A MAGYAR RÖGBI FOTÓ- DOKUMENTUM ÉS VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE
Turba László - a "kicsi" - Botond, BEAC

a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg

 


"1947-es születésű, így későn (?) kapcsolódott be a második virágzását élő rögbi sportba 1978-ban. 
Fiatalon ifjúsági válogatott birkózó volt, egyike a sportág nagy ígéretének, de a sorozatos sérülések és a fiatalkori házassága a további nagy sikereknek gátat szabott. A BVSC birkózó csapatában sok szép sikert aratott, de lassan kiöregedett a versenysportból  és csak a saját kondíció tartása miatt járt edzésekre.
Ekkor, 1978-ban az ELTE Sporttelep adta lehetőség miatt először a BOTOND RC-ben, majd a BEAC-ban rögbizett, így tagja is volt a BEAC bajnok csapatának.
 Itt kapta Czabán tanár úrtól a "Kicsi" becenevet, amit nem is vitatott, mert tényleg nem óriásnövésű.  Ezzel szemben csupa izom,alacsony súlypontú és villámgyors játékos volt, aki a birkózó múltja miatt nem félt belemenni a kemény helyzetekbe, bírta a gyűrődést!
Természetesen 3/4-ed játékos volt, aki igyekezett megjátszani a még nála is gyorsabb Örsi Nagy Lászlót. Ez volt a híres BEAC szélsőjáték titka, eredményessége.
Az Olomouc-ban tett Botond RC túrán természetese ott volt a három "renitens" között, Czabán és Biczó mellett, akik összetűztek a cseh rendőrökkel. A bűnük az volt, hogy hangosan (részeg en..) énekeltek a város főterén. Éjjel! Rögbis módon kivágták azért magukat a szorult helyzetből.
A fentieknek nem mond ellent, hogy mind a mai napig a zuglói Paduai Szent Antal cserkészcsapat parancsnoka és a Budapest-észak Vitézi Szék törzskapitánya."
Szeged, 2017.01.31. Bene Kálmán