A MAGYAR RÖGBI FOTÓ- DOKUMENTUM ÉS VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE
1960 - 1968.

a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg


1960.
január 11.
Edinburgh, Skócia - Franciaország válogatott mérkőzés 11-13 (0-5) a pozsonyi Új Szó hetilap híradása:

 

február 24.
Rögbi MoszkvábanFrancia - angol 5 Nemzet
Milyen magas szinten állt a sportismeret 1960-ban:március 16. A román bajnokság néhány érdekessége a pozsonyi Új Szó hetilap híradásában:


április 21. Olaszország - Franciaország válogatott mérkőzés 26-0 - pozsonyi Új Szó hetilap:

 

május 7.
Firenzei labdarúgás
május 28.
Hulot úr
június 5.
Románia - Franciaország 11-5 (5-0)Francia támadás - kép a Bukarestben megjelent német nyelvű újságból:


Nyakfogásjúlius 24. Auckland, Új-Zéland - Franciaország válogatott mérkőzés 9-2 (6-0) - pozsonyi Új Szó hetilap:július 26. Buenos Aires, Argentina - Franciaország válogatott mérkőzés 37-3 (13-3) - pozsonyi Új Szó hetilap:szeptember 2. Olaszországi bemutató a Római Olimpia alatt a foci és a rögbi közös őséről - pozsonyi Új Szó hetilap:szeptember 14. Pozsony, Dukla-Prága Sokolovo bajnoki - pozsonyi Új Szó hetilap:november 23. A szovjet iskolai (feltehetően felsőoktatási intézmények) rögbibajnokságáról a pozsonyi Új Szó hetilap:

Hogy, hogy nem két évtizeddel később a Moszkvai Repülő Műszaki Főiskola csapata túrázott Magyarországon, tetemesen elpáholva mindannyiónkat.


Némi félreinformálás:Pest megyében sem adják alább:

december 2. Román bajnokság - pozsonyi Új Szó hetilap:Romániai sportperiodika - rögbis vonatkozású cikk - katt a képre a cikk megtekintéséhez:

1960. környékén íródott könyv. Ez a részlet a Jelenkor nevű periodikában jelent meg 1960. decemberében.
Milyen pályáról, milyen rögbi eseményről szólhatott vajon ez a részlet?
Tardos Tata és Tatabánya mellékén fekszik északkeletre.


december 3.
Jugó bajnokról vajdasági újságban:december 22.
Rögbi Békéscsabán - legalább 1 napra!

december 24.
Rögbirealitás!


december 27. 1500 méteres atléta a Saracens rögbicsapatában - pozsonyi Új Szó hetilap:

 
1961.
január 24.
Japán ifjúsági rögbi
március 3.
A lengyel rögbiről a központi napilapjukban - hozzávetőleges fordítással:
Egyre jobb az ovális labda
A rögbisek eredményei és tervei
A hazánkban igen fiatal sportágnak számító rögbi aktivisták e hónap 5-én, vasárnap közgyűlésükön értékelik az igazgatóság kétéves munkáját, ill. egyúttal összefoglalják a Szövetség első öt évét. Új tisztségviselőket is választanak.
Öt éven belül a rögbi széles körben népszerűvé vált, támogatókat és szimpatizánsokat szerzett. Különösen illik a fiatalok temperamentumához. Ezért nem meglepő, hogy a fiatalok szívesen gyakorolják ezt a sportot, oktatóktól és edzőktől gondoskodva.
Csak 1959-ben és 1960-ban 30 ifjúsági központot hoztak létre Lengyelországban, amelyek több mint 800 fiatal játékost tudatnak magukénak. Rendszeresen rendeznek versenyeket felnőtt, junior és ifjúsági csapatok számára. A rögbi folyamatosan gyarapítja eszközeit. Új klubok, szakosztályok és edzőközpontok jönnek létre.
A közelmúltban például „Pocztowiec” Poznańban rögbicsoportokat hoztak létre. "Przyszłości" Wiocha, "Bzurze"és Chodaków és "Gedania" Gdańsk, Ennek a sportágnak az aktivistái - ahogy L. Radzikowski elnök tájékoztatta lapunkat - 16-18 éves fiúkat akarnak vonzani a rögbihez. El akarják érni Varsó azon kerületeinek és más városok fiataljait is, ahol hiányoznak a sportlétesítmények és szervezetek.
A Lengyel Rögbiszövetség az országos vezetők által képviselt szintnek köszönhetően gyorsan komoly tekintélyre tett szert a nemzetközi porondon. Elég az hozzá, hogy Lengyelország kérésére rendezték meg a klubcsapatok európai kupaversenyét. A mi részünkről a lengyel bajnok - Lechia Gdańsk - vesz részt a versenyen.
Lengyelország is meghívást kapott a Béke Kupa nevű versenyre, amelyen Románia, a CSRS és az NDK csapata is részt vesz. Idén a tornát Prágában rendezik május végén.
Az 1961-re tervezett további nemzetközi események közé tartozik a Lengyelország–Német Szövetségi Köztársaság mérkőzés (október 1.) Hannoverben és a párizsi válogatottal vívott mérkőzés október 15-én Varsóban. Mint tudják, Franciaország a rögbi világhatalma.
Idén júliusban Utánpótlás csapatunk Romániába utazik 14 napos edzőtáborba. A tábor után hivatalos mérkőzéstjátszik a két ország csapata. A lengyel rögbijátékosok együttérzése Európában azt eredményezte, hogy Olaszország 1962-ben felajánlotta nekünk, hogy játsszunk egy hivatalos mérkőzést. A javaslatot elfogadták. Ez a meccs komoly próbája lesz csapatunknak az 1962-ben Varsóban megrendezésre kerülő Béke Kupa torna előtt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

március 13.
Szezonkezdés Romániában


A cikk hozzávetőleges fordítása:
A rögbi gyakran durva, de általában csak úgy néz ki. Mert mint mindenhol, itt is vannak szabályok, amiket be kell tartani. Ünnep volt a vasárnap a rögbirajongóknak, hiszen egy héttel a focirajongók előtt láthatták munkában „saját” csapatukat, képünkön a bukaresti Dinamo és a Progresul csapata (9:6)
Fotó: Edmund Höfer


