A MAGYAR RÖGBI FOTÓ- DOKUMENTUM ÉS VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE
Ispán Lászlóné - Ria

a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg

 


MRGSZ főtitkár 1993-2009.
73 évesen távozott az örök rögbis mezőkre - 2021.04.10-én Budapesten.
Ria közel 16 évet töltött sportágunkkal, végig egyedüli főállású alkalmazottként.
Munkáját különösen nehezítette, hogy az egyre növekvő sportolói létszám teljes kiszolgálását önkéntes munkára alapozva kellett megoldani.
A különböző tevékenységi területeken kiválóan hasznosította korábbi sportvezetői tapasztalatát, más sportágak világszínvonalú rendezvényein tanultakat, tapasztaltakat.
Érzékeny emberként biztos kézzel találta meg azokat a módokat, melyek révén a sportág különböző résztvevőivel a kívánt területeken előrelépést érhetett el.
A nemzetközi diplomáciában jó kommunikációról tett tanúbizonyságot. Neve jól ismert volt az európai rögbi vezetők körében, különféle fórumokról megbízhatóságáról rendszeres visszajelzés érkezett - Magyarország jó hírét öregbítve.

Az 1993. évi Közgyűlésen lett főtitkárnak megválasztva
Rövid idő alatt az előző rendezetlen ügyvitelt megfelelő színvonalra hozta - a számviteli bizonylatolás, a pénzügyi folyamatok követhetősége a szervezet és a hatósági igények optimális kielégítését tette lehetővé
A kilencvenes évek nehéz gazdasági körülményei ellenére a Szövetség Neki köszönhetően stabil gazdálkodással bírt. A versenyrendszer fejlődési pályára lépett.
A válogatottak munkája biztos alapokra került szervezési szinten.

1997-ben az akkori nemzetközi képviselővel karöltve sikeres pályázati formát alakítottak ki, mely révén a szövetség anyagi lehetőségei jelentősen javultak, útjára indulhatott a korosztályos program, mely révén az igazolt játékosok és válogatottak száma és munkájuk színvonala intenzív emelkedésnek indult.

2009-ben kérte nyugdíjazását, munkáját szervezett módon adta át utódjának. 16 évnyi rögbis munkáját a magyar rögbi történelme fémjelzi.
Tanácsaival azóta is segíti a Szövetség munkáját.


Egyéb sportágakban tevékenysége:
1978 -1989 között volt a budapesti Vívó Szövetség Elnökségi tagja, a szervező és gazdasági bizottságban dolgozott. Hosszú éveken át volt aktív tagja a vívóéletnek és rangos versenyeinken segített nyelvtudásával és magas sportszervezői kvalitásával. Miután a Rögbi Szövetségben kezdett el dolgozni akkor is szívesen segített a vívóknak.
1978 előtt az UTE-ban dolgozott.

Avagy:
amit a Riáról a rögbi előtt tudni érdemes – Priskin Csaba összeállítása
Testnevelési Egyetem sport menedzser vezető szakán végzett, után szerzett középfokú angol nyelvvizsgát.
Időrendben a következő munkaállomásai voltak:
- Több mint 1 évtizeden keresztül a mindenkori Sport Minisztérium budapesti megfelelőjében módszertani munkatárs, ahol a következő feladatkörökben dolgozott.
- Kialakították a sportegyesületi iskolai kapcsolati rendszert. Több mint 1000 általános iskolát, kb. 50 középiskolát osztottak fel Budapest 10 kiemelt és az ezt követő 40 sportegyesület között.
- Tagja volt a felügyeleti bizottságnak, amely hatáskörébe a 40 legnagyobb budapesti sportegyesület (ebbe nem tartozott bele a 10 országosan kiemelt). A következő egyesületek tartoztak a felügyeletük alá. OSC, BSE, MAFC, TFSE, BKV ELŐRE, GANZ-MÁVAG, TESTVÉRISÉG, EVIG, VOLÁN SC, KÖBÁNYAI SŐRGYÁR, III. ker. TTVE, TAURUSZ, TIPOGRÁFIA, STATISZTIKA, stb.
- Az ő felügyelete alá tartoztak a következő Budapesti Sportági Szakszövetségek (Sportlövő, Teke, Tenisz, Rádió amatőr, Torna, Budapesti Vívó Szövetség (itt Elnökségi tag lett később)) à mellékág, hogy innen került a vívókhoz, ahol kb. 15 évig a budapesti hatáskörbe tartozó Világkupa GP-ken dolgozott, majd felkérték, hogy ugyan azt csinálja az országos szövetségnek is. Így lehetett tagja 2 vívó VB szervezői Bizottságának.
-Újpesti Dózsa Sportiskola a Sport főelőadó (úszás, vízilabda, torna, röplabda, kajak-kenu) - szakmai munka ellenőrzése
- 3 év Erzsébeti Spartacus SC a szakmai elnökhelyettes a sportiskolai rendszer kidolgozása, és felügyelete (NBI. Asztalitenisz, OBI. Motorcsónak, labdarúgás, kézilabda, atlétika, kerékpár, stb. tartozott a felügyelete alá)
- 3 év TF tanulmányi osztály - tanulmányi előadó
- 3 év MTK-VM súlyemelő szakosztály, technikai igazgató
- Utána rögbi

Az fent felsorolt munkák, tapasztalatok integrálódtak a rögbiben.


Rögbis tevékenységének személyes referenciáiról egy szűk lista:
- Túri Pál, MRGSZ volt elnök
- Böhm Balázs, MRGSZ volt főtitkár
- Harmath Ákos, MRGSZ technikai igazgató
- Dr. Magyarovics Gyula, MRGSZ volt elnöke 1995-1997-ig, jelenleg örökös tiszteletbeli elnök
- Priskin Csaba, MRGSZ Játékvezetői Testület - volt főtitkár
- Vida-Szűcs Lajos, MRGSZ volt elnöke 1997-1998-ig, nemzetközi képviselője 1996-2009-ig, jelenleg örökös tiszteletbeli elnök
- Jean-Claude Baque, Európai Rögbiszövetség, azaz FIRA-AER volt elnök
- Jean-Louis Barthes, Európai Rögbiszövetség, azaz FIRA-AER főtitkár
- Pierre Camou, Francia Rögbiszövetség elnök
- David Carrigy, Rögbi Világszövetség, azaz IRB - Head of External and Member Relations/ tagszervezeti kapcsolatok igazgató
- Jánosi Zsuzsanna, sportigazgató, Magyar Vívó Szövetség