A MAGYAR RÖGBI FOTÓ- DOKUMENTUM ÉS VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE 1980.
a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg

 

ingyen webstatisztika

1980. január
január 15.
Hivatalosan megalakul a BEAC-ELTE Rögbi Szakosztálya
Meghívó:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


A lebonyolítási terv eredetije:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


A megválasztott tisztségviselők:
Hegedűs Miklós elnök - volt birkózó
Bene Kálmán technikai vezető
Czabán Dániel vezető edző

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

Bene Kálmán szubjektiv beszámolója a szakosztály alakulásról:
"... pár hónapos szereplésünket is pozitívan értékelte az ELTE-BEAC sportvezetése, így a siker kapujában álltunk (megjegyzés: a rögbi játékosok példás viseletükkel kivívták a sportklub és a Sportközpont őszinte elismerését).  Dr. Varga Miklós elnökkel mind Czabán Dániel, mind én megbeszéltem, hogy most van itt az alkalom és az évzáró ELTE-BEAC elnöksége elé vitte az elnök a rögbi szakosztály hivatalossá tételét, a tömegsport szakosztály keretein belül.
Az elnökség hosszas vita után elfogadta és ennek fő oka, hogy mintaszerű két évet tudtunk magunk mögött, ráadásul az egyetemi tanárokból álló elnökségben nem bigottak ültek. Egyetlen feltétel volt, hogy a Rögbi szakosztály elnöke az Eötvös Lóránd Egyetem MSZMP Pártbizottságának tagja, az egyetem tanára dr. Szigeti Zoltán legyen (kontrollként). Dr. Szigeti Zoltán nem volt sportoló, csak sportbarát.  Meggyőződéssel hitt a szocialista társadalmi rendben.  Nem volt bigott, gyűlölködő kommunista, inkább segítőkész, de pártmegbízatással szemmel tartotta a szakosztályt.
........
Hegedüs Miklós (Hegedüs Csaba bátyja) a Súlyemelő  Szövetség elnöki tisztségéből leváltva vállalta a szerepet  mint a rögbi szakosztály vezetője.  Játékosnak öreg volt,  inkább csak valami jó bulit látott a rögbi sportban, de egy év múlva le is mondott.  Sem hasznot, de kárt sem tett.
Az ELTE-BEAC megválasztott vezetősége:
Elnök-tanár:             dr. Szigeti Zoltán
Szakosztályvezető:   Hegedüs Miklós
Edző:                       Czabán Dániel
Technikai vezető:     Bene Kálmán
Szertáros:                Szalay Dezső 
A magyar rögbi történetének legnagyobb forduló pontja az ELTE-BEAC rögbi csapatának 1980. jan. 15-i megalakulása!
Miért?
- mert az amatörizmus minden jelét magán viselő két csapat, a Botond RC és az Árpádföld vergődése után, egy olyan márkás nevű sportegyesület vette a rögbit a szárnyai alá, amely mögött az Eötvös Lóránd Tudományegyetem sport iránt elkötelezett vezetői álltak, modern sportteleppel és az   Egyetem teljes hátterével - legalább is elméletben!
-  olyan nagy létszámmal (62 fővel) alakult meg a szakosztály, hogy rögtön három csapatot állítottunk össze BEAC I-II-III.
- mind az edzések, mind a mérkőzések a hátsó füves pályán, de elfogadható körülmények között lettek megtartva, sőt egy   két alkalommal a nagypályát is megkaptuk.
- a külföldi csapatok fogadásánál használhattuk a diákszállót, és ezért nevetségesen alacsony térítést kértek
- az ELTE-BEAC elnöke, dr. Varga Miklós egyetemi tanár  végig  támogatott bennünket, sőt még egy erdélyi útra el is jött a csapattal, ugyanúgy mint a műszaki gondnok Gerencsér Mihály, akitől bármit megkaptunk amire szükségünk volt (vonalazás stb.)
- maga a név is vonzó volt, de az egyetemi fiatalok is könnyen  rátaláltak a rögbi szakosztályra a sporttelepükön, sőt még az  ELTE gyakorló gimnáziumának diákjai is
- alacsony, de mégis fix összegű éves költségvetést kaptunk, amelyet a szakosztály elnök dr. Szigeti Zoltán kezelt korrekten.
A magyar rögbi 1980 jan. 10-én elindult a fejlődés útján.
"
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező

És Dr. Szigeti Zoltán reagálása 2016.nyár végén a fentiekre:
"... 1975 óta házasságban élek és feleségemmel jól megvagyunk budafoki házunkban.
A magyar rögbiről készített összeállításod érdeklődéssel olvastam, végiglapoztam az egészet, s az jutott az eszembe, hogy ez az anyag sokkal mívesebb megjelenési formát is megérdemelt volna. Kár, hogy így talán csak kevesek láthatják.
Érdekes volt látni az aláírásomat különböző dokumentumokon. Bevallom neked, hogy jól esett, hogy tevékenységemet úgy értékelted több helyen is, ahogy. Egy ponttal kapcsolatban emlékszem én egy kicsit másképp a leírtakra, nevezetesen arra, hogy hogyan kerültem én a rögbi szakosztályba. A tanszékünkön dolgozott laboránsként egy fiatalember - a nevére sajnos nem emlékszem - aki a csapat tagja volt, és az ő révén kerültem kapcsolatba veled. Az más kérdés, hogy az akkori rend szerint ki tett javaslatot a BEAC, az egyetemi sportegyesület egyik szakosztályának vezetőjére.
Egyébként szakmai tudományos pályámon jól haladtam előre, hiszen 1984-ben megszereztem a kandidátusi fokozatot, majd 1999-ben az akadémia doktora lettem, majd kineveztek professzornak, majd kilenc éven át tanszékvezető voltam. A 65. életévem betöltve 2012-ben vezetői megbízatásom megszűnt, de a mai napi aktív állományban vagyok az ELTE-n, egykori tanszékemen, a Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszéken.
"




Tagnyilvántartó lap:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988



Már 1979. őszén a kecskeméti GAMF-on is készülődött a rögbi. Maróti György, a főiskola hallgatója, ki testnevelő tanárától, Czabán Dánieltől ismerte meg a rögbit, szervezgette a csapatot, de a csapatalapításra várni kellett pár hónapot.
1980. januárjában, egy gamfos szlovákiai sítáborban érett be a dolog, többen igéretet tettek, hogy járni fognak edzésre, s Körmöczi Béla, a főiskola tanára is az ügy mellé állt. Ő már korábban is szervezni készült egy gamfos új szakosztályt, de az első célpont a jégkorong volt.
Hamarosan megindultak a tornatermi edzések is, sőt évfolyamok közötti mérkőzésekre is sor került (a tornateremben).
Forrás: Maróti György - Varga Zoltán (későbbi Beacos)





január 24.

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

A csapatok vezetői funkcióira a nagy létszám miatt a következőket nevezték ki:
BEAC I. edző: Czabán Dániel, intéző: Kiefer Antal, csapatkapitány: Biczó János
BEAC II. edző: Csapó László, intéző: Sárközi István, csapatkapitány: Juhász László
BEAC III. edző: Dudás László, intéző: Bene Kálmán, csapatkapitány: Bogár Pál

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

Határozat a vezető funkciók emegosztásáról:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező

"A BEAC - ELTE rögbi csapatainak szervezeti változása
A BEAC-ELTE megalakulásától, 1980. jan. 15-től kezdve, a hatalmas felbuzdulás és tenni akarás eredményeként pár hónap alatt közel száz főre duzzadt a játékosállomány amely az eredeti, még január 24-én elfogadott szervezeti  rendszert (BEAC I. BEAC II. BEAC III) szétfeszítette. Részben a rögbi játékosok (jelentkezők) heterogén és korbeli különbségei, részben az edzési feltételek miatt. Közel száz főnek nem lehetett egyszerre öltözőket és pályát biztosítani. Ráadásul hamar előkerült a baráti kapcsolatok egyben tartásának szükségessége és a nagy létszámból való minőségi kiválasztás, amely az első csapat eredményességét biztosította volna. Ezért már 1980 tavaszán az alábbi csapatokat szerveztük a játékosanyagból.
1. BEAC  csapata: Ebben elsősorban a Czabán Dániel által szervezett, egykori Építők SC rögbi játékosai, valamint az ebbe a legerősebb csapatba kívánkozó  játékosok kerültek.  Ez volt akkor a legerősebb csapat, ahová dicsőség volt bekerülni, így ez motiválta a többieket.  Nevezetesebb játékosok: Bába Ferenc, Wágner László, Kiefer András, Biczó Gábor, Turba László.
2. ELTE csapata: Ezt a csapatot Erdélyi Sándor vezette, edzette és a maga fanatizmusával tartotta egyben. A csapattagok részben az Egyetemről érkező kezdő fiatalok, részben a BEAC Sporttelepen jelentkező érdeklődők, akik talán a környékbeli villanyoszlopokra kiragasztott hirdetésre jöttek, nagy elszánással  az új sportág kipróbálására. Nevezetesebb játékosai: Kovács Attila, Mécs László, Berta Hubert, Nagy Zoltán (ez utóbbi három ügyvéd lett). De itt játszottak az Árpádföld csapat megmaradt tagjai is.
3. BOTOND csapata:  Az elmúlt három évben az egykori MTK játékosai és a régi BOTOND játékosok már ezen a néven szerepeltek a BEAC-ELTE megalakulásáig és így kapóra jött az új szervezeti átalakulás, hogy visszakapja a régi nevét. Ezt ugyan végig, leginkább én vezettem, de valójában olyan megszállott rögbisek, mint Bogár Pál, Szalay Dezső, Káló László, Dudás Laci bá' , Peresztegi Lajos, Sárközi István, Müller András,Otolecz János és még a fizikai látványával is elrettentő "Goromba" polgári nevén Horváth György, vagy a tűzoltó Bujka Gyula és még sokan mások nélkül, nem sokat értem volna el.
Talán ezek a nagy "rögbis ősbölények" kényelemből hagyták rám a szervezés nem mindig hálás munkáját, vagy talán azért, mert én még ideológiát is tudtam a rögbi sport mögé állítani - ami nem szokványos dolog.... Ezt a csapatot Bogár Pálnak adtam át, mert eleinte senki más nem jelentkezett a JUNIOR csapat vezetésére
4. JUNIOR csapat: Az ELTE gyakorló Gimnáziumai sokszor tartottak a Sporttelepen foglalkozást és így megismerkedhettek az ott folyó rögbi sporttal. Elsősorban az ELTE-Radnóti Gimnáziumából jelentkeztek sokan, de jöttek fiatalabb, 18 év alattiak is a rögbi szakosztály edzéseire.
Nyilvánvaló volt, hogy ezeket a gyerekeket külön kellett kezelni a középkorú hústornyoktól, már csak a sérülések elkerülése végett is, amely hamar véget vetett volna a rögbi sportban tett kísérletüknek. Lelkes és tisztelettudó fiatalok voltak, akik ugyan hamar megtanulták a játékelemeket, de a fizikai adottságuk és a korosztályuknál még természetes önbizalmuk hiányzott. Gyámkodtam is felettük a mérkőzéseken, mert sajnos az ellenfelek játékosai elfelejtkeztek a korosztályukból fakadó hátrányokra és ezt kordában kellett tartani.
Nevezetesebb játékosok a csapatban: a két Sztudva testvér, Imre és Vilmos, Bánszky László, Mackó János, Pleva György (jelenleg a NEBIH főigazgatója) vagy a mára legnevesebb Meskó Zsolt (az Operaház rendezője).
Ezekkel a gyerekekkel már a jövőt készítettük elő, még ha ezek közül kevésből is lett később neves játékos.  A fenti megoszlás a csapatok között nem volt hosszabb távon tartós, mert a gyakorlat ezt egy éven belül felülírta és lényegében két BEAC csapat lett, az "öreg bölényekből" álló, régi játékosokat összefogó Czabán Dániel edző által összefogott csapatból és a legjobb képességű, legjobb korosztályú "titánokból" álló ELTE csapat, amelynek vezetője a magyar rögbi sport ikonja, Erdélyi Sándor edzett, vezetett.  Az ő egyedülálló fanatikus sportszeretete tette lehetővé, hogy ebből a valóban jó játékosállományból egy igazi, minőségi rögbi csapat válhasson, megerősítve az "öreggel" Bába Ferenccel,  Gacsal Józseffel,  Stohl Andrással  stb.

Az 1981 utáni fejlődése a hazai rögbinek, ezen az alapon haladt felfelé, e nélkül ma nem tartanánk itt a jelenben.
"
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező - 2016. márciusában

január 29. jegyzék a szakosztály tagjainak díjbefizetéséről:

..................
Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988




1980. február
február 14.
BEAC szakosztálygyűlés





február 16.
Esti Hirlap




február 17.
Kecskemét, GAMF tornaterem és pálya
15 BEAC-os utazott le Kecskemétre, hogy bemutatót tartson Maróti Gyuri szervezésében a főiskolásoknak,akik már 1979. őszén is szervezkedtek.