március 23.
Új rögbiszabályok tesztelése - Sportul, romániai napilap

A szöveg közelítő fordítása:
Új szabály, hamarosan elfogadásra kerül, a "rögbi 15"-ben
A játékszabályok állandó javításának problémája a nemzetközi rögbi köröket érinti. Két új bedobási szabályt teszteltek nemrég az angliai Roehamptonban, egy Oxford-Rosslyn Park meccsen. Természetesen 15-ös rögbiről van szó, az első tesztelt szabály a következő volt: amikor a labda újra bedobásra kerül, a két csapat két méterrel egymástól helyezkedik el.
A második változatban a két vonalat elválasztó távolság egy méter volt.
(Mint ismeretes, jelenleg egymás mellett sorakoznak a csapatok). Ezenkívül az első próba során „tolongást” ítéltek oda, amikor a labda a tolongás vége-vonaltól kevesebb mint 10 méterre ment ki a pályáról.
A játék végén a második kisérlet (labdadobásnál a csapatok közötti egy méteres távolság) mindenki szavazatával találkozott. (Ezen a meccsen több "Rugby Union" tisztviselő és a Francia Rögbi Szövetség delegáltja vett részt).
Ezekről a szabályokról egyeztettek a két csapat kapitányával is. Mac Partkin, az Oxfordi Egyetemről azt mondta: "Én a második módszert támogatom, amely elkerüli a küzdelem közbenfeltartásokat és akadályoztatásokat. Arról beszélek, hogy a bedobást egy tolongással kell helyettesíteni, amikor a labda ennél kevesebben hagyja el a pályát, ez a változtatás túlságosan kedvezne a hatalmas támadó csomaggal rendelkező csapatoknak." A Rosslyn Park csapatának kapitánya is ezen a véleményen volt.
Végül az ismert angol nemzetközi játékvezető, a Bukarestben is bíráskodó Boundy is a csapatok közötti egyméteres távolságban levő kísérlet hívének mutatkozott. "Ez az új szabály" - jelentette ki - "vonzóbbá és világosabbá teszi a játékot, és elkerül számos leshelyzetet."április 14. Új európai kupa indult 13 ország részvételével a bajnokcsapatok részére - a pozsonyi Új Szó hetilap híradása:


április 23. Pozsony, Dukla - Zizkov bajnoki mérkőzés - a pozsonyi Új Szó hetilap híradása:

május 20. Dunántúli Napló cikk a k
K olozsvári sportéletről, benne rögbiről:
A jugoszláv rögbiválogatott első mérkőzésének beharangozója:Az NDK-beli Lokomotiv Lipcse megkezdte romániai túráját.
Első mérkőzésén 20-0 (9-0) arányban vesztett Kolozsvárott a Stiinta csapata ellen.május 26. NDK-Csehszlovák-Román-Lengyel párharcok - a pozsonyi Új Szó hetilap híradása:


Lipcse Konstancában
Farul ellen 6-11 (6-6)

június 6.
Bajai atlétalányok levezetésként rögbiznek - sokkal a hírhedt nyolcvanas évekbeli Petőfi szigeti Gamf edzőtáborok előtt.
június 14.
Román utánpótlás válogatott - Lourdes (francia) 11-3 (6-0)


július 2. A Pozsonyi Dukla román túrára indult - a pozsonyi Új Szó hetilap híradása:


július 5.
CCA - Dukla Bratislava 31-8 (14-0)

augusztus 29.
Dicsőszentmárton: Chimica Tirnaveni - Czarni Bytom (lengyel) 6-0


szeptember 30. Petőfi Népe - Kecskemét - csodálkozás egy rögbiben nem túl szélsőséges eredményen


október 3.
Román bajnoki


október 11. Spartak Praha - Stahl Henigsdorf (NDK - volt Kelet Németország) mérkőzés - a pozsonyi Új Szó hetilap híradása:

október 31.
Európa Kupa
Grivifa Roşie (román) - Spartak AZKG Prag (cseh) 17:8 (14:0)

november 02. A Spartak Praga román túrán a román válogatott ellen állt helyt - a pozsonyi Új Szó hetilap híradása:
november 7.
Románia - NDK 27:0 (18 :0)
Főpróba a franciák elleni mérkőzés előtt.

november 14.
Bayonne: Franciaország-Románia 5-5
Rögbitorna Prágában - a pozsonyi Új Szó hetilap híradása:
November 17.
Jugoszláv rögbi
deember 24.
Román Sportkultúra cikk rögbielméletről:
A kiadvány címlapja


Tartalomjegyzékre kattintva a cikket olvashatjuk:
1962.
február 20.
Márciusi Kupa Romániában

március 9.
Honegger és az ő Rögbi szimfóniája
április 14.
Lengyel tavaszi rögbistart


Hozzávetőleges fordítás:
A rögbisek február 22-én kezdik a szezont, a poznańi Warta stadionban nemzetközi rögbimérkőzésre kerül sor a lengyel és az olasz csapat között. Rögbi - ez az érdekes és látványos sport, amely különösen Franciaországban és Angliában nagyon népszerű, Lengyelországban még csak az első lépéseket teszi. Csak néhány éve játszák a rögbit nálunk. Ez a mérkőzés lesz Olaszországgal a 18. A lengyel csapat eddig a 17 meccsén 6 győzelmet, 10 vereséget ért el, és egy döntetlenre végződött. Az európai piacon ebben a sportágban többé-kevésbé a végére sorolnak bennünket az ún "közép csoportnak".
Az európai élcsapat négy csapatból áll: Franciaország, Anglia, Írország és Románia. Az "átlagcsapatok" csoportjának élén, vagyis közvetlenül a négy mögött az olaszok állnak. Elméletileg nem csak osztályban, hanem amióta a játékot játszák és tapasztaltságban is előnyben vannak velünk szemben. Rögbit már több mint 10 éve űzik Olaszországban.
Áprilisi ellenfelünk támadásait hatalmas, délies temperamentum, minden labdáért kemény, kiélezett küzdelem jellemzi majd. A mérkőzés látványosnak ígérkezik.A lengyel válogatott végleges összeállítása az egyhetes edzőtábor során derül ki, amely április 13-án kezdődik Poznańban. Az viszont már ismert, hogy a csapat csontvázát a lengyel bajnok Lechil Gdańsk, valamint a második helyezett AZS AWF és Czarni Bytom1 Posnania csapata alkotja majd.április 16.április 24.
Poznan: Lengyelország - Olaszország 5-22 (5-11)

