A MAGYAR RÖGBI FOTÓ- DOKUMENTUM ÉS
VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE 2015.

a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg

 

látogató számláló

A dokumentumtár a 2000-es évektől kezdve többnyire hiányos kidolgozottságú, az ekkori emlékek zömmel megvannak elektronikusan, feldolgozásuk meg fog történni, de a szűk szerkesztői kapacitást a megelőző időszak még meglévő vagy esetleg felbukkanó emlékeire fókuszáljuk. A mostani események kiválóan követhetők a Szövetség honlapján, illetve a közösségi hálós csoportokban.

2015. január
január 7. MRGSZ elnökségi ülés
Itt hallgatható vagy letölthető!

január 22. beharangozó - Már kaphatók jegyek a 2016-os Riói Olimpiára
A jegyeket a www.rio2016.com oldalon lehet megvásárolni.
A rögbi 92 év után újra szerepel a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpiai játékokon, a jegyekre hatalmas kereslet várható. A szurkolók, s így mi magyarok is, regisztrációnkkal már most biztosíthatjuk, hogy le ne maradjunk a nemzetközi rögbi egyik legfontosabb mérföldkövének számító eseményről. 
A jegyeket a www.rio2016.com oldalon lehet majd megvásárolni a következő lépésekben:
1. Regisztráció a jegyvásárlási információkhoz (2015 január - március)
A januártól márciusig terjedő időszakban érdemes regisztrálni a www.rio2016.com oldalon, ahol folyamatosan jelennek meg az újabb információk a jegyárakról és a versenyprogramról.
2. Jegyvásárlás
A nemzetközi szurkolók 2015 márciusától tudnak majd ténylegesen jegyeket vásárolni a www.rio2016.com rendszerén keresztül.


január 27. MRGSZ elnökségi ülés
Itt hallgatható vagy letölthető!


január 28. beharangozó: indul a felkészülés az olimpiai kvalifikációs versenyekre
Február 8-án kezdi meg felkészülését a magyar olimpiai női válogatott a június 13-14 között Litvániában (Kaunas) megrendezésre kerülő A csoportos Európa-bajnokságra. 
A torna egyben olimpiai kvalifikáció első állomása is.
 A válogatott keret tagjai: Bata Zsófia Érdi Fogócska SE , Deák Anita Battai Buldogok RK, Fehér Csilla Aleysford Bulls RFC, Gyolcsos Mária Fehérvár Rugby Club, Huszti Katalin Fehérvár Rugby Club, Keary, Vivien Budapest Exiles RFC, Kis Noémi Battai Buldogok RK, Kiss Fanni Fehérvár Rugby Club, Magyar Viktória Agárd Angels, Orbán Dorottya Agárd Angels, Pap Helga Fehérvár Rugby Club, Pongrác Dominika Battai Buldogok RK, Sándor Sára Fehérvár Rugby Club, Sólyom Beatrix Fehérvár Rugby Club, Tóth Dorottya Elefántok RSE, Tóth Rebeka Elefántok RSE, Vitéz Georgina Elefántok RSEjanuár 31. beharangozó: Kemény mérkőzések várnak a felnőtt válogatottra
Az ENC 2B csoportban Ciprus, majd Andorra válogatottja lesz az ellenfél tavasszal.
Elindult a magyar felnőtt válogatott 2015-ös tavaszi programja, az új évben a munkát a 2014 őszén már bemutatkozott szakvezetés folytatja, a nemzeti csapatot Matthieu Lazarges vezeti, őt Németh Krisztián másodedző segíti. A válogatott március 28-án Ciprus, április 4-én pedig Andorra ellen mérkőzik az Európai Nemzetek Kupájában (ENC).
A 2014/2015-ös szezonban eggyel magasabb osztályban, az ENC 2B-ben szerepelünk, ami nagyobb teljesítményt követel a csapattól. Az őszi két, kis különbségű vereség Litvániától és Lettországtól azonban nem vette el a kedvünket, célunk a csoportban maradás – mondta Németh Krisztián másodedző.
Az új kihívások új koncepciót is hoztak az Európa - bajnoki selejtezőkre való felkészülésben. A  2014 augusztusában bevezetett terv alapján a két tavaszi ENC mérkőzést megelőzi két RRC, azaz Regionális Rögbi Kupa szereplés is a magyar bajnokságban játszó kerettagok számára.
2015-ben a keret is bővült, az őszi összevont NBI mindegy bizonnyal jót tett azoknak a fiatal játékosoknak, akikre a szakvezetés az elmúlt években mutatott teljesítményük alapján felfigyelt. A magyar élmezőny öt klubja (Esztergomi Vitézek, Battai Bulldogok, Kecskeméti ARC, Budapest Exiles, Gorillák Szeged) mellett meghívást kaptak a bő keretbe a kisebb klubok, például Velencei-tavi RSE, Fehérvár Rugby Club, Budapesti Kosok tehetséges játékosai is.

Hazai pályán legközelebb március 21-én Esztergomban, majd március 28-án Százhalombattán szurkolhatunk a csapatnak.
Regional Rugby Cup A csoport:
ZRS Smartson – Magyarok (2015.03.14. Zágráb)
Magyarok – NADA Dalmacija (2015.03.21. Esztergom)

European Nations Cup 2B csoport:
Magyarország – Ciprus (2015.03.28. Százhalombatta)
Andorra – Magyarország (2015.04.04. Andorra la Vella) 


január 31.
Országos Teremrögbi Torna Esztergom (2015. január 31.)
U10
1. PPKE Vitéz János Gyakorló Ált. Isk. (Esztergom)
2. Táncsics Mihály Általános Iskola (Székesfehérvár)
3. Petőfi Sándor Általános Iskola
4. István király Általános Iskola (Székesfehérvár) 

U12
1. PPKE Vitéz János Gyakorló Általános Iskola (Esztergom)
2. Fehérvár Rugby Club leány

