A MAGYAR RÖGBI FOTÓ- DOKUMENTUM ÉS VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE
Váczi Péter - Topen
1983. -2013.
a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg

 

A 80-es évek első felében játszott a BEAC-ban, Erdélyi Sándor tanítványaként. Többször volt magyar ligaválogatott (ld. a jobboldali képen 1983. május elsején Győrben az osztrákok ellen).


 poszt:  1979-80  pillér 3.
1981-89  második soros  4.
1979 elott: ismerkedés a rugbyvel ( Czabán Dániel testnevelő tanárom irányításával )
1979 őszétől: Botond RC. ( Erdélyi Sándor, Bene Kálmán )

1980 ELTE-BEAC (Erdélyi Sándor, Czabán Dániel)  ld.kép jobbra


 • 1980 első nemzetközi mérkőzésem, Baia-Mare RC. ( Románia )   ld. kép fent
 • 1981 első nemzetközi torna részvétel, Olomouc ( Csehszlovákia )
 • 1983 első ligaválogatott mérkozésem, Magyarország-Ausztria ( Győr )  ld. kép alant

  az 1983. május elsejei osztrákok elleni csapat - álló sor balról 3.


  1984 OKGT ( Erdélyi Sándor)
  1984 okt.: a vendég Walesiek elleni mérkozés
   ( BEAC pálya, Budapest )  ld.kép jobbra

1986 Liget SE (Erdélyi Sándor majd "Fabinyi András")  ld.kép balra
1989 utolsó mérkozésem aktív játékosként ( Pázmánd
2000 Bemutató mérkozés szervezése és teljes szponzorációja a Gárdonyi futball-pályán ( BEAC öregfiúk, Liget SE., Érdiek, Fehérváriak )
Váczi Péter viszi a labdát Vida-Szucs Lajos ellen egy BEAC - Kecskeméti GAMF mérkozésen 1983-ban.2006-ban az agárdi csapat alakításának ötletét régóta fontolgató Vida-Szűcs Lajos véletlenül az őszi indulás előtt 1 héttel összetalálkozott a szintén helyi lakos Péterrel, aki néhány edzést követően csatlakozott a gyakorlati munkákhoz. Először a háttérefeladatok teljesítésében vállalt tetemes részt, majd egy idő után az egyik csapat edzését is vitte. A női csapatot annak indulása után tlejes egészében átvette és felfejlesztette.
Ld. a részleteket az agárdi csapat honlapján: http://www.agard.rugby.hu

2009-ben, Vida-Szűcs Lajos lemondását követően teljes mellszélességben átvette a csapatok irányítását, a felnőtteknél bevonta a környező csapatokat, megalakult a Velencei Tavi Rögbi SE, a női csapat komoly eredményeket ért el. Ld. https://www.facebook.com/VelenceiTaviRogbiSportEgyesulet

Egészségügyi problémái sajnos 2013. őszére elhatalmasodtak, októberben eltávozott az örök rögbimezőkre.

Ormayné Kovács Gabriella emlékezése a rugby.hu honlapon:
"1964. január 10-én Budapesten született, ott élt több mint 30 évig és iskoláit is ott végezte.
Az általános iskola után az Eötvös Lóránd Gépipari Technikumban szerezte acélszerkezeti építész technikusi alapképzettségét. Erre alapozva szerzett építőipari ár kalkulátori és költségszakértői képesítést, majd a korral és a lehetőségekkel haladva uniós pályázati tanácsadói, pályázatírói és projektmenedzseri felsőfokú szakképesítést.
Építőipari cégeknél, kisszövetkezeteknél dolgozott gyártmánytervezőként, műszaki- és építésvezetőként. Mellette belekóstolt a vendéglátóiparba, üzletei voltak Budapesten és a Velencei-tó partján.
A sport már fiatalon megérintette. Tizenévesen kajak-kenuzott, cselgáncsozott, majd dobóatlétaként aranyjelvényt szerzett gerelyhajításból és diszkoszvetésből.
1979-ben, 15 évesen kezdett rögbizni, Czabán Dániel testnevelő tanára unszolására került Erdélyi Sándor keze alá.
1980-84-ig a BEAC, 1984-86-ig az OKGT, majd 1986-91-ig a Liget SE leigazolt NBI-es játékosa volt.
Több nemzetközi mérkőzésen játszott egyesületi színekben, többek között román, csehszlovák és osztrák csapatok ellen, majd tagja lett 1983-ban az első Magyar Rögbi Válogatottnak, akik akkor Ausztria csapata ellen játszottak.
1987-től családi okok miatt eltávolodott a sporttól, majd 2006-tól kezdődően ismét megcsapta őt a rögbi szele. Ekkor már Gárdonyban élt. Vida-Szűcs Lajos mellett építgette a Velencei-tó melletti rögbis civil szerveződést, majd 2009. júniusától átvette a vezetését.
Ismét egyre mélyebbre ásta magát a rögbis életbe. Először edzőként, majd csapatvezetőként megálmodta, később létrehozta a Velencei-tavi Rögbi Sport Egyesületet. Ezt 2012-ben hozta létre a Velencei Kék Cápákkal egyesülve.
A fúziót követően az egyesület már rangos helyen állt létszámát tekintve a magyar rögbis életben.
Vezetése alatt a különböző korosztályok bajnokságaiban meghatározó eredményeket értek el tanítványai. Felnőtt, U19 és U16-os csapatai két éven keresztül első, második helyen végeztek a bajnokságokban. Női csapata 2012-ben ötödik, 2013-ban harmadik helyet ért el. Büszke volt az U18-as Magyar Női Rögbi válogatott eredményeire, és arra, hogy egy ideig ő edzhette őket.
2012-ben az MRGSZ, vezetőségi tagjai közé választotta. Diplomáciai érzéke és embersége révén meghatározó tagja volt a magyar rögbis társadalomnak.
2013.október 6-án, 49 évesen, tragikus körülmények között, nagy hirtelenséggel távozott közülünk.

Élete utolsó percéig mottója volt:

„Nem csak sportolókat, hanem embereket kell nevelni!”

Váczi Péter áldozatos munkája révén a velencei-tó mellett felvirágzott a rögbi, remek csapatokat és igazi közösséget épített. Fantasztikus erővel felépített klubja halála után sem szűnt meg, tanítványai és munkatársai folytatják az építkezést, a fiúk pedig tovább űzik a tojáslabdát…"Sírja 2016.10.31-én a Csepeli Temetőben:

Mindazoknak, akik egy szál virágot szeretnének bármikor Péter sírjára rakni, a sírhoz eljutás:
- a Csepeli Temető főbejáratán bejön (Rákóczi F. utca)
- a főúton elhalad a baloldalt lévő nagy ravatalozó mellett
- a ravatalozó utáni második kis úton jobbra fordul
- a sír az út végén van, jobbra, a kerítéstől kissé visszább