágó”.
Teljesen más volt a mérkőzés képe, mint az első alkalommal. Az azóta lejátszott három mérkőzés hatalmas önbizalmat adott nekünk. Sokat fejlődtünk, és a szentesiek kétségtelenül nagyobb technikai tudását szó szerint ellensúlyoztuk. Paulnak és Jenőnek is sokkal könnyebb dolga volt. Az első félidőben még csak nagy csata folyt a pályán, de a másodikban fölénybe kerültünk, és végül 31-10-re győztünk.
A szentesiek ellenállását Ladányi Zsiga célja törte meg, ami egyben az első célunk is volt. Most egy tudatosan neki passzolt labdával indult előre a félpályáról. Nagy sebességgel futott a célterület felé. A vele szemben álló játékos jól emlékezett rá, hogy mi történt az előző mérkőzésen és nem mert elé állni. (Valamelyik szentesi csak annyit mondott: Baszd meg!)
A játékvezető egy kecskeméti játékos, Borbély Mihály volt. Jó véleménye volt a látottakról, de felhívta a figyelmet a passzokra.
A mérkőzésen használt fehér pólóink cafatokban lógtak rólunk. Már nagyon szerettünk volna egy igazi mezt.

A mérkőzést sok középiskolás diák is megtekintette, akik közül négyen a következő edzésen csatlakoztak hozzánk. A négy ifjú: Erdei Kálmán, Jéga-Szabó Zsolt, Marosi János és Marosi Tamás. Veretes névsor.
Valamint ezt mérkőzést nézte meg Makári Zoltán, és Tihanyi Zoltán, akik közölték, hogy jönnek rögbizni. Lassan-lassan kialakult a „legendás” csapat, már csak egy két név hiányzik.
"május 30. vasárnap 17.30: Magyarország-Izrael 8–67
Budapest - Kőér u.-i pálya - világbajnoki selejtező
Edző: Szvercsák István (Nagyvárad)
20.00 Regina Hotel, Bp: bankett


Forrás: NS-1993.06.01.

BankettAz elnökség


További bankettes képek


Esztergomiak:
"Májusban világbajnoki selejtező mérkőzést játszott Magyarország válogatottja Izrael ellen. A magyar válogatott kezdő 15-ben szerepelt az esztergomi Molnár András is.
    A szezon utolsó mérkőzését Esztergomi Vitézek- Érdi Darazsak (24:0 ) az Esztergom TV is közvetítette. A mérkőzés felejthetetlen pillanata volt, amikor a csapat egyik újonc játékosa izgalmában lepasszolta a labdát a csodálkozó partjelzőnek. A csapat a bajnokságban a 6. helyet szerezte meg.
    A következő bajnokságra való felkészülés érdekében a nyári edzőtábort Abádszalókon  tartották , amelyen Balogh Csaba  vezetésével Istók Norbert segítségével első alkalommal a kadétcsapat is részt vett. Itt alakult meg Magyarovics Gyula irányításával a Magyar Játékvezetői Testület.
"
Forrás: Magyar György - Az esztergomi rögbi sportág negyedévszázados története (1983-2008)


1993. június
FIRA konferencia - Andorra
- becsült időpont!!!
Magyar résztvevő: Habóczki Gusztáv MRgSz elnök, Gacsal József főtitkár, Kostyál Gábor tolmács, Habóczki Gusztávné Tünde (RIP)
június 5. szombat
11.00 Békéscsaba Előre 3. pálya
Békéscsaba - Szeged 8-0 (0-0)A Szeged - a sárga mez avatása
A képen balról: Állnak Simon Tamás, Jéga-Szabó Zsolt, Vukoszávlyev Zorán; Kárpáti Gábor;
Nacsa István; Zoltán FitorJani MarosiLadányi Zsiga; Tóth László; Szabolcs Papp; a szélén Farkas Attila, az IQ.
Ő találta ki a Mogorva Gorillák nevet.
Guggolnak: Debreczeny Dénes (még van haja); Pálmai Antal; Palásti Jenő; Oszlánczy Péter; Ádám Debreczeny; Veréb Balázs; Róbert HajagosApró Juhász László
Forrás: Palásti Jenő 2022."Kaptunk mezt. Végre. Papp Szabolcs édesapja csináltatta agy munkaruha gyártó varrodában, munkásruha anyagból. Szép sárga mez, fekete nadrág. Elég különös szabása volt, eleinte furán nézett ki, de nagyon megszerettük.

Kiderült, hogy az utolsó fordulóban Békéscsabán „döntőt” fogunk játszani, mert mi vagyunk a két veretlen csapat. A csabaiakról annyit tudtunk, hogy jó fizikumuk van, a vezetőjük Lukács Csaba. Egyszer néhányan láttuk egy Szentes elleni mérkőzésüket, elég masszív társaság voltak.