U14
1.Béla Általános Iskola (Tát)
2. Fehérvár Rugby Club2015. február

február 16. kitekintő
MAGYAR JÁTÉKOS KAPOTT SZERZŐDÉST A SUPER RUGBY-BEN
A magyar származású, új-zélandi születésű 21 éves Jack Debreczeni a Melbourne Rebels játékosaként lépett pályára a hétvégén a christchuch-i Crusedars ellen a Super Rugby nyitányában. 
Jack Debreczenit Melbourne Rebels 2017-ig szerződtette.
A mérkőzés 20-10-es győzelemmel végződött az ausztrálok javára, ami nagy meglepetés, mert Új-Zélandon még sosem nyertek, illetve a Crusaders játékosai olyan világsztárok, mint Richie McCaw vagy Dan Carter.
Jack Debreczeni  a Melbourne Rebels játékos-adatlapja alapján első profi szezonját tölti a klubnál mint irányító, előtte Sydney-ben, majd 2014-ben a nemzeti bajnokságban szereplő Melbourne Rising csapatában játszott, ahol minden mérkőzésen kezdőként lépett pályára,  s a  legtöbb pontot szerezte az egész bajnokságban. Az ott mutatott teljesítménye alapján a Rebels  2017-ig szerződtette Jack-et.
Az ausztráliai, óceániai térségben megközelítőleg 74 ezer honfitársunk él diaszpórában, de a másod-harmad generációs magyarság, s így valószínűleg a fiatal Jack Debreczeni sem beszéli már a magyar nyelvet.
MRgSz + ld. 2014.06.27-i bejegyzést Jack Debreczeniről!február 17. beharangozó: A csoportos olimpiai rögbi Európa-bajnokság
Kialakult a 2015. június 6-7. közötti hazai rendezésű A csoportos olimpiai rögbi Európa-bajnokság mezőnye és csoportbeosztása. A két fordulóban zajló, torna rendszerben lebonyolított hetes rögbi sorozat első, esztergomi  állomásának sorsolását a Rugby Europe vezetői  tanácsa hagyta jóvá a napokban. Magyarország a csoportkörben Lengyelország, Dánia és Ukrajna ellen küzd majd.
A kétnapos Esztergomi Európa-bajnokságon 12 csapat közül dől el, hogy ki folytathatja versenyt az olimpiai kvalifikációban. Magyarország a  csoportkörben Lengyelország, Dánia és Ukrajna ellen küzd majd.  Az A csoportban Románia, Izrael, Lettország és Csehország, míg a C csoportban Ciprus, Svédország, Moldávia és Monaco versenyez.  
A csoportkörök után a keresztbejátszás következik, ahol kialakul a torna végleges sorrendje. Ez dönti  el a második, gdnask-i forduló mezőnyének sorrendjét is. A két torna együttes eredménye alakítja majd ki az A csoport végleges sorrendjét.
MRgSzfebruár 21. Lezajlottak a Teremrögbi Tornák: a legkisebb rögbisek télen is összecsaptak
A Teremrögbi Tornák a téli időszakban is versenylehetőséget biztosítanak a 6-14 éves játékosoknak. 
Két helyszínen, körülbelül 150 utánpótlás játékos versenyzett 2015. év elején az Országos Szalagos Teremrögbi Tornákon. Januárban Esztergomban, februárban pedig Székesfehérváron rendezte meg a rögbi teremben is játszható, kontakt nélküli változatának országos tornáját a helyi egyesület. A tornákon összesen 14 iskolai és klubcsapat fiú és leány játékosa versenyzett egymással U10, U12 és U14 korosztályokban.
MRGSz

Országos Teremrögbi Torna Székesfehérvár (2015. február 21.)
U10
1. PPKE Vitéz János Gyakorló Általános Iskola (Esztergom)
2. István király Általános Iskola (Székesfehérvár)
3. Táncsics Mihály Általános Iskola (Székesfehérvár)
4. Fehérvár Rugby Club

U12
1. István király Általános Iskola (Székesfehérvár)
2. Zöldliget Általános Iskola (Velence)
3. PPKE Vitéz János Gyakorló Általános Iskola (Esztergom)
4. Fehérvár Rugby Club leány

U14
1. III. Béla Általános Iskola (Tát)
2. Torpedó SE lány
3. Zöldliget Általános Iskola (Velence)
4. Fehérvár Rugby Club


február 23. beharangozó: indul a szezon - NBI összefoglaló
A felső és alsóházban is 5-5 csapat küzd a bajnoki címért 2015-ben.
Az NBI felsőháza és alsóháza is elrajtol a hétvégén, a tavaszi szezon kezdetén íme egy kis áttekintés erőviszonyokról.

Az őszi szezon alapján nehéz következtetni az esélyesekre, hiszen sok volt az elmaradt mérkőzés, valamint a nyugati és keleti csoportot most az alsó-felsőházi rendszer váltja fel és a bajnoki cím sorsát a tavaszi szezon eredményei fogják eldönteni.
Az NBI felsőházában a szokásos Extraligás ötösfogat, az Esztergomi Vitézek, a Battai Bulldogok, a Budapest Exiles, a Kecskeméti ARC és a FW Szeged mérkőzik majd.
A Vitézek  az őszi teljesítményük (minden meccset megnyertek), valamint a válogatott keretbe delegált játékosaik száma alapján abszolút favoritnak számítanak.  A Kecskeméti ARC  az őszi keleti csoport legerősebbjeként megszoríthatja őket, ha sérültjeik felépülnek. Az Exiles minden szezon kezdetekor meglepetés, hiszen jellemzően sok  a távozó, de sok az újonnan igazolt külföldi játékosuk. Az ősszel talán kicsit gyengébben szerepeltek, az újonc Fehérvár is megszorította őket idegenben. A Batta ellen a liga nyitányaként február 28-án szombaton játszanak majd, ott kiderült, hogy sikerült-e rendezni a soraikat.  Az FW Szeged ősszel a bajnoki mérkőzések mellett két szerb csapatot is vendégül látott, Kraljevski Beogradski RK-t és a Vojvodinai Kosokat is megverték, valamint saját nevelésű juniorjaik már kezdenek beérni, így nagy lendülettel vágnak bele a tavaszba. A  Batta idén nagy kérdőjel, nehéz bármit is mondani róluk, hiszen az őszi szezonban meglehetősen kevés mérkőzést játszottak. Az elmúlt évek eredményei alapján azonban biztosan dobogóra várhatjuk őket.