Hozzávetőleges fordítás:
Az olasz rögbisek jobbak a lengyeleknél
Az olasz válogatott 22:5 (11:5) arányú megérdemelt győzelmével ért véget az első nemzetközi rögbimérkőzés Lengyelország és Olaszország között. A vendégcsapat pontjait: Taveggia - 13, Am Bron, Casellato és Giuriatti (3-3-3), míg Lengyelország összes pontját Janus szerezte.
Súlyos próbatételt jelentettek a lengyel rögbiseknek a májusi békekupa torna előtt az olasz játékosok, akik Poznańban a legjobbat mutatták be. Jó játékot produkáltak, minden tekintetben felülmúlták a lengyel csapatot.Románia
Electroputere - Minerul Lupeni 3-9
Bedobás

május 29.
Barátság Torna - Varsó

Végeredmény: 1. Románia 6 pont 2. Csehszlovákia 4 p. 3. Lengyelország 2p. 4. NDK 0p.
június 12.
Románia - Olaszország 14-6 (0-3)

Hozzávetőleges fordítás:
Mindkét csapat játékosai energikusan és erőteljesen küzdöttek az ovális labdáért, amikor azt bedobták. Az olasz csapat teljes erőbedobással küzdött fiaink ellen, mielőtt azok a játékrész második felében erejüket - gyorsaságukat - kamatoztathatták volna. Szép győzelmet ünnepeltek ezen a fontos nemzetközi rögbimérkőzésen.június 25.
Európa Kupa döntő Bukarestben
Grivita Rosie (román) - Beziers (francia) 3-11 (3-3)július 17.
Siedlice (majdnem a német határnál Berlin felett jóval Lengyelországban:
Román ifiválogatott - Lengyel ifiválogatott 17-3 (6-0)Néhány nappal később ismét játszott a két csapat, ezúttal Wolomban (ez már Varós közelében volt).
Ekkor 22-0 lett a román ifiválogatott javára.
július 24.
Pardubice: Steaua - Dukla Pardubice 14:11 (11:8)
július 25.
Prága: Steaua - Csehszlovák katonaválogatott 31:6-(3:3)
július 27. Az atléta Rowe ligarögbis lett - a pozsonyi Új Szó hetilap híradása:
augusztus 13.
AZS-AWF - Moszkvai Műszaki Egyetem 16:13
AZS-AWF - Spartak Moscow 9:11
AZS-AWF - Moszkvai Műszaki Egyetem 17:12 (6:3)Magyar visszhangja a fenti lengyel túrának Moszkvában szeptember elején:szeptember 11.
Francia atléta a rögbiről
október 30.
Rapid Bukarest - Lokomotive Leipzig 26:6 (12:0)
november 2.
Bukarest - Prága 40-0 (10-0)november 11.
Román - francia, esélylatolgatás
És a mérkőzés:
Bukarest: Románia - Franciaország 3-0Részletes cikkSajtóvisszhang a francia lapokban
november 25.
A lengyel rögbi fejlődési pályája

Hozzávetőleges cikkfordítás:
A rögbinek széles körben el kell terjednie
A GKKFIT Sportigazgatósága az egyes sportágak fejlesztési lehetőségeit értékelve arra a következtetésre jutott, hogy némelyiknek van esélye szélesebb kör elérésére, különösen azért, mert a szakosztályok és szövetségek egyre kevésbé támogatják ezeket a szakágakat.
Az egyik ilyen játék a rögbi, amely 1920 és 1922 között érkezett Lengyelországba, amely aztán elhalt, de az utóbbi években újra megjelent. A rögbi szerelmesei AZS ĄWF-be tömörülve ennek kapcsán küldték el a fent említett érveket, levelet a GKKFIT elnökének, amely többek között ezt reagálta:
Úgy gondoljuk, hogy nem pazarolhatjuk el a végzetteket – szakemberek és mi, hallgatók – eddigi munkáját, akik megismerték ennek a nehéz, de szép sportágnak az előírásait, és lelkes támogatói vagyunk. Döntés a megszüntetésről nagy erkölcsi igazságtalanság lenne számunkra.”
Szerintünk senki sem akarja megszüntetni a rögbit. De úgy tűnik, hogy ez a sportág a létezéséért küzd. A korábbinál nagyobb erőfeszítéseket kell fordítani a körökben és az egyetemeken való népszerűsítésére. miközben próbálkoznvikell a társadalom és a sportvagyon minél átfogóbb felhasználása, mert komolyan tartunk attól, a támogatások nem emelkednek. Ellenkezőleg - csökkenni fognak (gw.)

december 25.
Rögbibemutató, birkózókkal a TV-ben
Beharangozó


28-i képes beszámoló a rögbibemutató egy pillanatáról:

december 30. a csehszlovák rögbibajnok a Spartak Praha AZKG - a pozsonyi Új Szó hetilap egysoros híradása


1963.
január
Sporttdomány - Webb Ellis további sorsa

február 1.
Karikatúra egy "rögbiszakértőtől":
március 24.
Egy sportrendezvényen rögbi is szerepel:
április 4.
Francia mezmizéria
április 6.
Gyomrán át?