Sajnos Paul megijedt ettől a meccstől. Volt néhány békéscsabai tanítványa, akiktől hallotta, hogy az ellenfél nagyon kemény mérkőzésre készül. Edzéseken rajtunk is látta az elszántságot. A mérkőzés napján induláskor nem jelent meg a pályán. Vártuk, de nem jött. Ez természetesen megzavart minket, hiszen amikor játszott, mindig nagy lendületet adott a csapatnak.
A mérkőzést nélküle játszottuk le. Tényleg nagy harc volt. A színvonalról nem tudunk mit mondani. Egy csabai srác volt a játékvezető. A szabályokat nem nagyon ismerte, de a Lukács Csabi súgott neki. Kikaptunk 8-0-ra. Túléltük, de csalódottak voltunk. A Marosi Jani volt a sarkazónk. Nagyon ügyesen játszott. Ezt a döntést évekkel később sem bántuk meg.

Amikor találkoztunk Paullal, bocsánatot kért. Elmondta, hogy ő ide dolgozni jött, nem rögbizni. Eddig élvezte a dolgot, mert szereti a rögbit, de fizikailag ő nem alkalmas olyan kemény meccsekre, amilyeneket mi játszunk."

június 13. vasárnap
NB1: Battai Bátor Bulldogok - Esztergomi Vitézek 32-7 --- 05.13-ára előrehozva
Érdi Darazsak - Zöld Sólymok

június 20. vasárnap16.00 Békéscsaba - Szentes 14-14 barátságos mérkőzés


Forrás: NS-1993.06.23."Mivel időközben Nagykovácsiba költöztem, ott sikerült pályát szereznünk.
Ez úgy sikerült, hogy két Nagykovácsi (valóban a francia Idegenlégiót is megjárt) ismert srác csatlakozott a felhívásunkra. A megbeszélés után Rudi kiállt a főút közepére. Leintette az első autót. Látszott, hogy az felismerte Rudit. Rudi meg csak annyit mondott, hogy „vidd le őket a Moszkvatérig”.
A pályát Rudiék intézték.
A bajnokságban történő debütálásunk közepesre sikerült, a 4. helyen végeztünk
."
(Zentai Plajner Zsolt emlékezik)

A csapat - becsült időpontú kép:

Forrás: Zentai Plajner Zsolt1993. július

Az MRGSZ pályázatot írt ki iskolák részére minirögbi csapatok alakítására.
Forrás: NS-1993.07.18.

július 19.
Kispesti Elefántok - Szegedi Mogorva Gorillák 35-5

Tóth Sándor emlékezik - 2022.
"Végy egy megszállottat!
Ha röviden össze akarjuk foglalni a magyar rögbi utánpótlásnevelésének ars poeticáját, akkor a címben lévő rövid felszólító mondat hűen fejezi ki azt. Sajnos a magyar klubok nagy részében sokáig nem folyt és ma sem folyik koncepciózus és következetes utánpótlás-nevelés. Szerencsére gyakran akadnak viszont olyan sportemberek, akik megszállottan feltesznek sok mindent arra, hogy fiatalokkal foglalkozzanak a magyar rögbi - és saját klubjuk, vagy akár saját dicsőségük érdekében.
A magyar rögbi hőskorának utánpótlásáról keveset tudok, de azért a legutóbbi három évtizedet át tudjuk tekinteni. A Magyar Rögbiszövetség Elnöksége a kilencvenes évek elején, nem sokkal a megalakulás után kötelezővé tette az első osztályban induló klubok számára, hogy kadét (U16) vagy junior (akkor U20) korosztályban utánpótláscsapatokat indítsanak a magyar bajnokságban. Hamarosan állandósult az a mezőny, amelyik másfél évtizedig a fiatal rögbisek derékhadát adta: Esztergom, Fehérvár, Kecskemét. Szorosan mögöttük a szegediek (de ők nem vettek részt olyan folyamatosan a bajnokságban, mint az előző három klub), valamint a battaiak, akiknél viszont gyakran akadtak létszámgondok. Érden (Ártatlanok) és az Elefántoknál is igyekeztek a kadétbajnokságban elindítani a csapataikat. Sajnos, a budapesti Exiles sem akkor, sem azóta nem nagyon vállalja, hogy rendszeresen foglalkozik az utánpótlás képzésével. Ők évente pénzzel megválthatták azt, hogy nincsenek fiataljaik. Ebben a korszakban egy ideig pontlevonásokkal sújtották őket, mivel nem volt utánpótláscsapatuk.
"


július 31. szombat 10.00 Népstadion és Intézményei - Szövetségek Háza 124. szoba: MRGSZ ülés
NB 2 csoport tervek:

Keleti Csoport
Nyugati Csoport
- Miskolc
- Zöld Sólymok II.
- Szentesi 91-esek
- Békéscsaba
- Zöld Sólymok II.