Az NBI alsóházban a Battai Fekete Sereg, a Budapesti Kosok, a Fehérvár RC, a  SzeKerCe és a Velencei Kék Cápák mérkőzik majd.
Ősszel a nyugati csoportban a papírformát borítva az újonc és fiatal Fehérvár RC végzett a legjobb helyen az alsóházi csapatok közül, így a tavaszi bajnokság esélyesei is ők, bár két kulcsjátékosuk is hosszú sérülésből regenerálódik, s ez feladja a leckét a csapatnak. A tavalyi NBI ezüstérmes Cápák is nagy esélyes, annál is inkább, hiszen téltől új edző, Madarász Viktor irányítja a szakmai munkát. A Batta második vonala, a Fekete Sereg rutinos játékosai mindig hozzák a formájukat, biztosan megszorítják majd a fiatalokat. Az újonc Kosok és a Kecskemét-Szentes-Békéscsaba (Cegléd?) vegyes csapata, a SzeKerCe őszi teljesítményük alapján pedig várhatóan próbálnak majd felzárkózni hozzájuk. Az NBI alsóházban tehát izgalmas küzdelem várható a következő hét hétvégén keresztül. Az első mérkőzést a Cápák a Kosok ellen vívják majd március 1-jén vasárnap.
MRGSz

A következő két hét mérkőzései:
2015.02.28. 14:00 NB1/F Százhalombatta,  Battai Bulldogok - Budapest Exiles                                   
2015.03.01. 14:00, NB1/A Baracska, Velencei Kék Cápák - Budapesti Kosok        
2015.03.07. NB1/F Százhalombatta, Battai Bulldogok - FW Gorillák Szeged                                        
2015.03.07. NB1/A Budapest, Budapesti Kosok - Velencei Kék Cápák                                   
2015.03.07 NB1/A Székesfehérvár, Fehérvári Vadkanok - Battai Fekete Sereg                                  
2015.03.08. 14:00 NB1/F Kecskemét, Kecskeméti ARC - Esztergomi Vitézek  

2015. március

március 2. Egyetemi Európa-bajnokság Gödöllőn
Gödöllő ad otthont a 7. Egyetemi Olimpiai Rögbi Európa-bajnokságnak idén nyáron július 22. és 25. között. Az Európai Egyetemi Sportszövetség, az EUSA képviselői, Jack Jacobs sportági technikai felelős és Patrik Perosa EUSA sport menedzser február 4-én és 5-én járt Gödöllőn, hogy ellenőrizzék, rendben folynak-e az előkészületek.
Információk a rendezvény hivatalos honlapján: www.eusarugby2015.com vagy FB oldalán.

Az EUSA képviselői és a hazai rendezők, Juhász I. Márton főszervező és Bőhm Balázs MRgSz főtitkár, valamint a helyi egyetem és a Magyar Főiskolai és Egyetemi Sportszövetség (MEFS) képviselői az esemény minden részletét megbeszélték.


A szervezők tartalmas rendezvényt készítettek elő a Szent István Egyetem kampuszán, Jack Jacobs pedig megerősítette, hogy a feltételek megfelelnek az elvárásoknak és egy remek egyetemi sportrendezvény megszervezésének. A Forma 1 is azon a hétvégén lesz Mogyoródon, amikor az Európa-bajnokság, így a szervezők egy olyan választható opcióval is készülnek, amikor lehetőség lesz az autóversenyre is kilátogatni. Csupán néhány hely maradt még üresen, amire érdemes minél előbb regisztrálni!
Magyarországot az Európa-bajnokságon a Szent István Egyetem női és férfi csapata fogja képviselni, akik már megkezdték a felkészülést a rangos eseményre.
Forrás: rugby.hu és www.eusa.eu


március 12.
Róth Bence az Esztergomi Vitézek Rugby Club csapatkapitánya beszámolt Lyoni megérkezésről és tesztekről. Kedden három edzésen vett részt, egy konditermi felmérés, egy erőnléti és egy technikai edzésen vett részt a technikai edzést egy Dél Afrikai edző vezényelte aki mellesleg a Stormers edzője volt. Bence teljesítménye meggyőzte a Lyon vezetőségét hamarosan aláírhatják a szerződést, nyártól már új csapatával készülhet. A Vitézek kapitánya ma 14:00-tól részt vesz az akadémia edzésén, majd ellátogat a negyed osztályban szereplő Vienes csapatához ahol két Magyar válogatott játékos Katona Jonatán és Pocskai Szabolcs is szerepel. A Vienes edzője Matthieu aki a Magyar Válogatott edzője is rengeteg munkát fektet abba, hogy a fiatal tehetségek profi körülmények közt fejlődjenek. A kapitány csütörtökön érkezik haza és délután már részt vesz a Vitézek edzésén.


március 14.
szombaton 200 résztvevővel 7 korosztályban mérkőztek utánpótlás rögbi csapatok a hagyományos Március 15. Utánpótlás Rögbi Kupán Székesfehérváron. A huszonöt nevező csapat minden résztvevője nagyszerűen küzdött, izgalmas mérkőzések alakították ki a végeredményt. A rögbisek nem csak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulójára emlékeztek ezen a napon, hanem az MRgSz hivatalos megalakulásának 25. évfordulójára is. 
Eredmények: 
U 10 korosztály TAG rögbi: 1. István Király Általános Iskola, 2. Táncsics Mihály Általános Iskola, 3. Fehérvár Rugby Club
U 10 korosztály kontakt: 1. Esztergomi Vitézek, 2. Fehérvár Rugby Club
U 12 korosztály 1. Esztergomi Vitézek, 2. Fogócska SE, 3. Fehérvár Rugby Club
U 14 korosztály: 1. Törpi Rögbi Nagykőrös, 2. Battai Bulldogok RC, 3. Esztergomi Vitézek, 4. Fogócska SE 5. Torpedó Budapest 5. Fehérvár Rugby Club 
U 15 korosztály lány: 1. Fehérvár Rugby Club, 2. Fogócska SE 3. Torpedó SE Budapest
U 16 1. Fogócska SE, 2. Fehérvár Rugby Club, 3. Esztergomi Vitézek
U 19. 1. FW Gorillák RC Szeged, 2. Fehérvár Rugby Club
RRC liga 2014/15
Smartson Zagreb - Magyarok 35-19
Nem sikerült az idegenbeli bravúr, és sajnos az őszi 27-17es magyar győzelemmel végződő első mérkőzésen szerzett 10 pontos különbség is kevésnek bizonyult.

Zagreb - Magyarok U16 mérkőzés:
Csapatunk 45-0 győzelmet arattak a hazaiak felett, kitűnő játékot mutattak!


március 15.
Az idei Márc 15 torna! 11.3O-kor Battán a pályánál (Százhalombatta, Vasút út 41. ). Ne tévesszen senkit meg a látszat, ez a cím továbbra is a megszokott pálya, ami az adress ellenére még mindig a Benta partján van...)
A program: Velcome drink (egy pici pálinka formájában), puszi-pacsi-mi van veled-de rég láttalak, átöltözés, 13.OO-kor középkezdés és meccs (4X15 perc játékidővel), utána egy sör és egy tányér gulyás a harcosoknak.
A többi fakultatív! Az eklézsia szegénységére való tekintettel számítunk a résztvevők szerény, fejenkénti 1OOO Ft-os támogatására.
Orvos lesz, eső, hó reméljük nem! Várunk minden kedves régi harcost és új érdeklődőt, hogy együtt emlékezzünk a feledhetetlen érdi tornákra és egy kicsit magunkra is.