április 7.
Grivita Rosie - Auch 11-0 (8-0)május 8.
Rögbi Európa Kupa
Spartak AZKG Prague - AZS Warsaw 3:3 (3:0)
május 11.
Fradi majális rögbivel
Beharangozó május 4-edikén


Beharangozó május 7-edikén


Beharangozó május 11-én
május 21.
Rögbi Béke Kupa eredmények
Barlád: Románia - Bulgária 70:3 (37:0)
Hunyad: Csehszlovákia - Lengyelország 0-0
Rögbi a Szovjetunióban:

május 23.
Rögbi Béke Kupa eredmények
Birlád: Románia - NDK 15:0-ra (9:0) nyert az NDK ellen, az
Déva: Román ifjúsági válogatott - Csehszlovákia 3:0 (0:0)május 28.
Rögbi Béke Kupa eredmények
Döntő - Románia ötödjére nyerte meg a Béke Kupát
Románia - Csehszlovákia 23:3 (6:0)A többi mérkőzés:
Piteşti: NDK - Lengyelország 11:6-ra (6:6) - ezzel az NDK megszerezte a harmadik helyet a rangsorban.
Giurgiu: román fjúsági válogatott - Bulgária 29:11 (15:8)
június 17.
FIRA bajnok klubok mérkőzés-sorozat
Lengyel rögbibajnok az NDK legjobb csapata ellen.
AZS AWF - Stahl Henninsdorf 5-0-ra (5-0)
június 20.
Debreceni rögbibeharangozó


június 26.
Debreceni beharangozó

június 24. hétfő
Rögbibemutató Debrecenben - Erősek-Mégerősebbek 3-3

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Cikkbeszámoló a rögbirőlis az előző napi lapszámban:
július 2.
FIRA bajnok klubok mérkőzés-sorozat
Stahl Henninsdorf - Spartak Prag 3-11

augusztus 18.
Rejtvényjáték a Hzáért című magazinbanaugusztus 10-20. Országos Sportnapok, ahol a rögbijátékot is bemutatják
ld. Békés Megyei Népújság cikke

Lehet, hogy a szegedi, debreceni és a békéscsabai rögbibemutató szervezője ugyanaz?
október 07.
Steaua Bukarest - Grivita Rosie 6-3 (3-0)

Bukaresti újság részletes beszámolója a mérkőzésről

Kép a mérkőzésről:

Al. Ionescu (Steaua), a labdatartó megpróbálja passzolni csapattársának, Predának


Cikk a román bajnokság 17. fordulójáról:

A magyar származású Kós Béla (az 1990-es években ellátogatott a Szövetségbe) és testvére Kós Miklós ismert élvonalbeli rögbi játékosok voltak Írországban.
Három részlet a Dublin déli részén található St. Mary's College 1963. őszi évkönyvéből, amelyben Kós Béláról tesznek több helyen említést:október 23.
Rögbi-foci történelemoktóber 29.
FIRA bajnok klubok mérkőzés-sorozat
Hannover: Viktoria Linden - Spartak Prag 14:11 (11:3)
október 29.
Dunărea stadion: Galata Ancora St.G. - Locomotive Leipzig 11-8 (3-0)

november 1.
Igaz Szó Sportlexikon
november 11.
Kérdés és válasz
november 19.
Rögbihelyzet Lengyelországban - a sportmozgalom haramiái?december 11.
A román válogatott Franciaországba tart


december 15.
Párizs: Franciaország - Románia 6-6


december 28.
Aquila: Olasz B válogatott - Lengyel válogatott

1964.
január 4. Belfast, Észak-Írország - Olaszország 3-3 a pozsonyi Új Szó hetilap híradása:
A TF lapja, a Sport és Tudomány két oldalt szentel a rögbinek:

január 28.
Casablanca - Rögbi Európakupa mérkőzés
RUC Casablanca - Spartak Prag 8:5 (0:5)


február 4.
Romániai cikk a Világszövetség (IB, későb IRB) terjedelmes szabályváltoztatási javaslatárólmárcius 9.
Grivita csapat edzés, Viorel Morariu balról a sapkás
március 21.
Lábbusszal
Utazási problémáik elemi megoldásáról
március 23.
Román bajnoki forduló tudósítás

március 31.
U.S.A.S.Năvodari - Petrolul Pitesti 0 - 0
Vlad Eugen begyűjt egy labdát, amelyet azonnal továbbít egy csapattársának.április 1.
Régi labdajátékok, a labdarúgás és a rögbi ősei is - a Lbogó nevű havilapban

április 6. De Gaulle tábornok, francia elnök szombat délutáni szokásairól ír a pozsonyi Új Szó hetilap híradása:
április 17.
Viorel Morariu (RIP) rögbiről szóló írásának magyar fordítása (nem túl sikeres) a lapban - 1. rész.
Ugye ekkoriban a francia válogatottal partiban volt a román válogatott. Két döntetlen, két győzelem a franciák ellen 1960-tól.
Viorel később az európai és a világszervezet befolyásos tagja volt, állandó támogatását élvezhette a magyar rögbi - ezt testközelből tapasztalhattam évtizeden keresztül (V-Sz.L.).
A 2005. májusi fehérvári EB U18 selejtezőtornán itt volt ellenőrként köreinkben. Ld. számos kép a honlap azon oldalain.
április 22.
Viorel Morariu (RIP) rögbiről szóló írásának magyar fordítása (nem túl sikeres) a lapban - 2. rész.
április 24.
Viorel Morariu (RIP) rögbiről szóló írásának magyar fordítása (nem túl sikeres) a lapban - 3. rész.

április 29.
Viorel Morariu (RIP) rögbiről szóló írásának magyar fordítása (nem túl sikeres) a lapban - 4. rész.
május 5.
Viorel Morariu (RIP) rögbiről szóló írásának magyar fordítása (nem túl sikeres) a lapban - 5. rész.