- Yetik
- Pécs
- Fehértej
- Mezőfalva
- Rendőrtiszti Főiskola

Korosztályos besorolási tervek:
általános iskolai 5-6.osztályosok,
tinik 13-14-évesek,
kadett - NBI-ben kötelező: 15-16 évesek, 2x20 perc, 1 órával NBI-es meccs előt kezdés


"A csapatot erősített egy hazánkban angolt tanító angol rögbijátékos, Karl Cox.
A bajnokság végén a Nagykovácsi pálya használatát megtiltották részünkre…
A mezeket eladtam az Esztergom csapatának, abból fizettem ki a Nagykovácsi pálya általunk „okozott kárát”. A bűnünk az volt, hogy az egyik mérkőzésen esett az eső és a toli felszántotta a csak jóindulattal füvesnek nevezhető pályát.
Illetve az eltiltás másik oka talán az az ominózus barátságos mérkőzés lehetett, amiben partnerünk az  Esztergomi Vitézek voltak. A barátságos mérkőzés tömegverekedéssé fajult. Neuzer Andris volt a lavina elindítója, amibe persze mind a két csapat beszállt. A második félidő pedig nem került lejátszásra…
Három év szünet következett.
"
(Zentai Plajner Zsolt emlékezik)


1993. augusztus
Esztergomiak:
"A következő bajnokságra való felkészülés érdekében a nyári edzőtábort Abádszalókon  tartották , amelyen Balogh Csaba  vezetésével Istók Norbert segítségével első alkalommal a kadétcsapat is részt vett. Itt alakult meg Magyarovics Gyula irányításával a Magyar Játékvezetői Testület."
Forrás: Magyar György - Az esztergomi rögbi sportág negyedévszázados története (1983-2008)

augusztus 8.
Fehérváriak - képen az 1993.


augusztus 14-15. Abádszalók - szövetségi összejövetel, edzőtábor
Magyar Játékvezetői Szövetség
megalakulása

Szeged:
"A csapat nem állt le. Nyáron is edzettünk és játszottunk egy meccset az Elefántok ellen, Budapesten. A Tóth Laci testvérén (Tóth István) keresztül, aki Jenő dunaújvárosi csapattársa volt, vettük fel velük a kapcsolatot velük.
Megbeszéltük, hogy az edzőjük Szláva Kozmenko, eljön hozzánk pár alkalommal edzéseket tartani. 06.19-én játszottunk Budapesten.
Szerintünk jól helytálltunk. Természetesen nem a legerősebb csapatukkal álltak ki ellenünk, de azért néhány neves figura ott volt a pályán , úgymint a Hammer Zoli, Tanárki Ferenc (a Polip), a Tóth Pisti, a Gulicska Misi (Taliga), a Kump László (Kuplung). Nagyot néztek, amikor megláttak minket melegíteni. A Gulicska Misi később elmesélte, hogy először nagyon megijedt a csapattól. Látta, hogy nagyok, erősek vagyunk és félt, hogy meg fog sérülni. De nagyon kellemesen csalódott. Azt mondta, hogy nagyon kulturált társaság vagyunk, igazi sportolók, akik nem a balhé miatt rögbiznek.
A Kuplung egy bedobásnál elfelejtett felugrani, mert meglátta a Zsiga vádliját, és megdöbbent. Állítólag ilyen erős vádlit addig még életében nem látott.
Nekünk is volt siker élményünk, mert még célt is szereztünk. 35-5 lett az eredmény az Elefántok javára.

Szláva a megbeszélteknek megfelelően eljött hozzánk edzéseket tartani, és nem egyedül. Egy-egy alkalommal Ivánfy Gyuri, Hammer Zoli, Gulicska Misi is eljött vele. Sok hasznosat tanultunk tőlük, és össze is barátkoztunk. Szláva azonnal kiszúrta Kárpáti Gabit a mozgása alapján. 1,90 magas, 100kg-os ember, aki erős, robbanékony és atletikus (Gabi nem volt ott Pesten). Megkérdezte, hogy mi a posztja. Amikor meghallotta, hogy 8-as, felcsillant a szeme. De azután megtudta, hogy már elmúlt 30, nagyot legyintett. Elmondta, hogy Magyarországon most látott először olyan embert, aki fizikailag alkalmas erre a posztra. De az is öreg.

Egy amatőr csapatot nagyon vissza tud vetni a nyár, de mi ezt valahogy megúsztuk. Bár Jenő egy játékvezető képző táborban eltörte a lábát, a csapat nélküle is tovább haladt. Távollétében Zsiga vette át az edzések irányítását. A csapat úgy döntött, hogy Zsiga a jobb edző.
Kialakult a következő szereposztás.
Zsiga az edző. Nacsa István (Nacsu) a csapatkapitány. Papp Szabolcs a tolongás edzője, Palásti Jenő a ¾, a szélsők és 15-ösök edzője.
Az adminisztrációt továbbra is a Nacsu, Jenő páros viszi.

Azért, hogy továbbra is használhassuk a pályát, lefestettük a központi stadion fő lelátóját. Egy hétvégénkbe került.

Egyszer a csapat néhány játékosa az egyik troli megállóban találkozott egy nem túl magas, de izmos szőke sráccal, aki megszólította őket, mert látta náluk a labdát. Rövid beszélgetés után megegyeztek, hogy a srác eljön egy edzésre. Ő a legendás Tóth Márton (Marci). A FULLBACK és karikaturista.
Marci érkezésével kialakult az 1993/94-es alapcsapatunk.