Számos fotó itt: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.869310439792028&type=1március 19. előzetes: Tavaszi Küzdelmek: A csapategység és a győzelem a cél
A következő mérkőzések: március 21. 15:00 Esztergom  RHC Stadion, március 28. 15:00 Százhalombatta Városi Sportközpont Stadion.
Pörgős tempóban kemény mérkőzések várnak Matthieu Lazarges edző csapatára márciusban, hiszen a magyar XV-ös válogatottunk két hétvégén keresztül a Regionális Rögbi Kupában (RRC), majd az azt követő szombaton, március 28-án Százhalombattán Ciprus ellen az Európai Nemzetek Kupájában (ENC) mérettetik meg. 

A srácok egy RRC mérkőzésen már túl is vannak, Zágrábban március 14-én szombaton 35-19 arányú vereséget szenvedtek a hazaiaktól (Smartson Zagreb – Magyarok: 35-19). Erről és az előttük álló 2 fontos mérkőzésről beszélgettem a válogatott másodedzőjével és menedzserével, Németh Krisztiánnal.

Hogy érezte magát a csapat Zágrábban? Milyen reményekkel utaztatok ki az RRC meccsre az elmúlt hétvégén?
A csapat hangulatával nem volt gond, könnyen megtaláltuk a fiúkkal a közös hangot, mindenki nyerni indult, bár a korai kelés és a buszút fáradalmai érezhetők voltak a csapaton.
Azt tudtuk hogy nem szabad az őszi meccsből kiindulni, hisz hazai pályán teljesen más játékra képes a Zágráb, valamint ősszel a kitűnő rúgójátékunknak köszönhetően tudtunk nyerni ellenük 27-17-re Kecskeméten, most viszont pont a rúgó játékosunk hiánya okozta a legnagyobb fejtörést. 

Mi okozta a vereséget?
Az első 15-20 perce belealudtunk. Nem tudtuk felvenni a ritmust, nem tudtunk mit kezdeni a zágrábi csapat agresszív védekezésével, nálunk viszont rendre hibák adódtak a védővonalban. Az első félidő közepétől már kiegyenlített mezőnyjáték volt a pályán, de sajnos míg a Zágráb pontokra tudta váltani lehetőségeit, addig mi rúgójátékos hiányában a bedobásunkban bíztunk, de erre a játékelemre nagyon felkészült az ellenfél. Az őszihez hasonló rúgóteljesítménnyel könnyen megszerezhető lett volna még 11-12 pont. A sérült kulcsjátékosok hiánya is rányomta a bélyegét a mérkőzésre. 

Mik az esélyek a Nada Dalmatia ellen szombaton Esztergomban? 
A Nada térségünk legerősebb amatőr státuszú csapata, azon leszünk hogy megnehezítsük a dolgukat. Az én szemszögemből ennek a meccsnek többszörös jelentősége van. Az egyik hogy az RRC-ben minél előrébb végezünk, a másik hogy a válogatott játékosok a legjobb formájukba kerüljenek a EB selejtezők előtt, illetve nem titok, hogy a válogatott keretben van még 2-3 nyitott poszt, ezekre szeretnénk a legmegfelelőbb játékosokat megtalálni.

A Ciprus elleni március 28-ai százhalombattai ENC mérkőzésre hogyan készültök fel?
Ciprus elleni mérkőzés előtt jövő hét csütörtökön találkozik a keret és Esztergomban tartunk egy rövid felkészülési edzőtábort. A programban 4 edzés szerepel, ahol a cél a védekezés tökéletesítése, a rögzített játékelemek begyakorlása, a tökéletes csapategység elérése.

Hányan és kik érkeznek még külföldről az ENC mérkőzésre erősíteni a válogatottat?
A válogatott keret szerintem tökéletes egyensúlyban van az idén. Megfelelő számban található meg benne a hazai bajnokságban edződő játékosok, és a külföldről hazaérkezők, valamint a magyar és a honosított játékosok. Várhatóan 6 vagy 7 játékos érkezik külföldről. Akik már biztos hogy hazaérkeznek: Pocskai Szabolcs, David Darquire, Thomas Ducroq, Katona Jonatán, Teisenhoffer László, Collet Gregorie. Az egyetlen kérdés még hogy csapatunkhoz tud-e csatlakozni a román első osztályban profiskodó Kádár Dániel. A Magyar Rögbi Szövetség már kiküldte klubjának, a Kolozsvárnak a hivatalos kikérőt, kérdés, hogy elengedik-e.  

Mi a cél Ciprus ellen?
Minden mérkőzésen a cél a legtöbb pont megszerzése, vagyis a győzelem. A ciprusi válogatott kiszámíthatatlan, elég nagy a csapaton belüli játékos-fluktuáció. Nagy kérdés, hogy Magyarországra milyen összetételű gárdával érkeznek, de mi mindenképpen nyerni megyünk majd fel a pályára.
Gyolcsos Mária
március 20. Beharangozó
Március 22-én vasárnap játssza a magyar junior U18 rögbi válogatott a hazai rendezésű EB előtti utolsó felkészülési mérkőzését Temesváron. A kezdés helyi idő szerint 15.00-kor, magyar idő szerint 14 órakor.
A román junior bajnokság legerősebb csapatának új edzője Cosmin Cioriciu, aki korábban 8-as pozícióban játszott a Temesvár profi csapatában, s jelenleg a román válogatott. A találkozó játékvezetőjét a román szövetség küldi.
A magyar csapat gerince már egy éve kialakult. Azóta sok meccsen van túl a gárda, kemény ellenfelek ellen. A szakvezetés szerint  a munka meg fogja hozni az eredményt. A tavalyi válogatott mindössze másfél hónapot tudott készülni a román bajnok elleni meccs előtt, ezúttal más a helyzet. A  játékosok mögött komoly edzésmunka van, fiúk a csapatedzések mellett egyénileg is szorgalmasan erősítenek, például Ágotai, Stiglmayer, Rajner, Hnilicka, Balogh kirobbanó erőben vannak. A csehek ellen mutatott kemény védekezés az alap. Elvárás, hogy csírájában elfojtsuk az ellenfél minden próbálkozását. Cél az ellenfél nyomás alatt tartása, támadásban is a célterület irányába tartó, folyamatos és lendületes előre haladással, ezért is kulcskérdés a nyitott tolongások hatékony támogatása.
A zárt tolongás, a harmadik soros játék, a háromnegyed stabilitása, valamint a kiegynsúlyozott játékos állomány a csapat erősségei. Nagy kérdés, hogy a szélsők és a fullback együttműködése hatékonnyá válik-e, különösen a visszarúgott labdák tekintetében. Ez a terület egyébként is az egész magyar rögbi leggyengébb láncszeme évtizedek óta. További probléma a bedobásoknál az ugró játékos megoldása. A csapat 30 fős kerettel készül, a stáb a meccs után véglegesíti az EB-re nevezhető 24 játékost.
MrGSz