Rögbi Európakupa mérkőzés
Grivita Rosie - RUC Casablanca 29-3 (13-0)A mérkőzés egyik jelenete:
Csapattársai, Viorel Moraru, Mircea Rususi és Stoenescu segítségével Costal Stănescu szerezte meg a labdát és indította a háromnegyedet.május 9.
Cseh lapban megjelent, képekkel illusztrált, ironikus írás a rögbiről:
május 12.
Farul - Precizia Săceie 12:6 (3:3)
Mérkőzésrészlet
május 14.
A Grivita az Európai Kupa döntőjébe került.
Hannover: Grivita Rosie - Viktoria Hannover 17:6 (3:3-)május 21.
Görlitz, NDK: Románia - Csehszlovákia 14:3 (3:0)
május 24.
Rögbihumor - a Veszprémi Naplóban jelent meg
május 25.
Rögbi a Szuron
Az FTC és a Honvéd birkózói bőrsisakkal a fejükön mulatságos rugby bemutatót tartottak,
bukfencekkel, szabadfogású birkózással egybekötve.

május 26.
Béke Kupa - Románia hatodjára nyerte a trófeát
Görlitz: Románia - NDK 28:6 (3:6)
június 16.
A román bajnokcsapat Bukarestből a francia bajnokkal szemben nyeri a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.
Grivita Roşie - Stade Moniois 10:0 (10:0)
A képen a nálunk is 2005. májusában megfordult Viorel Morariu csapatkapitány visz éppen egy célt a franciáknak.Cikk a mérkőzésről:És még egy kép:Egy pár nappal későbbi hír:
A Francia Rögbi Szövetség megbüntette a Stade Montois csapatkapitányát, Andre Bonifacet a bukaresti Európa Kupa döntőjében tanúsított sportszerűtlen magatartása miatt. Bonifácot határozatlan időre kitiltják minden versenyről.
július 8.
Apáca edzők Ausztráliában
augusztus 17.
Lengyelek nyerték három győzelelmmel a Balti Kupát Malmőben
Vasárnapi mérkőzések:
Lengyelország - Dánia 25:6 (11:6)
NDK - Svájc 28:0 (14:0)
Korábbi mérkőzések:
Lengyelország NDK 12-3
Lengyelország - Svédország 12-0
Végső sorrend: 1. Lengyelország 2. NDK 3. Svédország 4. Dániaaugusztus 25.
Folytatódó román bajnokság és szófiai vendégcsapat

szeptember 1.
Ploesti: román utánpótlás-válogatott - bolgár bajnok, Lokomotiv Sofia 35:3 (14:0)
szeptember 15
Román bajnokik

szeptember 23. Le Havre, Franciaország
A FIRA 22. Kongresszusán a Jugoszláv Rögbiszövetséget felveszik a tagok közé. Ezután 26 éven keresztül a FIRA aktiv tagjai, 1992. júniusi megszűnéséig. 1954. végére már 5 klub létezik.
Forrás: 2014 M.Protega - S. Milenkovic: A jugoszláv rögbi 1954-1991.


október 5.
Jugoszláv Kupa
Nada Split - zágrábi Mladostot 17:3-ra legyőzte a , a
belgrádi Brodarac - Pancsova 8:0
Döntő: november 22-énoktóber 20.
Farul - USAS Navodari 17-5

október 30.
AZS AWF - Malmő 23:10 (11:3)
október 31-i cikk:
A FIRA "Fédération Internationale de Rugby Amateur” amszterdami ülésén a bajnokcsapatok európai versenyéről:
Új felállást hagytak jóvá a scheveningeni (Hollandia) nemzetközi rögbikongresszuson.
A nemzeti bajnokokat három csoportba osztották:
A csoport: Marokkó, Portugália, Spanyolország
B csoport: Hollandia, Belgium, Olaszország
C csoport: Csehszlovákia, Jugoszlávia, NDK és Lengyelország. Csak túramérkőzéseket játszanak.
A csoportgyőztesek újabb sorozatot játszanak, amelynek győztese a Hannover 78-cal (Nyugat-Németország) mérkőzik meg.
A mérkőzés győztese a címvédő Franciaország ellen lép pályára.
És a végső győztes Románia bajnoka ellen játszik. Két döntő lesz!
Varsó: AZS AWF - Malmő14:6 (11:0)
A fiatalabb csapattal felálló varsói csapat másodjára is legyőzte a Malmőt.november 10.
A Nyugat-Németország elleni mérkőzésre készülő román válogatott felkészülésként részt vett a Dinamo Kupában.Vasárnap a Constructorul ellen játszottak, és jó játék után 59:11-re (24:6) nyertek. Az elején a Constructorul vezetett, és 3-0-ra (és 6-3-ra is elől.)
A játék kiváló volt, különösen figyelemre méltó Moraru, Demian, Nica II, Dragomir és Penciu teljesítménye.

Farul - Cernavoda 56-3Új út, román napilap
Precizia Sacele - Constructorul Ploiești 15-3 (9-3)

november 14.
Szépségkirálynői kezdőrúgás Torontóban
november 17.
Bukarest: Románia - Nyugat-Németország 19-3 (8-3)


november 27.
Román - francia beharangozó:
november 29. vasárnap
12. alkalommal
14.45 Bukarest: Románia - Franciaország 6-9
Mérkőzésrészlet:


december 15.
Oxfordi körkörös


december 25.
A román csapat franciaországi tornájának második mérkőzésén:
Párizs: Agen - Griviţa Roşie 3-3
Előző mérkőzésükön, Auch-ban 11-8-ra győzött a román vasutascsapat.
Következő mérkőzésük január elején lesz Beziers ellen.

december 26.
Jugoszlávia felvételt nyert a FIRA-ba1965.
1965. január
január 3.
Beziers - Grivita Rosie 6-6
Következő mérkőzés Avignon-ban
január 5.
A román csapat túrájának utolsó mérkőzésére némileg elfáradt:
Avignon - Grivita Rosie 14-11 (6-11)


január 9.
Romániai cikk a román csapat csatlakozásáról az 5 Nemzethez:
január 29.
Liz Taylor és a rögbi

1965. február
február 2.
Miss Rögbi 1964
A lengyel rögbi néhány éves fejlődése:

Gugli nyers fordítás:
BESZÉLJÜNK, AMIKOR eldőlt, hogy központi támogatást kapnak a rögbisek, nehéz helyzetbe került a szakágunk – mondta el a Lengyel Rögbi Szövetség képzési vezetője, Józaf Grochowski. Akkoriban sok aktivista kivonult és feloszlatta csapatát. És akkoriban a rögbi már fiatal sportág volt, de nagyon népszerű volt, különösen a tudományos közösségben. Maradtunk néhányan, de úgy döntöttünk, hogy a fegyelem megőrzésén dolgozunk. A munka valóban durranás volt. Ha még egyszer meg kellene csinálnunk ugyanezt, biztosan kétszer is meggondolnánk. Ez az időszak szerencsére a hátunk mögött volt. Mindent szociális költségen csináltunk. Itt-ott a szövetség vagy a klub segített egy kicsit anyagilag vagy felszereléssel. A legtöbbet azonban azok értek el, akik ezt a sportot szerették volna gyakorolni. 1963-ban a helyzet javult. Új klubok kezdtek kialakulni. "Jódomuk" magában a fővárosban született. l*o. a szakszervezetek, különösen az építőipari és katonai szakszervezetek nagyon érdeklődtek a rögbi iránt. Edzőkben szerencsére nem volt hiány. Végül is az AWF-ben szünetbázis volt, és ma már teljes a specializáció erre a sportra.
1944-ben a J csapatok vettek részt a központi versenyen: a varsói csapatok - Skra és AZS AWF, Czarni Rytom, Lechla Gdańsk és Poinanfa. A Sfera csapata lett a lengyel bajnok, az AZS AWF pedig második lett. Szeretnénk, ha S-10 csapat indulna a következő versenyen. Azt is feltételül szabtuk, hogy a tenóra jelentkező csapatok mindegyike szervezzen még egy csapatot a körzetében. Arról van szó, hogy minden helyi versenyző számára lényeket kell létrehozni. A rögbinek most rengeteg eszköze van, és remélem, hogy hamarosan visszanyeri teljes pozícióját a sporthatóságok érdekében. Érdemes elmondani, hogy játékosaink színvonala magas, márkánk a nemzetközi piacon jó. Más országokban jobban ismernek bennünket, mint Lengyelországban. Annak ellenére, hogy hazánkban csak nemrégiben játszanak rögbit, sikeresen versenyzünk olyan országok csapataival, amelyek 30 éves hagyományokkal rendelkeznek ezen a területen. 1964-ben meghívást kaptunk Svédországba a balti játékokra. Az NDK, Dánia, Svájc és Lengyelország rögbisei vettek részt. Csapatunk minden mérkőzését megnyerte. Idén svédek és olaszok érkeznek hozzánk, Skro pedig részt vesz az Európa Kupában. Végül még egy "súly". Amikor a rögbiről beszélünk, gyakran az a benyomásunk támad, hogy ez egy brutális sport. Egy ilyen vélemény, amelyet gyakran olyan emberek fogalmaznak meg, akik nem látták, nemcsak rossz, de káros is. b. látványos o A rögbi a leleményességen, a taktikán és a kivitelezés finomságán alapuló sport, nem a fizikai erőn.
február 16.
Liz Taylor és Richard Burton rögbimeccsen
február 17.
Rögbi a szent Szovjetunióban - Odessza - Délmagyar cikk részlet

1965. március
március 2.
Az ausztrál rögbicsapat 1966-ra bukaresti szereplést igér az IRBösztönzésére:március 28.
Kemény vélemény szeretett sportunkról 1965. márciusában a Népsport nagytudású munkatársától.
Pluhár István neve nem említődik benne, ki a harmincas évek próbálkozásait vezényelte.
Közte annak a magyar nyelvű szabálykönyvnek a kiadását, melynek eddig egyetlen példányára sem sikerült ráakadni,
pedig létezett, újságtudósítások bizonyítják (ld. itt 1934-nél).


1965. április
április 12.
Białystok: Lengyelország - Belgium 36-6
április 16. szombat
Heidelberg, Ifjúsági rögbitorna
Bukaresti Diáksportklub - heidelbergi válogatott 48:0-ra (24:0) nyert a ellen, majd az
Bukaresti Diáksportklub - essexi válogatott 0:3
Párizs - Hannover 32:0
Heidelberg Rowing Club - Essex (Anglia) 14:13
Hannover - Heidelberg 17:0
Párizs - Rowing Club 19:13
Párizs - Heidelberg 36:0

április 26.
Jugoszláv bajnokság
Pancsova - Nada Split 3-3
1965. május
május 4.
Szovjet rögbi
május 18.
Bukarest - Pireneusiak 11-10 (8-10)
Az ifik toulousii mérkőzésén a farnciák győztek 19-18 (14-5) arányban

május 25.
Kisalföld - rögbi bemutató


Rögbi Európa Kupa
Varsói Skra - Stahl Henningsdorf Stahl 3-0 (3-0)május 31.
Slavia Praha - Stahl Henningsdorf 10-0 (5-0) - pozsonyi Új Szó hetilapIsmét SZUR (szinészek - újságírók rangadó) a Népstadionban, 80.000 néző előtt, ahol a bírkózók ismét tartottak rögbibemutatót
1965. június
június 6.
Román bajnoki - Farul-Iasi - tudósítás az Új Dobrudzsa napilapban


Dinamo Bukarest - Steaua 5:3
Griviţa Roşie - Constructorul Bukarest 13:0
Rulmentul Bîrlad - Ştiinţa Temesvár 32:0
Gloria Bukarest - Ştiinţa Petroşeni 3:0
Ştiinţa Klausenburg - Progresul Bukarest 6:6
Farul Konstanza - CSMS Jassy 3:0június 12.
Film, amiben a rögbi is szerepel erős motivumként - a Ksalföld cikke:június 13.
Bytom: Lengyelország - Olaszország 6-12
június 20.
Rögbi Európa Kupa
Varsói Skra - Slavia Praga 0-8 (0-5)Temesvár: Stiinta Temesvár - RC Pancevo (Jugoszláv) 26:13 (10:3)