Még ezen a nyáron egy vékony, mindössze 14 éves fiatalember is csatlakozott hozzánk, de még nem játszhatott, mert korosztályos csapatunk még nem volt. Ettől függetlenül lelkesen járt közénk. Ő Mohai Sándor. Mára már országosan ismert rögbis.

Neveztünk az 1993/94-es bajnokságra. Az NB2 Keleti csoportjába kerültünk. A bajnokságban játszó csapatok: Békéscsaba, Gyöngyös, Miskolc, Szentes, Zöld Sólyom II, és Mogorva Gorillák. Előzetesen a Békéscsaba, Miskolc, Szentes trió tűnt a komoly vetélytársnak."

Magyar játékvezetők Touluse-ban felkészítőn vettek részt.
Steigerwald Alajos (RIP), Magyarovics Gyula, Dobos Attila és később csatlakozott Kostyál Gábor
A foglalkozásokat számos témában kiváló francia előadók tartották, így többek között Clode Debat, Didier Neyrat, Joel Dume és Dr. Didier Bichon, a francia válogaott orvosa.
A tréning második napján Albert Ferrasse, a FIRA elnöke is meglátogatta a résztvevőket és a sport nemzetközi helyzetének aktualitásairól tartott előadást.
A második nap délutánján fizikai erőfelmérőre is sor került, Dobos Attila a legmagasabb szinten teljesített a számos nemzet képviseletében megjelentek között.

Becsült időpont:
Előkészületi mérk. - Mezőfalva
Pécsi Termesz - Mezőfalva 85 : 20
Pécsi pontok: Hartung 20, Molnár 20, Kövesdi 15, Hoffman 10, Krikler 10, Schillinger 10

augusztus 21.
Székesfehérvár, Bregyó közi pálya - Amstel Kupa
Résztvevők: Battai Bátor Bulldogok, Esztergomi Vitézek, Érdi Darazsak, Fehérvár Áruház SE, Kispesti Elefántok, Miskolci Keselyűk, Zöld Sólymokkaugusztus 22.
Az Elefántok csapata 3 hétre Ukrajnába utazik edzőtáborozásra.
Forrás: NS-1993.08.08.

Szegedi válogatottak:
augusztus 28-29. Orfű: Pécsi Termesz Kupa
Eredmények:
Termesz SC - Szeged 21-0 Barkó 6, Hartung 5, az érdiek 10 - vagy a szegedi feljegyzés szerint 0-7 ?
Termesz SC - Miskolc 0-12
Termesz SC - Érd 16-18
Szeged - Érd 0-6
Szeged - Miskolc 0-14

Szegediek:


Palásti Jenő magyarázata 2022.07.31.: "Semmi komoly. Ha a szülők megjelentek a meccsen, a Zorán azonnal megsérült. Szerintem minden olyan városban van róla egészségügyi karton, ahol volt rögbi csapat akkoriban. Volt olyan, hogy a meccsről ájultan vitte el a mentő, de mire beértünk az öltözőbe márt ott ült, és sörözött.
A Zorcsit talán még a golyó se fogja.
"
augusztus 29. szombat
A Kecskemét Angliában játszik ismét.
A német testvérvárosi kapcsolat révén jutott el két éve ide, most ismét játszottak az Old Lawrenc-szel.
A helyi sajtó beharangozója az eseményről:


A hétvégi sportesemény programja:Borbély Marci saját képén a Rugby Múzeum előtt. Szamárfület tart Andy Angus - évekig a kecskeméti csapat tagja

A válogatott szövetségi kapitányává az elnökség Veres Lászlót nevezte ki.Fehérváriak:Szegedi oktató anyag - becsült időpontú:

Forrás: Palásti Jenő - 2022.1993. szeptember

16 éven felüli fiatalok számára hirdetett a két hónapja alakult rögbiklub edzést Gyöngyösön. Edzések hétfőn és szerdán.
Forrás: Heves Megyei Hirlap


szeptember 1.
A pécsiek a feljutásért harcolnak

Forrás: Hartung Gyula


szeptember 3. péntek
NB1-es bajnoki mérkőzés:
15.00 Csömöri út: Kispesti Elefántok - Battai Bátor Bulldogok jv.: Horváth László

szeptember 4. szombat
NB2-es bajnoki mérkőzések:
Pécsi Termeszek - Fehértej jv.: Gyolcsos Ferenc

15.00 Orczy kert: Zöld Sólymok II. - Békéscsaba jv.: Palásti Jenő

szeptember 5. vasárnap
NB1-es bajnoki mérkőzések:
11.00 Bregyó köz: FASE - Zöld Sólymok, jv.: Viatcheslaw Kozmenko


15.00 GAMF pálya: GAMF Kecskemét - Esztergom Labor MIM 27-14 (5-7) jv.: Papp István
Kadett: 21-0


16.00 Ófalui pálya: Érd - Exiles jv.: Steigerwald Alajos
NB2-es bajnoki mérkőzés:
12.30: Miskolc - Szentes 24-0 jv: Lukács Csaba
15.00 Yetik - Mezőfalva jv.: Szabó Iván


szeptember 7.
MRGSZ főtitkári levél számlanyitásokról tagdíjbefizetéshez, újsághoz:

Forrás: Árkai Zs. - Győr

szeptember 10.
17.00 Népstadion - KSI pálya: Budapest - Vidék válogató mérkőzés


szeptember 11. szombat
Magyar Kupa 1. ford.:
14.00: Miskolc - FASE jv: Fabinyi András
15.00 Pécsi Termeszek - Bp. Exiles 0-110 jv.: Holczman Zoltán (Székesfehérvár)
16.00 Zöld Sólymok II. - Zöld Sólymok I. jv.: Erdélyi Sándor


szeptember 12. vasárnap
Kupa mérkőzések:
11.00 Szeged - Battai Bátor Bulldogok 3-39 (3-20) jv.: Papp István - Szentes"Paul vállalta, hogy még játszik velünk néhány meccset. Az első mérkőzést a Százhalombatta ellen játszottuk, Magyar Kupa meccs volt. A Bulldogok az előző évben az NB1 4. helyén végeztek. Se a Zsiga, se a Jenő nem játszott, de a csapat nélkülük is nagyon szépen helyt állt. Mindössze 39-3-ra veszítettünk. Marci szerelései döbbenetesek voltak.
Jött egy Szentes elleni mérkőzés idegenben. Rettenetesen csúnya meccsen 12-8-ra nyertünk. Szó szerint lebirkóztuk őket.
"
13.00 Gyöngyös - GAMF Kecskemét jv.: Steigerwald Alajos 3-124
16.00 Szentes 91-esek - Érd jv.: Magyarovics Gyula
14.00 Miskolc - FASE jv.:Fabinyi András
15.00 Békéscsaba - Esztergom jv.: Exiles-ből valaki

szeptember 15. szerda
Kupa mérkőzés:
15.00 Zöld Sólymok I. - Kispesti Elefántok jv.: Horváth LászlóKommunikáció klubboknak a Rugby újság megjelenéséről:

szeptember18. szombat
NB1-es bajnoki mérkőzések - 2. ford.:
15.00 Chinoin pálya: Bp. Exiles - FASE 26-19 (10-5) jv.: ?15.00 Orczy kert: Zöld Sólymok - Kispesti Elefántok 0-30
16.00 Zöld Sólymok II. - Zöld Sólymok I.

NB2-es bajnoki mérkőzések:
15.00 Fehértej - Yetik jv.: Kadlecsik Tibor
17.00 Mezőfalva - Rendőrtiszti Főiskola jv: Holczman Zoltán
14.00 Szentes - Szeged jv.: Kovács (Kukac) Attila (Kecskemét)szeptember 19. vasárnap
NB1-es bajnoki mérkőzések - 2. ford.:
15.00 Esztergom Labor MIM - Érdi Darazsak 5-3 jv.: Steigerwald Alajos
15.00 Battai Bátor Bulldogok - GAMF Kecskemét 6-0 (3-0) jv.: Magyarovics Gyula


NB2:
15.00 Kórház u. fű 3. pálya
Békéscsaba - Miskolc jv.: Papp István

szeptember 20. hétfő
NB2 - 2. ford.:
Nyugati csoport
17.00 Mezőfalva - Rendőrtiszti Főiskola

szeptember 25. szombat
Magyar Kupa 2. ford.:
14.00 Chinoin pálya: Bp Exiles - FÁSE

szeptember 26. vasárnap
Magyar Kupa 2. ford.:
11.00 GAMF pálya: GAMF Kecskemét - Zöld Sólymok I. jv.: ?

14.00 Ófalusi pálya: Érdi Darazsak - Kispesti Elefántok 5 : 18
Meccs előtti hangulatkép, piros lábszárvédőkkel a Kispesti Elefántok fején:

Forrás: Alkay Zsolt 2022.
Álló sorban balról: 4. Ivánffy Gyuri, 5. Horváth Imi, 7. Gyöngyösi Dani (RIP), 8. Dudás András,
9. Zoltán Hammer, 10. Zsolt Alkay
Középen félig rogyasztva: Frank Laci
Lent: 1. Tóth Pisti, 2. Niklász Karcsi, 4. Korber István
15.00 Kolping pálya: Esztergomi Vitézek - Battai Bátor Bulldogok 3-23 jv.: Kadlecsik Tibor


Megjelenik a Szövetség nem túl hosszú életű újságjának első és egyben utolsó három száma:
Szegedi Mogorva Gorillák
Szegedi mérkőzésbeharangozó plakát:
1993. október

október 2. szombat
NB1-es bajnoki mérkőzések - 3. forduló:
13.00 Bregyó köz: FASE - Esztergom 85-0 (37-0)
Ifik: 47-015.00 Chinoin pálya: Exiles - Zöld Sólymok I. 64-0 jv.: Erdélyi Sándor v. ?