március 21. Rögbi már az óvodákban is!
Törpi Rögbi WORKSHOP - Óvoda program
március 22. Temesvár U18 - Magyarország U18 17:23 Temesvár 15.00 helyi idő szerint (+1 óra!)
Hatalmas csatában, az utolsó másodpercekben megszerzett céllal fordították meg a meccset a magyarok, végül droprúgással tették fel az “i”-re a pontot.
Magyarország U18: 1. Gál. 2. Rajner. 3. Petrov. 4.Csombók. 5. Pap 6. Szefcsik 7. Török 8. Ágotai. 9. Nico Hnilicka 10. Stiglmayer/csapatkapitány/ 11. Kiss Kornél, 12. Dávid 13. Varga Sámuel 14. Kiss István 15. Kállai 16. Kóczi 17. B.Varga Vendel. 18. Medgyessi 19. Császár 20. Rózsár 21. Csörgei, 22, Warsman, 23. Bata Bence
Pontszerzők: Kiss Kornél / 10 p/ cél, jutalom, büntető, - Nico / 8p/ cél, drop -  Szefcsik/5/ cél
A román csapat-összeállítás nem ismert, de annyi biztos, hogy sok válogatott játékosuk van.
A játékvezető Laurentiu Tanase, a junior meccsek specialistája, civilben a hazai felnőtt csapat leválója.
15 órakor, verőfényes napsütésben, kőkemény hazai rohamokkal kezdődött a csata. Az első 10 percben szinte nem is jutott labdához a magyar csapat, de aztán megkezdődtek a mi rohamaink is. Büntetőhöz jutottunk, de sajnos kimaradt.A 15. percben a saját 22-esükről a románok hosszan rúgták meg a labdát. A magyarok azonnal visszatámadtak, Nico és Rajner révén 2 nyitott tolongást hoztak létre, aztán Stiglmayerhez passzoltak. A kapitány óriási lendülettel rohant át több védőn is, mintegy 40 métert haladt, passzolt a szélére és Kiss Kornél megszerezte az első pontokat/ 0:5/
2 perccel később román támadás kezdődött a bal oldalon, a védőnk egy szusszanással később mozdult, így a támadó könnyedén átlépett a záróvonalon és a nyitott folyosón haladva célt ért el. /5:5/ A félidő végéig kiharcoltunk még 2 büntetőt, de nem sikerült pontokat szereznünk.

Már a második félidő  1. percében változott az állás: egy lecsúszott rúgásunk landolt a román védő kezében, a váratlan visszatámadásra nem tudtunk zárni, és máris 10:5-re mentek a hazaiak. A 11. percben a hazai csapat bedobáshoz jutott a magyar 22-nél, a mieink lefagytak, sem a tolongás sem  a 3/4 nem volt képes megmozdulni, egyedül Török tudott ritmust tartani, de ez kevés volt, és a szélén újabb célt szereztek a románok, a jutalom kapufáról pattant befelé. / 17:5/
Hát ennél azért több volt a fiúkban, és meg is mutatták. Kemény támadásokat vezettünk, büntetőket harcoltunk ki, de nem rúgtuk rá. Mindenáron célt akartak a srácok. Végül Ágotai betört a célterületre, de védőnek sikerült a labda alá feküdnie.A 19.percben látványos akció sorozat következett, először Nico remek  nyitásából Stiglmayer hozta helyzetbe Sámuelt, aki áttört a védők között, aztán Török, végül Csörgei tört át, már a célvonal közelében jártunk. Ekkor visszafordultunk, ismét Sámuel következett, 4 emberrel a nyakán is  eljutott a célvonalig, végül Niconak sikerült a célterültre tennie a labdát. Kornél nem hibázott / 17:12/
Visszajöttünk egy célnyi távolságba, fokoztuk a nyomást. A 22. percben ismét büntetőhöz jutottunk, a román játékosok a rúgójuk elöl indulva támadták meg a labdát megszerző Warsmant. Ezúttal higgattabbak voltunk, Stiglmayer kapitány rúgást  rendelt mintegy 35 méterre, a kapuval szemben.  Kornél ezúttal sem hibázott./ 17:15/
A Temesvár érezte, hogy baj van és óriási erővel kezdett támadni, 5 percen keresztül megállás nélkül jöttek és jöttek, de képtelen voltak áttörni a védő vonalat, a magyarok ezúttal nem hibáztak. Amikor már három hazai játékos sérült meg, és feküdt a földön, a játékvezető megállította a mérkőzést. 
Hosszas ápolás következett, de érezni lehetett, hogy ha hozzánk kerül a labda, nem fogják kibírni.Így is lett. Mi következtünk, egyik hullám a másik után, jobb és bal oldalon. Már csak 1 perc volt hátra, a csapat egy emberként küzdött, végül Szefcsiknek  hosszú kezével sikerült átnyúlnia a tolin és letennie a labdát. 17:20-ra vezettünk. 
Még volt néhány másodperc, így a kezdőrúgást elvégezték. Császár szerezte meg, és mi nem álltunk le, újabb rohamok következtek. 30 m-re közelítettük meg a kaput, amikor Nico hirtelen, remek megoldást választott, és rúgott egy csodás drop-ot. Ez volt a kegyelemdöfés. /17:23/A csapatszellem nagyon erős volt, a becserélt játékosok is maximumot nyújtottak., mindenki hatalmasat küzdött. 
A meccs embere ezúttal Török Levente volt, de dicséretet érdemel mindenki, Nico, Stiglmayer, Kiss Kornél, és Petrov pedig kulcsjátékosoknak bizonyultak. A magyar rögbi sport újabb dicsősége ez a győzelem, köszönet  a kluboknak, a játékosoknak, a stábnak az egy éves munkáért. Kérem vigyázzanak, az EB következik!
Stiglmayer Gábor