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988



február 18. a BEAC Rögbiszakosztálya alakulásáról cikk - Egyetemi Lapok - az ELTE lapja:



február 21.
Játékvezetői tanfolyam indul a BEAC-ban







február 28.
BEAC Sporttelep - Játékvezetői Felkészítő minden csütörtökön március 27-ig.
A február 21-i Határozat:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

Ugyancsak Határozat született a BEAC ifjúsági csapatának létrehozásáról:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988







Romániában a Kriterion kiadó gondozásában jelenik meg Áros Károly: Sportjátékok című könyve, melyben részletes adatokat találhartunk a rögbiről. A rögbi magyar indításakor 1969-ben az erdélyi rögbi révén már abban a szerencsében részesülhettünk, hogy nem kellett a szakkifejezéseket magyarul kitalálni, vagya mi még rosszabb, angol kifejezéseket tömegesen átvenni. Ld. pdf-ben a rögbire vonatkozó részeket a könyvből, katt a képre!







1980. március
A GAMF első nagypályás edzése Maróti Gyurival, aki meghívta a BEAC-os társait is.
Ezt követően a GAMF-osok szerdán 6 órakor jöttek össze rendszeresen a focipályán.

március 3.
BEAC társadalmi munka, BEAC balatoni üdülőfestés - eztuán évekig viszzatérően:




március 10.
BEAC-ELTE meghívó az Ingstav BRNO csapatának

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


És a Vienna Celtic csapatának:









1980. április
BEAC edzésre hívogató




április 15.
Már van sportorvosi vizsgálat is:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


április 19. szombat, 16.00 első kecskeméti rögbimeccs
GAMF Kecskemét - BEAC Junior
Beharangozó a Petőfi Népében:

Részlet a BEAC saját plakátjáról:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988



A kecskeméti GAMF csapata az 1979-es indulást követően a főiskola főépülete mögötti sportpályán az április 19-i első mérkőzésen.
Álló sor: Maróti György, Blaskó Lajos, PG - Petrovics Gábor, Indián - Hujber János, .., Menyus - Háda Menyhért, Tóth Jenő, Kardos Gyula, Körmöczi Béla
Guggoló sor: Teknős József, .., Varga Zoltán, Mácz Géza, ..,..,..



A BEAC Kupa BEAC-os résztvevőinek névsora:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


április 26. szombat, Kecskemét - GAMF MFSC pálya 16.00
GAMF Kecskemét - BEAC Elte B 26-3
Hétvégi sportműsor beharangozó a Petőfi Népe 26-i számában:

BEAC saját beharangozó plakát részlet:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

És a másnapi, vasárnapi Petőfi Népe lapszámban a beszámoló:


Mérkőzésrészlet.
A képen balról: ? Petrovics Gábor - PG a Gamfon végzett 1980., Hujber János - Indián 1980., Tóth Jenő, Varga Zoli 1981.



További fotók - az eredetiek kerestetnek!!!!






Forrás: Árkai Zs. - Győr





A Kecskeméti Főiskola, a GAMF lapjának szösszente a rögbi indulásáról Körmöczi Béla tollából:

Forrás: Árkai Zs. - Győr


1980. május
május 3. 9.30 Leányfalu
BEAC I: - BOTOND
ELTE - BEAC Junior

BEAC saját beharangozó plakát részlet:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


BEAC szabályismertető a közönségnek:






május 8. csütörtök 17.00 Budapest TF pálya
BEAC I. - GAMF Kecskemét
BEAC saját beharangozó plakát részlet:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


május 12. Brünn:
Brno Ingstav - ELTE 24-13
Brno Ingstav ifj. - ELTE ifj. 24-38

ELTE-BEAC zászló a brnoi klub klubjának falán:

Forrás: Priskin Csaba 2022.




május 13. Olmüc
Olomouc - ELTE ifj. 32-0


május 17. szombat 17.00 - Split, Jugoszlávia - Svédország válogatott rögbi mérkőzés
Beharangozó a kecskeméti Petőfi Népe előző hétvégi műsorújságjában a Jugo TV2 szombati műsorából:

Mérkőzésrészlet - forrás: 2014. M. Protega - S. Milenkovic: A jugoszláv rögbi 1954-1991. 