NB2-es bajnoki mérkőzések:
Keleti cs.:
11.00 Etelka sor: Szeged - Békéscsabai Benny Bulls 15-10 (7-3) jv.: Kovács Attila"És jött a Békéscsaba elleni RANGADÓ, Szegeden. Paul búcsú fellépése. 15-10-re nyertünk. Paul nagyon jól játszott, igazi vezér volt. Apró Juhász Laciról itt derült ki, hogy milyen erőszakos és harcos játékos.
Paul a meccs után elmondta, hogy neki az a legnagyobb gondja, hogy Magyarországon minden játékos verekedni akar. A labdával a kézben is az ütközést keresi mindenki. És ő ettől fél. Nem ez az igazi rögbi, és még nagyon sok tanulnia valója minden magyar rögbisnek.
"Nyugati cs.:
13.00 Nagykovácsi: Yetik - Pécsi Termeszek 0-22 (0-5) jv.: Dobos Attila
Pécsi pontszerzők: Molnár 10, Wolf és Kirchner 5-5, Barkó 2
október 3. vasárnap
NB1-es bajnoki mérkőzések - 3. ford.:
14.00 Ófalui pálya: Érd - Battai Bátor Bulldogok 6-17 jv.: Fabinyi András
15.00 GAMF pálya: GAMF Kecskemét - Kispesti Elefántok 10-12 jv.: Vida-Szűcs Lajos
A Kispest az NBII-ből adminisztratív kíesése után most NB1-be vissza feljutott csapat.


NB2-es bajnoki mérkőzés:
Keleti cs.:
15.00 Miskolc - Zöld Sólymok II. jv.: Exiles

október 4. hétfő
NB2-es bajnoki mérkőzés:
17.00 Fejértej - Rendőrtiszti Főiskola jv.: Holczman Zoltán.


október 9. szombat
Magyar Kupa döntő:
11.00 Bregyó közi pálya: FÁSE - GAMF Kecskemét 20-8
Valószínűleg ezen a mérkőzésen készült kép. Balról: Adamik Zoltán, Borbély Márton, Túri Pál labdával, Györfi László, Horváth Laca (RIP)

Forrás: Borbély Marci 2022.

Balról: Boros Zoltán, Pallos Ferenc, Pogrányi István, Horváth Ferenc labdával, Biró Attila, Borbély Mihály12.00 Zuglói Ifjúsági Sporttelep: Kispesti Elefántok - Battai Bátor Bulldogok 3-0


október 10. vasárnap
NB2 bajnoki
Gyöngyös - Szegedi Mogorva Gorillák 5-55 (5-24)


október 16. Szentes 91-esek bécsi túrája
15.30 játék a Vienna Celtic vegyes ellen


október 17. Magyarország - Ukrajna 3-41 (0-24)
11.30 Miskolc, BÉVSC pálya - FIRA bajnokiválogatott mérkőzés
Vez: Alfonsas Grumbinas - Litvánia
Edző: Veres László, Gheorghe Preotheasa


október 21. 14.00 MRgSz elnökségi ülés, Népstadion és Intézményei - Sportok Háza

Petőfi Népe cikk a Közép-Európai Öt Nemzet Tornája kecskeméti alapító üléséről:

Esztergomiak:
"Az őszi idényt jó erőben, nagyszámú játékossal kezdte az esztergomi csapat. Az edzéseket Stiglmayer Gábor vezette. Ekkor került a csapatba a klub történetének legkisebb termetű játékosa Pável József, legidősebb játékosa a 43 éves Vázsolyi Attila továbbá Vicze József.
    A kezdeti lendület azonban megtört és a Fehérvár ellen az egyesület történetének legnagyobb vereségét szenvedte el a csapat, 85:0 arányban kikapott.  Októberben a magyar válogatott a félelmetes Ukrajna ellen játszott, amelyen Stiglmayer Gábor és Harmath Róbert szerepelt.
Az év legjobb játékosának járó vándorkupát a daliás termetű Nagy Zsolt érdemelte ki, akitől rettegtek az ellenfelek és akinek rohamai nagyon sok pontot eredményeztek a csapatnak.
A kadétcsapat valamennyi kötelező mérkőzését váltakozó sikerrel lejátszotta.
"
Forrás: Magyar György - Az esztergomi rögbi sportág negyedévszázados története (1983-2008)

Meghívó válogatott mérkőzésre:

október 23. szombat
Magyar Kupa döntő
14.30 Bp. Kőér utcai stadion:
Kispesti Elefántok - FASE 31-3
Az összecsapást megtekintette Donald Kingsmill, Ausztrália magyarországi nagykövete is.
Ajándékként a Szövetség Canterbury mezeket kapott a nagykövet úrtól.
Forrás: Habóczki Gusztáv - az MRgSz elnöke 1991-94-ig
október 24. vasárnap
14.00 Kitérőgyári pálya: Gyöngyösi Farkasok - Zöld Sólymok II. 31-34


október 30. szombat
NB1-es bajnoki mérkőzések - 4. ford.:
15.00 Csömöri út: Kispesti Elefántok - FASE jv.: Erdélyi Sándor

NB2-es bajnoki mérkőzések - 4. ford.:
14.00 Orfűi pálya: Pécsi Termeszek - Rendőrtiszti Főiskola 78-0 jv.: ? esztergomi
Pécsi pontszerzők: Hartung 20, Barkó 18, Krikler 10, Hoffman 10, Kövesdi 10, Molnár 5, Schillinger 5