március 22. Vácon játszották a női olimpiai rögbi bajnokság 5. fordulóját a hétvégén
Napsütésben és jó hangulatban küzdöttek a hölgyek Vácon.
A tavasz első tornája ismét színvonalas küzdelmeket hozott a női bajnokságban. Meglepetés nem született: a bajnokságot stabilan vezető Fehérvár Rugby Club végzett az élen, míg a feltörekvő, egyre több válogatott játékost felmutató házigazda, az Elefántok RSE lett a második.
Az alsóházban az őszi utolsó forduló eredményei alapján a Battai Bulldogok RC, az Esztergomi Vitézek RK és a bajnoksághoz újból csatlakozó Fogócska SE Érdi Vadmacskák körmérkőzésekkel versenyzett a felsőházba jutásért. A feljutás végül a rutinos, de jelenleg sérülésekkel küzdő százhalombattai csapatnak sikerült, a második az Esztergom lett nagyon szoros, izgalmas meccseken. (A Fogócska SE versenyen kívül azonban jobbnak bizonyult mindkettőjüknél.)
A felsőházban a szlovén vendég RAK Olimpia Ljubljana, a Fehérvár Rugby Club és a hazai pálya előnyét élvező váci Elefántok RSE szintén dupla körmérkőzést játszottak. A szlovénoknak a két magyar csapat ellen semmi esélyük nem volt, a Vác és a Fehérvár is 30-50 pontot vitt nekik mérkőzésenként, fizikálisan és játéktudásban is jóval a RAK Olimpiai fölé kerekedtek a magyar klubcsapatok. A szlovénok így rögtön ki is estek az alsóházba, a torna végeredményét pedig az FRC – Elefántok rangadó döntötte el, ahol a Fehérvárnak sikerült megtartania vezető helyét.
Az U15-ös leány bajnokságban szintén körmérkőzéseket játszottak a csapatok. Az Esztergomi Vitézek RK elsöprő győzelmet aratott ismét, a fejlődő csapatok közül a Fehérvár RC lett a második, a Fogócska SE Érdi Kiscicák a harmadik, míg a Torpedó SE a negyedik helyen végzett.

Eredmények:
Battai Bulldogok RC – Fogócska SE Érdi Vadmacskák 5 - 24
FRC - Rak Olimpia Ljubljana 41 - 7
Esztergomi Vitézek RK – Battai Bulldogok RC 10 - 17
Elefántok RSE - Rak Olimpia Ljubljana 34 - 0
Battai Bulldogok RC  - Fogócska SE Érdi Vadmacskák 0-26
Elefántok RSE - Rak Olimpia Ljubljana 31 - 5
Esztergomi Vitézek RK - Battai Bulldogok RC 14 – 14
Rak Olimpia Ljubljana - FRC 0 – 57
Esztergomi Vitézek RK - Fogócska SE Érdi Vadmacskák 0 – 26
Elefántok RSE -  FRC 19 – 31
FRC - Elefántok RSE 26 - 14
Végeredmény felsőház: 1. FRC, 2. Elefántok RSE, 3. RAK Olimpia Ljubljana

Alsóház: (4. Fogócska SE Érdi Vadmacskák), 5. Battai Bulldogok RC, 6. Esztergomi Vitézek RK

U15 leány:
Végeredmény: 1. Esztergomi Vitézek RK, 2. Fehérvár Rugby Club,  (3. Fogócska SE Érdi Kiscicák) 4. Torpedó SE
Torpedó SE - Fogócska SE Érdi Kiscicák 0 - 30.
Torpedó SE - FRC 10 - 30
Esztergomi Vitézek RK - FRC 70 - 0
Esztergomi Vitézek RK - Fogócska SE Érdi Kiscicák 40 - 0
Esztergomi Vitézek RK – Torpedó SE 60 - 5
FRC - Fogócska SE Érdi Kiscicák 30 - 20


március 22. Elsöprő győzelmet aratott a magyar U16-os rögbi válogatott Esztergomban
U16-os válogatottunk horvát csapatok elleni edzőmérkőzésekkel készül a román bajnokságban való szereplésre.
A magyar U16-os csapat nagy sikert aratott a szakértő közönség előtt, mert nem kis teljesítmény két ellenfelet is lenullázni rögbiben; a múlt héten Zágrábban 44-0-ra, most pedig 48-0-ra nyertek a fiúk.
Az RRC lehetőséget adott arra, hogy kemény(nek tűnő) ellenfelekkel játszva készüljünk a román U16-os bajnokság tavaszi fordulóinak meccseire. A múlt héten Zágrábban nyertünk (Zagreb - Magyarok 0-45), és ott a Zágráb város tanácsa által fizetett városi fejlesztési tiszt (ott van ilyen is rögbiben!) megemlítette, hogy a Nada Split U16-os csapata az utóbbi évek legjobbja, és ellenük egy kemény, jó meccset fogunk játszani. El is hittük, mert a Nada évek óta biztosan veri a magyar klubcsapatokat, ősszel annak örültünk, hogy a magyar ligaválogatottat csak 9 ponttal verték  meg Dalmáciában.

A splitiek is elég erős játékosokkal érkeztek, a mérkőzés elején jöttek is néhány hullámot, de kemény védekezéssel szétromboltuk az akcióikat, és elég hamar kiderült, hogy a fantáziadús, élvezetes rögbit a magyar válogatott játssza. Különösen Pataki Patrik aprított sokat, de a támadásoknál néha későn passzolt, és a horvátok megállították a támadásunkat, de amikor rendesen kiment a labda a pálya szélére, Sztojka Renátó kétszer is mattolta a védelmet a bal oldalon; közben a kecskeméti Jámbor Norbert a jobb szélen rakott két célt.
A szünetig öt célt pakoltunk élvezetes játékkal, folyamatos támadásokkal, az ötödiket Kiss Gyuszi nyomta a célterületre. Papp Richárd, a nyitó gyorsan forgatta a játékot, a vendégek csak nyomoztak a labda után. 29-0-ra vezettünk a szünetben, ekkor kipróbáltuk a cseréket is, kicsit meg is akadt a játékunk a játékrész elején, aztán negyed óra után újra érvényesült a tudáskülönbség, az esztergomi Sovány Erhard, aki nyitóból leváló lett tavaszra, és remekül is védekezik, lesipuskás akcióival két célt is vitt, a kegyelemdöfést pedig Suiogan Timár adta meg a vendégeknek, mikor egy nagy szóló után a kapuba vitte a labdát.A magyar U16-os csapat nagy sikert aratott a szakértő közönség előtt, mert nem kis teljesítmény két ellenfelet is lenullázni rögbiben; a múlt héten Zágrábban 44-0-ra, most pedig 48-0-ra nyertek a fiúk.
Április 4-én a cseh U16-os válogatott látogat Esztergomba egy edzőmeccsre – egyre szélesebb körben ismerik meg remek csapatunknak az eredményeit, és egyre többen szeretnének velünk játszani. Csak aztán nehogy újra mi játsszunk az ellenfelekkel…!
Tóth Sándor
március 27. Kerekesszékes rögbi, azaz Wildboars - 17. Bernd Best Tournament
Eredmények: Speedos Koblenz-Wildboars 44-28, Wildboars-Cologne Aligators 40-15