május 22. A BEAC első szerelésének megrendelése:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988





Beharangozó plakát



május 25. vasárnap - Budapest, BEAC pálya 10.00 - 700 néző
BEAC Budapest - Vienna Celtic RFC 12-14
BEAC ELTE ifj. - Vienna Celtic B 19-10
A BEAC. 1. csapata

A BEAC csapata. Erdélyi Sándor gyüjteményéből
Álló sor: 3. Czabán Dániel
Guggoló sor: 3. Turba László 4. Erdélyi Sándor
Képaláírás:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

A Vienna Celtic elleni mérkőzésrészlet:

Forrás: Erdélyi Sándor gyűjteménye

Erdélyi Sanyika emlékezik:
"Történet egy huncutságról, ami a meccsen történt.
1980-ban a BEAC-hoz jött a Vienna Celtic csapata.
Akkor én voltam a sarkazó. Tolongáskor a viennás dobta be a labdát középre. Én a jobb kezemmel nem fogtam meg a pillért, hanem bent hagytam a toli közepén. Így lehetőségem volt a Viennás fiú szemét befogni.
Be is fogtam ahogy kell. Csak a fuck you-t hallottam. Így persze én tudtam hátra sarkazni a labdát. Mikor vége lett a tolinak, egyből boxoló alapállást vettem fel.Biztos ami biztos. Akkor még nagy esély volt egy két pofont kapni.
Látta, hogy felkészültem arra, hogy egy két pofont kaphatok.Aztán megbékélt és a meccs után együtt ittuk a söröket.
Ennyi volt ami egy kis huncutság, a sava-borsa a meccseknek.
Persze vállalni kell a következményeket.
"
2022. február 23-án



A Vienna Celtic tavasszal Magyarországon játszott egyik mérkőzésen készült fénykép - Erdélyi Sanyika főszereplésével - illusztrált egy bécsi újság cikkét, mely a csapat 2 éves fennállásáról cikkezett.





Képriport a Vienna mérkőzésről:















A két csapat együtt a mérkőzést követően:

balról álló sor:  2. Erdélyi Sándor (Sanyika) 4. Peresztegi Lajos (Lajos) 5. Bába Ferenc  (Öreg) 6. Horváth György  (Goromba) 8. Bogár Pál  (Szőr) 10. Kálló László (Kálólaci) 11. Bene Kálmán  (Kálmán) 14. Kovács István ( Kovipityu)Í
Balról guggol :   1. Maróti György 3. Szalay Dezső  (Vésőke) 4. Johann Schweiger  5. Kádár József   ( Véső)

Képes riport 07.01-éről - Mgyar Ifjúság
Cikkre kattintva a második része is olvasható


További képek:







Ismertető a játékról az avatatlan nézők számára:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988



május 27.
A BEAC szálláskérelmére érkezett rektori válasz az egyetemről:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

május 31. 17.00 Kecskemét, GAMF pálya
GAMF RC. - Botond SE
Petőfi Népe sportprogramból:




1980. június
június 5.
BEAC Rögbi Szakosztály értekezlete
Határozat saját pálya kialakításáról - társadalmi munkában:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


június 28. szombat
A kecskeméti főiskolás csapat a Tőserdei Ifjúsági Találkozón tart bemutatót, ahol rögtön toboroznak is.
Körmöczi Béla emlékezik - 2020. március:
"A programfüzetbe nem kerültünk be, mert a nyomdát lekéstük (utólag írtam be a rögbi programpontot - szerk.). De nagy buli volt. Ott szerveztük be Kónya Pistát, Zsiletet. 2x40 perc, homokon. Sok néző volt, jó páran be is álltak. Pl: Kónya Pista"
A programfüzet:






Népújság
Találgatások a rögbi életkorát illetően a kornak megfelelő színvonalon:



1980. július
A BEAC saját pályályának építéséről beszámoló Bene Kálmán tollából:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


Becsült időpontú BEAC plakát





Viharvert korabeli gamfos mez:






1980. augusztus
Kiskunlacháza, Petőfi tanya - GAMF főiskolai építőtábor - avagy hogyan ismerkedhetünk meg a rögbivel a délegyházi tavak környékén, a Kis-Duna mellékén. Nuezer András, későbbi esztergomi csapatalapító, majd szövetségi kapitány és klubelnök emlékezik:



Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988



augusztus 29-31. Olmüci Torna
Részt vesz: BEAC ELTE


Az előzetes ismertető a feltételekről és kikérő:




Bene Kálmán kortörténeti anekdótája:
"Nagy története Czabán Daninak az Olomoucban tett látogatásunk (a Lokomotíva Olomouc ellen) vonattal, ahol visszafelé már többen "Slavia" légpuskát hoztunk.  Ez Magyarországon engedély köteles volt, de náluk nem, így a vendéglátók megvették - mi kifizettük - mert külföldinek nem adtak el a sportboltban légfegyvert.  
A vendéglátók is csak azért tették meg a szívességet, mert az 1968-as "prágai tavasszal" mindannyian egyetértettünk, sőt lelkesen támogattuk azt. Ez adta a barátságot, ahol a morva rögbis vezetők még azt is megmutatták, hogy melyik saroknál feküdtek a szovjet katonai bevonulásnál, a golyószóróikkal. Bizony, a Lokomotíva rögbi játékosai, a vezetőikkel együtt a fegyvert is megfogták a változásokért. Ezzel igazolták az elméletemet, hogy a rögbisek alkatilag hazafiak és lehet rájuk számítani. 
Nos, zötyögtünk a vonattal a határig, de előtte a légpuskákat a ruhák közé rejtve feltettük a kupé csomagtartójára, táskákkal és rögbi labdákkal. Mindannyian átmentünk a másik kupéba kártyázni és ott is ért bennünket a határellenőrzés. Igazoltuk magunkat és folytattuk a kártyázást, így az "üres" kupéba betekintve, csak a rendetlenséget és a sok rögbi labdát látták, ezért továbbmentek.
"

"Olomouc főterén Czabán Dani és másik két őrült - a hagyományos meccs utáni sörözés után - még ordítoztak egyet, meg énekeltek részegen, amit a csehszlovák rend éber őrei nem is hagytak szó nélkül.
A három magyar persze virtusból nem akarta csak úgy odaadni "holmi cseh rendőröknek" az útlevelet ezért azok már a fegyverükhöz kapkodtak és vitték is be őket az őrszobára. Onnan csak a morva klub elnöke, Milos Dobri  (ld. távoztáról szóló tudósítást 2012. novemberében)  - egyébként tanszékvezető volt az olomouci egyetemen, és aktív(!) rögbi játékos a 9-es poszton  - ékes bizonyságként cáfolva a bunkó rögbis szlogent - tudta csak kihozni őket, kifizetve a klub pénztárából a büntetést csendháborításért. Morva-magyar barátság!
 Ezek és a hozzá hasonló emlékezetes sztorik csak színesítik a "hőskor" egyébként sivár valóságát. Rosszabb volt a helyzetünk, mint Komjády Bélának, aki anno maga festette a vízilabda kapukat, mint a válogatott vezetője. Mi ellenszéllel is dacoltunk.
"
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező



BEAC II.


BEAC III.





A BEAC "legendás" mappája, melyből számos itt szereplő dokumentum került elő az utókornak:








1980.szeptember
szeptember 9
Olmüc: Lokomotiva Olomouc - ELTE 24-6


szeptember 10. Olmüc
ELTE - Vorwarts Berlin 0-24
a vendégcsapat valójában az NDK ifjúsági válogatottját takarta

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


Az első valódi rögbiszerelés története:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988



1980. október
október 3. Budapest
BEAC pálya: ELTE - NDK Ifjúsági Válogatott 3-21


október 10. Nagybánya
SM 2. sz. Sportiskola - ELTE ifj. 26-0

október 11. szombat, Kecskemét Gamf pálya
GAMF RC. - BEAC ELTE RC 10-12 jv.: Maróti György
Fénykép a Gamf - Beac meccsről:


GAMF csapat a BEAC meccs előtt - forrás John Skinner - Vienna Celtic

Álló sor: Kardos Gyula, xx, Kis Gecse Béla, xx, Varga Zoltán, Blaskó Lajos, Dér Attila, Gecső - Molnár Gergely, Teknős József, xx, Körmöczi Béla, Kónya István
Ülő sor: Szabó Béla, xx, Vida-Szűcs Lajos, xx, x Sanyi, Erdős Dani, Mácz Géza, Kovács Imre - minden idők leggyorsabb szélsője!

október 16. Petőfi Népe cikk a múlt hétvégi mérkőzésről és a következő heti Vienna Celtic mérkőzés beharangozója:





Will Crips, Vienna Celtic RFC alapító tag, az Economist üzleti magazin helyi képviseletetének egyik vezetőjének (már nyugdíjas) szavai:
"Vienna Celtic then began to travel to Kecskemet, was domiciled in the university there, and played our initial matches on the university football, soccer, field with goal posts tied on to the soccer goals."
Ezután a Vienna elkezdett kecskemétre járni, ahol a helyszín a helyi főiskola volt, a mérkőzéseket a főiskola pályáján játszottuk, ahol a rögbikapu a focikapuhoz kötözött rudakból állt.
"It was interesting to us from the “West” to learn there was a Soviet military base just over the wall from the rugby field."
Számunkra, nyugatiaknak, nagyon érdekes volt megtudni, hogy a rögbipálya kerítésén túl egy szovjet támaszpont helyezkedik el.
"Always, we were given wonderful meals at the university dining hall in Kecskemet, and Bela Koermoczi, Lajso Vida-Szucs and Ferenc Ko and all others delighted in having us eat your fiery red paprika along with great quantities of beer and Barac."
A főiskola ebédlőjében csodálatos kajákkal kényeztettek bennünket, Körrmöci Béla, Kő Ferenc és Vida-Szűcs Lajos és a többiek iszonyatos erős vörös paprikával és nagy tömegű sörrel és barackpálinkával"kezeltek".
"One of my most important memories came in March or April, 1989. Vienna Celtic was having evening dinner of Gulyas in the Kecskemet university dining hall with the Kecskemet rugby club members. A club member arrived, said something in the Hungarian language, and all the Kecskemet players started laughing and cheering. Now, one of the Vienna Celtic players was the Hungarian-American named Bela Papp who spoke your language. As he translated, we learned that the ruling political party (!) had just announced that free or, at least, multi-party elections would be permitted later in the year."
Az egyik legemlékezetesebb emlékem 1989 áprilisából származik. A Vienna Celtic csapata éppen a kecskeméti főiskola ebédlőjében gulyás vacsoráját fogyasztotta a kecskeméti csapat tagjaival. Egy klubtag érkezett, mondott valamit magyarul s erre a kecskeméti játékosok elkezdtek nevetni és ujjongani. Ekkor az egyik csapattársunk volt az amerikai-magyar Papp Béla, aki persze beszélt magyarul. Mikor elkezdte fordítani a dolgot, megtudtuk, hogy az állampárt (!) ekkor jelentette be éppen, hogy engedélyezik a többpárti választásokat.




október 18. Kecskemét
ELTE - Vienna Celtic 3-10


október 19. Kecskemét, GAMF pálya
11.00 GAMF Kecskemét - Vienna Celtic 10-38 (4-22)
9.30 előmérkőzésen a B csapatok eredménye: 6-12

Forrás: Árkai Zs. - Győr

A Délalföldi Krónika pár perces összeállítást készített a mérkőzésről.
Forrás: Háda Menyhért

Fényképek a mérkőzésről:






Beharangozó plakát:



Még egy kép - balról a gamfosok: hátul Bán Péter 1981., középen Dudás József 1981., hátul talán Baráth István 1981., Varga Zoli 1981., ?, Kovács Imre ő is 1981-ben végzett a Gamfon



Korabeli igazolás - Bába Feri:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

Bába Feri, a legenda - becsült időpontú kép

Forrás: Bába Ferenc, Erdélyi Sándoron keresztül 2022.03.







1980. november

Az egykori kecskeméti játékos, Kis Gecse Béla visszaemlékezése - 2018.02.04-én:
"Az első "igazi" szerelést Kolozsvárról hoztuk Körmöczivel a CFR (vasutas klub)-től. Szappanért, kávéért és más "értékes" dolgokért cseréltük velük 1980-ban. Utána voltak is nálunk, Kecskeméten Meccset játszani."




1980. december
Az ELTE Egyetemi Lapjának cikke a rögbi múltjáról és jelenéről:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988
Valójában 1 évvel későbbi cikk a Népsportban.


december 8.
Egyetemi hallgatók és Radnótis diákok a BEAC-ban





A BEAC éves beszámolója, sajnos a 3. oldal nincs meg:


Hiányzó 3. oldal






december 18.
Erdélyi Sándor intézői megbízás:







A fehérvári klubban összeállított cikkek és fényképek tablógyűjteménye - főként Erdélyi Sándor anyagaiból