Forrás: Hartung Gyula

Katt a képre a kapcsolódó videó megtekintéséhez:

Forrás: Molnár Tibor - Pécs 2022.
október 31. vasárnap
NB1-es bajnoki mérkőzések - 4. ford.:
11.00 Kecskemét GAMF pálya:
GAMF Kecskemét - Érd 45-24 (35-5) jv.: Magyarovics Gyula


15.00 Battai Bátor Bulldogok - Zöld Sólymok I. jv.: Horváth László
15.00 Esztergom - Exiles jv.: Kadlecsik Tibor

NB2-es bajnoki mérkőzés - 4. ford.:
Keleti cs.:
12.00 Zöld Sólymok II. - Szeged jv.: Kadlecsik Tibor
15.00 Előre pálya: Békéscsaba - Szentes jv.: Szabó B. (?)
14.00 Váltógyári pálya: Gyöngyösi Farkasok - Miskolci Keselyűk


Nyugati cs.:
14.00 Fehértej - Mezőfalva jv.: Frei L. (?)1993. november
Az MRGSZ újsághirdetés útján főállású munkatársat keres.
Forrás: NS-1993.11.04.


november 6. szombat
NB1-es bajnoki mérkőzések:
15.00 Orczy kert: Zöld Sólymok I. - GAMF Kecskemét jv.: Erdélyi Sándor

NB2-es bajnoki mérkőzések:
09.00 KFKI pálya: Rendőrtiszti Főiskola - Yetik jv.: Erdélyi Sándor

11.00 Mezőfalva - Pécsi Termeszek 0-78 jv.: Hoczman Zoltán
Pécsi pontok: Hartung 26, Molnár 23, Bereczk 10, Lénárt 9, Hoffman 5, Várhegyi 5

14.00 MÁV pálya: Szentes 91-esek - Zöld Sólymok II. 36-0 jv.: Palásti Jenő

A Petőfi Népe cikke a CEE Torna megalapításáról:


november 7. vasárnap
NB1-es bajnoki mérkőzések:
11.00 Ófalui pálya: Érd - FASE jv.: Steigerwald Alajos
15.00 Csömöri út: Kispesti Elefántok - Esztergom jv.: ?
15.00 Battai Bátor Bulldogok - Exiles jv.: Fabinyi András

NB2-es bajnoki mérkőzés:
12.00 Etelka sori pálya: Szeged - Miskolci Keselyűk jv.: Lukács Csaba

"Az ősz egy Miskolci Keselyűk, Mogorva Gorillák versenyfutást hozott az első helyért. Mindkét csapat sorra nyerte a meccseit, de a Keselyűk kicsit biztosabban. A két csapat még nem nagyon ismerte egymást, egy augusztusi felkészülési tornán futottunk össze Orfűn, de ott mindenki nagyon alkalmi csapattal vett részt. A Keselyűk tapasztaltabbak voltak valamivel. Sok rosszat halottunk róluk. Állítólag durvák, sportszerűtlenek, sokat verekszenek.
Rangadó. A tét az őszi 1. hely, és a győztes közelebb kerülhetett az NB1-hez.
+20 Cº volt. (Néhány szegedi játékos fekete cipőkrémmel kipingálta magát. Nagy marhaság volt. 5 perc alatt leolvadt, és belefolyt a szemünkbe.) Nem tudni, hogy milyen volt a színvonal. De azt elmondhatjuk, hogy végig nagyon sportszerűen, és keményen játszott a két csapat. Nem volt durvaság, nem volt verekedés. A miskolciak pár percig jobbak voltak, el is húztak 8-0-ra, nekünk csak egy büntető rúgással sikerült 3 pontot szerezni. Ők győztek. A játékvezető (Adamik Zoli) szerint, kár, hogy csak az utolsó 20 percben kezdtünk el játszani. Elmondhatjuk, hogy a miskolciak nagyon jó srácok voltak, és teljesen korrektül játszottak ellenünk.

Véget ért az 1993-as év. Januárban, Jenő kivételével, a Mogorva Gorillák közül még senki sem tudta, hogy lesz egy rögbi csapat Szegeden, amelyik szerez egy ezüstérmet júniusban, év végére pedig versenyben lesz az első osztályba kerülésért. S közben lejátszunk 16 meccset.
De a legfontosabb: év végére jó barátok lettünk.
"14.00 Gyöngyös - Békéscsaba 14-44 (4-14)Barátságos mérkőzés:
13.00 Orfű: Pécsi Termeszek - Rendőrtiszti Főiskola78-0 (38-0)
Pécsi pontszerzők: Hartung 26, Molnár 23, Bereczk 10, Lénárt 9, Hoffman 5, Várhegyi 5

november 11. Heves Megyei Hirlap cikk - a Farkasok győzelemre fenik fogukat:

Forrás: NS-1993.11.11.