március 28. Kerekesszékes rögbi, azaz Wildboars - 17. Bernd Best Tournament
Mai nap utolsó csoport mérkőzésünk Fighting Snakes-Wildboars 37-32, selejtező mérkőzésünk Capsaaa Paris-Wildboars 35-40, igy holnap a 9-10 helyért játszunk a 16-os mezőnyből

március 28. Városi Szabadidőközpont - Százhalombatta 10 órától 14.30-ig
25 csapat versenyzett a Magyarország - Ciprus válogatott mérkőzés délelőttjén Százhalombattán az MRGSZ szervezésében megvalósult Iskolai Rögbi Tornán. U10 Tag korosztálytól egészen junior korig zajlottak a küzdelmek, ahol végül Esztergom. Érd és Székesfehérvár általános és középiskolái győzedelmeskedtek. Gratulálunk mindenkinek!
U10 Tag
1. Táncsics ÁI, Fehérvár
2. István Király ÁI, Székesfehérvár
U10 kontakt
1. Táncsics, Fehérvár
2. Lycée Francais, Budapest
U12
1. PTKE Gyakorló ÁI, Esztergom
2. Bolyai János ÁI, Érd
3. Lycée Francais, Budapest
4. István Király ÁI, Székesfehérvár
U14
1. Bolyai János ÁI, Érd
2. Batthyány ÁI, Esztergom
3. Arany János ÁI, Nagykőrös
4. Lycée Francais, Budapest
5. Batthyány ÁI, Érd
6. Németh László ÁI ,Székesfehérvár
U15 leány
1. Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom
2. Református ÁI, Székesfehérvár
3. Bolyai János ÁI, Érd
4. Tarján ÁI, Szeged
U16 
1. Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom
2. Vasvári Pál Gimnázium, Székesfehérvár
3. Kőrösi Gimnázium, Százhalombatta
4. Tarján ÁI, Szeged
5. Tatabánya
U19 
1. Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom
2. Gáspár András SzSzKI, Kecskemét

 

március 28. szombat 15.00 Százhalombatta Városi pálya
Magyarország - Cyprus ENC 2b csoportmérkőzés - Referee : S. Cekal (CZ)  -  Commissioner : D. Sironi (IT)

Beharangozó:
2014 tavaszán Magyarország az EUROPEAN NATIONS CUP - C csoportjából feljutott a B csoportba, ahol Andorra, Litvánia, Lettország és Ciprus ellen veszi fel a küzdelmet.
Egyik válogatott sem ismeretlen ellenfél, korábban mindenkivel játszott már a csapatunk, nagyon kemény, de idehaza nyerhető összecsapások várnak ránk. A két évig tartó oda visszavágós bajnokság ősszel kezdődik. A magyar válogatott első mérkőzését október 25-én Litvániában vívta, majd egy héttel később idehaza – Esztergomban, a Rögbi Club Hotel pályáján -  a lett nemzeti csapatot fogadta.
2015-ben Százhalombattán Ciprus lesz az ellenfél. A találkozó előtt iskolai rögbi bajnokságot rendez a szövetség.
Szükség van a szurkolók bíztatására! Gyertek ki a meccsre, buzdítsátok a nemzeti válogatottat!
Ha a rögbisek apraja és nagyja kilátogat a meccsre, a közös erő győzelmet hozhat a fiúknak!
Mérkőzés előtt:

Beszámoló a mérkőzésről - forrás: Nemzeti Sport:
Rögbi ENK: Ciprus ellen is a hajrá lett a vesztünk
Harmadik mérkőzését is elveszítette a magyar rögbiválogatott az Európai Nemzetek Kupája divízió 2/B-csoportjában: legjobbjaink Százhalombattán kétpontos vereséget (15–17) szenvedtek Ciprustól. Legutóbbi hazai meccsünkön – tavaly november elején – a lettek ugyancsak a végjátékban fordítottak ellenünk, és nyertek 16–14-re. Ezúttal Collet Gergő öt sikeres büntetőjével a hét perces ráadás nagy részében nálunk volt az előny, ám a hajrában nagy rohamra induló, az utolsó pillanatban célt szerző vendégeket nem tudta megállítani a sokat hibázó és elfáradó hazai csapat. Folytatás a jövő héten Andorrában.

Ciprus tavaly velünk együtt jutott fel a divízió 2/C-csoportból, viszont csoportelsőként, minket oda-vissza legyőzve. Két éve az esztergomi ütközet kimondottan szorosra sikerült – 16–15 nekik –, viszont a pafoszi visszavágón fiatalokkal megtűzdelt együttesünknek tavaly esélye sem volt, még a szoros meccsre sem (46–13). Mi két vereséggel érkeztünk a mostani találkozóhoz, Ciprus csak eggyel – Lettországban kapott ki 39–20-ra –, de azzal lezárta 2008. novembere óta tartó, 24 meccses győzelmi szériáját. Ami nem mellékesen az aktuális, és sokáig minden bizonnyal megdönthetetlen világrekord.

 
A MAGYAR VÁLOGATOTT EREDMÉNYEI A 2012–2014-ES 2B-S SOROZATBAN!

Mi ezúttal remek kezdő sort küldhettünk pályára – a nagyszerűen bemutatkozó Márki Roland személyében most is avattunk újoncot –, viszont sérülés és betegség miatt olyan stabil kezdők hiányoztak, mint Valoo Nicolas, Réfi Attila, Nagyhegyesi Szabolcs, illetve az utóbbi két meccsen kapitányi karszalagot viselő Tóth Máté. A csékánk ezúttal a 18 éves(!) Róth Bence volt, aki a közelmúltban francia szövetségi kapitányunk, Matthieu Lazerges beajánlására a lyoni akadémián vendégeskedett.