1965. július
július 2.
Dinamo Stadion: Bukarest - Prága utánpótlás-válogatottjai ​​3:0-ra (0:0)

Csehszlovákiai körút
Progresul Bukarest - Ziasz Brno 9:6 (6:0)
Progresul Bukarest - Slavoj Vyskove 36:16 (23 8)július 5. Moszkva 10.000 néző
A szovjet rögbiválogatott első mérkőzése
CCCP - Spartak Paha 9-5

július 12.
Nem éppen magaslatán álló sportújságírás:
július 14.
Lipcse: Rapid Bukarest - Lokomotive Leipzig 19:5
Berlin: Rapid Bukarest - Lokomotive Berlin 33:3


1965. augusztus
augusztus 25.
Az oxford-cambridge válogatott Dél-Amerikában
Buenos Aires: Oxford-cambridge válogatott - Buenos Aires-i Egyetem 32-12 (14-3)
Bukarest:
Dinamo Bukarest - Lechia Gdansk 48-8 (27-0)
Constructorul Bukarest - Lechia Gdansk 5-25
1965. szeptember
szeptember 8.
Rögbi vagy rugby?

szeptember 17.
Jászvásár - Beziers 3-3
szeptember 21.
Konstanca Farul - Beziers 6-5 (6-0)A Steaua Nápolyban
A döntő: Steaua Bukarest - Parthenope Neapel 17:14 (6:8)
szeptember 23.
A francia túrázó csapat utolsó mérkőzése.
Bukarest: Beziers - Grivita Rosie 8-5 (3-0)1965. október
október 9.
Cehszlovákia - Svédország 42-0október 11.
Gdansk, Lechia stadion: Lengyelország - Svédország 32-0 (9-0)
október 20.
A Varsóban zajló 6. Szakszervezeti Világkongresszus résztvevői által is megtekintve zajlott a lengyel bajnok és a Gdansk között a mérkőzés.
Varsó, Polónia stadion: Skra-Lechia Gdansk16-13 (13-8)október 26.
Romániai harc a bajnoki második hely megszerzéséért.
GYÖNYÖRŰ ÉS IZGALMAS volt a rögbibajnokság második helyéért döntő Griviţa Roşie - Steaua mérkőzés, amelyet a vasutasok (Grivita - Viorel Morariu csapata) megérdemelten nyertek meg 8:6-ra. (A képen: Rädulescu sikeres támadásba kezd a vasutasok ellen.) Játékvezető: Silvio Pozzi - Olaszország
Ugyanezen a napon a Dinamo a Progresul elleni 8-3-as győzelmével megszerezte a bajnokság megnyeréséhez szükséges előnyt a tabellán.Barlád - Lokomotív Lipcse 6-3 (0-0)
Az NDK-ban turnézó Lechia Gdańsk rögbicsapat Lipcsében mérkőzött a Testnevelési Egyetem csapatával. A mérkőzés 16:16-os döntetlennel zárult.1965. november
november 1. ZJS Brno - Lokomotiv Lipcse mérkőzés 23-2 (11-3)november 4. szovjet csapat csehszlovákiában
november 6.
Olvasói kérdés a romániai Láng című újságban a nagy nemzetközi tornákról válogatottaknak. Említésre kerül a FIRA és a Rugby Union, mint a két nagy szervező. Az IRFB, ma Worldrugby nem.
november 9.
Felkészülési mérkőzés a Nyugat-Németország és Franciaország elleni válogatott mérkőzés előtt.
Román válogatott - Dinamó Bukarest 8:0.
A válogatott csapat névsora: Rădulescu, Iordănhescu. Dinu, Tutuianu, V. Rusu, L. Rusu, Iliescu, Demian, Băltăreţu, Mateescu, Wusek, Irimescu, Ciobănel, Teodorescu, Penclu
november 16.
Hannover: Nyugat-Németország - Románia 8:9 (0:9)Slavia Praha az Europa Kupában

november 17.
A Francia Szövetség kijelölte a románok elleni francia keretet:
november 28.
Lyon: Franciaország - Románia 8-3 (5-0)

1965. december
december 12.
Livorno: Csehszlovákia - Olaszország 0-11 (0-6)
A Fradi emlékkönyv egykori beszámolója szerint Barcelonában az Estadio Fuxarda nevű stadiont Barcelona rögbicsapata használja ebben az időben.

Ifjúsági válogatottak (13 fő)
Bayonne: Franciao. - Új-zéland 2:2 (2:2)

december 16.
Ion és a rögbi - mestere Sipos Alfréd - szösszenet

december 18.
A lengyel 1955-ös rögbi indulásról emlékezik a cikk:
"1955. december 14-én Włodzimierz Reczek, a Kulturális és Testnevelési Főbizottság elnöke aláírta azt a rendeletet, amely alapján a rögbi hivatalos helyet kapott testkultúránkban. A sok országban igen népszerű sport bevezetésének kezdeményezését két újságíró kezdeményezte: Andrzej Karpiński a Sportowiecből és Wojciech Giełżyństoi a Dookoła Światból, akik korábban számos anyagot publikáltak folyóirataikban, amelyek népszerűsítették ezt az akkor ismeretlen sportot. A rögbi által képviselt magas sportértékek határozták meg, hogy a "Sportowiec" és az "Around the World" sajtókampánya nagy érdeklődést váltott ki. Gyorsan összegyűlt egy maroknyi aktivista, akiknek többsége a háború előtti években volt alkalmuk rögbit gyakorolni.
1956 márciusában országos oktatói tanfolyamot szerveztek, amelyen több tucat jelentkező vett részt. ....................... "


december 22.
Csehországban 1895-ben megjelenik a rögbi, de ...
"Hazánkban már 1895-ben megjelent a sportág legnagyobb népszerűsítőjének, a múlt század végén hazánkban, Rossler-Ořovskýnak köszönhetően. De nem sikerült. Még a két angol csapat 1912-es prágai vendégjátéka után sem. Csak 1925 után kezdett el hozzánk elterjedni Franciaországból a rögbi."