Fehérváriak
Magyar - Osztrák szórólap:Magyar - osztrák programfüzet:

november 13. Magyarország - Ausztria válogatott mérkőzés, Székesfehérvár, tetemes hó miatt törölve

november 14. vasárnap
NB2-es bajnoki mérkőzés:

14.00 Váltógyári pálya: Gyöngyösi Farkasok - Szentesi 91-esek jv.: Magyarovics Gyula
Ezt a mérkőzést is elfújta a hó!

További 2 hétvégére betervezett bajnoki mérkőzések valószínűleg elmaradtak a tetemes havazás miatt!BBJ cikk a magyar rögbiről:


A fenti cikk fordítása:
november 20. szombat
NB1 5. ford.:
13.00 Orczy kert: Zöld Sólymok - Érdi Darazsak


november 21. vasárnap
NB1 5. ford.:
11.00 GAMF pálya: Kecskemét GAMF - FÁSE
15.00 Vasút sor: Battai Bátor Bulldogok - Esztergomi Vitézek


Vita a Szövetségben:

Forrás: NS-1993.11.26.

november 28. vasárnap
NB1:
14.00 Bregyó köz: FÁSE-Battai Bátor Bulldogok 6-7
14.00 Ófalui pálya: Érdi Darazsak - Kispesti Elefántok
Bajnoki eredmények ősszel:1993. december

December 2-10-ig az angol Oxfordshire Rögbi Játékvezetői Testület vendégeként tanulmányúton lehetett három magyar játékvezető és több mérkőzést vezethettek. Az autós túrán társak voltak: Magyarovics Gyula, Steigerwald Alajos és Vida-Szűcs Lajos. Vezethettek Oxfordban, Abingdonban, Henley on Thamesban, illetve megnézhették az angol rögbi szentélyében, a Twickenham-i Stadionban december 7-én az Oxford-Cambridge Varsity meccset, melyet akkor az oxfordiak nyertek ld. a videót. A túra szervezői Brian Kentish, aki az 1991-es Blue Boar túrát szervezte Magyarországra, illetve Peter Richmond, aki később többször járt Magyarországon tanácsadóként, a BBC Worldwide online verziójának sporttudósítója, nyugdíjas rendőr százados civilben. Lakhattak rögbi játékvezetőknél, mint Bob Perkin, és Oxford központjában a híres egyetemi kampuszban is.
A fenti film nem elérhető jelenleg!
A videók letöltésének menetét a honlap főoldalának menürendszerében az
EGYEBEK majd a VIDEÓTÁR oldalra kattintva lehet elolvasni, illetve onnan lehet kategóriánként továbbhaladni a feltöltött videókat illetően.
A videók egy része sajnos nem elérhető, a szerver 2015-ös üzemzavarakor tönkrement tárolón több ezer már felrakott videó elveszett. Ezek pótlása sokáig tart - mint ahogy 2015 előtt is 7 évet vett igénybe felrakásuk - szerk.


Részletes utibeszámoló:


A Testnevelési Egyetem továbbképzési központja intenzív sportoktatói tanfolyamot szervez, többek között rögbi sportágból is.
Forrás: NS-1993.12.03. és 04.
Forrás: NS-1993.12.11.

december 14. Petőfi Népe cikk az MRGSZ-en belüli feszültségekről:
A Szövetség főállásban alkalmazta Ispán Lászlóné sportszervező szakembert és Preoteasa Damian sportszakértőt.
Forrás: NS-1993.12.15.

Ispán Lászlóné diplomás sportszervező, később főtitkárként - egyetlen fizetett alkalmazottként, állandó segítőjével férjével Lacival karöltve, a hátán vitte évtizedig a rögbisport szövetségi szintű szervezését.
Belépésekor tetemes szervezési tapasztalatot hozott be köreinkbe. Saját bevallása szerint tanítómestere Nedeczky László (1913-2008) volt, aki oldalán számos világszínvonalú vivó sporteseményt szervezett, s akitől megtanulhatta a magas szintű sportmanagement gyakorlati fortélyait.

Dr. Nedeczky László 
1913. szeptember 19-én, Budapesten született, 2008-ban 95 évesen hunyt el.
Legjobb eredménye vívóként: Főiskolai világbajnokság 1. (kardcsapat, 1939) Egyéni rendőrtiszti kardbajnok (1939)
Sportvezetői pályafutása: nemzetközi versenybíró, a nemzetközi versenyeken a Directoire Technique tagja (1935-1990). Elek Ilonával és Rerrich Bélával megszervezi az első Budapesti Vasutas Vívószakosztályt (1949. december), a BVSC vívószakosztályának vezetője (1949-1980), majd örökös szakosztályvezető 1980-tól. A Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja, majd örökös tiszteletbeli tag. A Magyar Vívó Szövetség háznagya az 1940-es évektől, protokollfőnök 1999-ig. A Tokaj Expressz férfi párbajtőr Világkupa-verseny megalapítója (1970), a Martini-kupa női párbajtőr Világkupa-verseny megalapítója (1989), a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) tiszteletbeli tagja.Szegediek:


Az év játékosa:       Horváth Imre (Elefántok RC)