Forrás: Stadion lapSok erőfeszítés után a szovjet rögbi aktivisták engedélyt várnak a Szovjetunió Rögbi Szövetségének megszervezésére. Jelenleg ezt a sportot mintegy 100 szovjet klubban űzik.

Előre naptár - 1965: rögbi
Kultúra Világa - pótkötet 3.
Rögbi
1966.

1966. február
február 22.
Passz

Forrás: Ifjmnkás - romániai lap
február 26.
Öt Nemzet tornája
Colombes: Franciaország - Anglia 13-0


1966. március
március 2.
A rögbisport nemzetközi nagymestere, Penciu

--------------------------------------------------- Harc a Steaua és a Gloria között

március 18.
Lengyel-szovjet rögbikapcsolat

Forrás: Varsói Élet napilap
március 26.
5 Nemzet
Cardiff: Wales - France 9-8


Fénykép a mérkőzésről:
1966. április
április 1.
Nemzetek Kupája
Belgium - Hollandia ellen 9:0 (3:0)április 5.
Romániai bajnoki - az Ifjúsg Szikrja lapból
április 6.
Rögbi módszertani továbbképzés Bukarestben:

Forrás: Sprtul
"Április 12-én, kedden 18.30-kor a fővárosi rögbi edzők módszertani sportelőadása lesz az UCFS Bukaresti Városi Tanácsának székházában, melynek témája: "Technikai-taktikai akciók a prizmatikus szabályozáson keresztül" . Előadó a Dinamo Bukarest csapatának edzője, az 1965-ös köztársasági bajnok, a sport mestere Dumitru Ionescu."

április 9.
Új Élet romániai lap
A FIRA Végrehajtó Bizottsága ülésezett Nápolyban.

 

Nápoly: Olaszország-Franciaország 0-21 (0-11) 10.000 nézőPárizs: Franciaország B - Nyugat-Németország 8-6 (3-0)

Cikk a Varsó Életben a lengyel rögbi megtorpanásáról 10 évvel a megalakulás után

április 19.
Európa Kupa
Párga: SV Hannover Slavia Prag 6:0 (0:0)
április 30.
Toulouse: Bukarest-Pirenées Juniorok: május 2-án Bukarestben Szintén május 2-án lép pályára a Bukaresti Steaua a francia katonai csapat ellen.
1966. május
május 2.
Ifjúsági csaopatok mérkőzése:
Bukarest-Pirenées
Bukaresti Steaua - francia katonaválogatott


május 8.
Cikk A hét című hetilapból, mely a Csehszlovákiai Kommunista Párt magyar nyelvű hetilapja volt:

Czechoslovakia  12–36 France France B
Att: 3,000. Referee: Lacroix
Kobylisy, Praha


augusztus 19.
hetilap filmismertetője egy rögbit is tartalmazó francia filmről, a Hajrá Franciákról:október 6. a sport francia lovagjai, köztük a francia rögbiválogatott kapitánya
november 28. Cakovice - Csehszlovákia - Hollandia válogatott rögbi mérkőzés 16-5


december 27. Rögbi Bajnokcsapatok Európa Kupája mérkőzés, SU Agen-Dinamo Bukarest 12-0


1967.

április 26.
Az Ország Világ hetilap cikke egy Bordeaux-Limoges női rögbimeccsről
május 2. Európa Bajnoki mérkőzés - Casablanca, Marokkó - Csehszlovákia 6-0


május 4. Madrid, Spanyolország - Csehszlovákia 9-8 - Európa Bajnoki válogatott mérkőzésjúnius 4. Prága - Párizs nemzetközi rögbi mérkőzés
június ... a FIRA Kongresszust a jugoszláviai Zágrábban tartják.
Forrás: 2014. M.Protega - S. Milenkovic: A jugoszláv rögbi 1954-1991.június 26. Csehszlovákia ez évi bajnoka a Sparta Prahaoktóber 27. NDK (Német Demokratikus Köztársaság) - Csehszlovákia 3-18


december 27. 5. lett Guy Camberabero a francia ÉV Sportolója választáson
Egy ez év áprilisi kis film a francia válogatottról Írországban a Lansdowne Road-on, Dublinban Öt Nemzetek mérkőzésen 1967.04.15-én.

Az első cél Jean-Michel Cabanier, a jutalomrúgást végzi Guy Camberabero, Tom Kiernan. Drop gól: Guy Camberabero.
Játékvezető: R. P. Burell (Scotland)
Az ír csapat: Samuel Hutton, Ken Kennedy, Sean Machale, Willie-John McBride, Mick Molloy, Mick Doyle, Noel Murphy (Capt.), Kenneth Goodall, Koo Koo Young, Mike Gibson, Niall Brophy, Barrie Bresnihan, Jerry Walsh, Robert Scott, Tom Kiernan.
A francia csapat: Jean-Claude Berejnoi, Jean-Michel Cabanier, Arnaldo Gruarin, Jacques Fort, Andre Herrero, Christian Carrere, Michel Sitjar, Benoit Dauga, Lilian Camberabero, Guy Camberabero, Christian Darrouy (Capt.), Claude Dourthe, Jean-Pierre Lux, Jean Gachassin, Pierre Villepreux.

1968.

május 2. Rögbi Európa Kupa döntő mezőnye


július 31. Stara Zagore, Jugoszlávia - Románia
Az első jugoszláv nemzetközi rögbimérkőzés. Előtte ligarögbit játszottak zömmel tőlünk délre az 1953-as megjelenés óta.
Forrás: 2014. M. Protega - S. Milenkovic: A jugoszláv rögbi 1954-1991.


A jugoszláv csapat - forrás: 2014 M.Protega - S. Milenkovic: A jugoszláv rögbi 1954-1991.
november 30. Split, Jugoszlávia - Csehszlovákia válogatott mérkőzés 10-12

Forrás: 2014. M. Protega - S. Milenkovic: A jugoszláv rögbi 1954-1991.
december 12. korabeli beszámoló a Francia - Román mérkőzésről, ahol a románok nyertek