A mérkőzést a helyszínen tekintette meg Sinka László, Százhalombatta alpolgármestere – ismert sportvezető, aki a röplabdázók és a kézilabdázók után jelenleg a sportlövők főtitkára –, valamint az úszók szövetségi kapitánya, Kiss László. A kezdő rúgást utóbbi végezte el: a nagy szélben második próbálkozásra szép ívben emelte ki a tojáslabdát.

1. félidő

Az első félidőben minket támogatott az erős szél, de nem ennek, hanem a friss kezdésünknek volt köszönhető, hogy Collet már a 2. percben büntetőt rúghatott. Megszereztük a vezetést (3–0). Jól nézett ki a magyar csapat játéka, keményen álltuk a jelentős súlytöbbletet felsorakoztató ciprusi akciókat, de a 12. percben kettős csapás ért minket. Ducrocq Thomast 10 perce kiállították egy mezőnybeli fegyelmezetlenségért, míg tolongásunk Darquier David személyében egyik oszlopos tagját veszítette el. A honosított játékost kézsérülés miatt kellett lecserélni: ujja visszafordult, az első diagnózisok szerint alighanem eltört, így Andorrában aligha lehet ott. Amint arra számítani lehetett, az emberelőnyben lévő vendégek megnyomták a támadásaikat, és súlyelőnyükben bízva erőltették a brusztolást. Csupán a kilencesük vállalkozott áttörésekre, vele aztán rendre meg is gyűlt a bajunk. Szinte kivédekeztük az emberhátrányt, amikor a 21. percben elfogyott a védelmünk, a vendégek fordítottak. Viszont a célbónuszukat elfújta a szembe szél (3–5). Nem sokáig voltunk hátrányban: Collet a 27. percben újabb büntetőt váltott három pontra (6–5). Ciprus ismét nekünk rontott, a célvonalunk előtt sorozatos fogások árán tudtuk csak megállítani a vendégeket. A 34. percben már a második magyart állította ki sárga lappal a cseh játékvezető: ezúttal Róthnak kellett kiülnie. Ebben az emberhátrányban azonban mi domináltunk. A sokszor szabálytalankodó, lesről akadályozó ciprusiakat sokáig nem szankcionálta a bíró, a 39. percben aztán csak befújt nekünk egy újabb büntetőt: Collet ezt sem hibázta el (9–5). Négypontos előnnyel zártuk az első félidőt, meg azzal a tudattal, hogy a második felvonásban a széllel is meg kell küzdenünk.

2. félidő

A vendégek nem is sokat teketóriáztak. Azonnal nekünk estek, és amint kiegészültünk, a 46. percben második céljukkal ismét átvették a vezetést. Sőt, sikeres jutalomrúgásuknak köszönhetően elléptek hárommal (9–12). Katona húzott egy merészet, és több emberen is áttörte magát, amikor a ciprusi célvonal előtt megállították. Először – és mint később kiderült, utoljára – jártunk célközelben. Az akcióért nagy árat fizettünk: az elsodort Katona feje egy ciprusi térddel találkozott. Füle bevérzett, ráadásul megszédült, ezért biztonsági okokból percekkel később le kellett cserélni franciaországi légiósunkat. Újabb érzékeny veszteség. A magyar válogatott azonban ezt is elviselte, és a fáradni látszó, ütközések után a hideg földön pihegő ciprusiak ellen mezőnyfölényhez jutott. Egyértelműen mi kezdeményeztünk, jól forgattuk az oldalakat, mozgattuk, fárasztottuk a nagydarab vendégeket. Nálunk megmaradt az erő és a lendület, persze a padról sorra jöttek a friss emberek. Az 59. percben Collet büntetőjével egyenlítettünk(12–12). Jól néztünk ki, a tolongásokat mi irányítottuk – csak abból nehezen kezdeményeztünk –, a ciprusi bedobásokat rendre elszedtük. Nehéz dolguk volt hátszélben, mert amikor a szabályokat betartva bedobták a folyosóba a labdát, akkor azt azonnal hozzánk fújta a szél. Amikor viszont a szelet beszámítva igyekeztek ügyeskedni, akkor meg pártos bedobás miatt miénk lett a labda. A 68. percben Collet büntetőjét sajnos kifújta a szél. Talán, ha rúgójátékosunk térde nem fordult volna maga alá egy ütközésnél egy perccel korábban, és szorul ápolásra – két ciprusi is aggódó szemekkel próbálta meg talpra állítani –, akkor elég erőt tud beletenni a rúgásba. Ami késett, nem múlt! A 70. percben Collet büntetőjével átvettük a vezetést (15–12).Felpörgött a hajrá, Ciprus erőre kapott, mi viszont elveszítettük a fonalat. A hajrá egyértelműen a vendégeké volt, akiknek a cseh bíró jóhénány szabálytalanságát elnézte. Kiállítást érő szabálytalanságokat úsztak meg szóbeli figyelmeztetéssel – kétszer is –, állandóan nyak magasságában, magasan fogtak, a zárt tolongásoknál mindig előbb indították meg a mozdulatsort, és lesről változatlanul előszeretettel avatkoztak játékba. De még ezt is elbírtuk volna, sorsunk a saját kezünkben volt. Sajnos, a labda többször nem. Azokat ugyanis hiába szereztünk meg, technikai és taktikai hibáink miatt mindig gyorsan visszakerült az ellenfélhez. Akár ez is beleférhetett volna a meccsbe, ha a cseh bíró nem dönt úgy, hogy ő bizony ráhúz hét(!) percet a találkozóra. Különösebb oka ugyan nem volt rá, lelke rajta, hogy példátlan módon ennyit tett hozzá a meccshez. Mindezt csak azért, mert a pályát elhagyó labdák olykor lassan kerültek ismét játékba. A slusszpoénhoz így a 87. percben(!) érkeztünk el, amikor a bal szélen Ciprus emberelőnyt alakított ki, és bevitte a harmadik célját. A bónuszt másodszor is kihagyták a vendégek, de ez nem zavarta őket, ünnepelhették a győzelmet (1517).

Harmadszor kaptunk ki a sorozatban, de harmadszor vigasztalódhattunk bónuszponttal. Litvániában a négy célunkért, ezúttal másodszor a szoros vereségért járt. Ami nem kárpótolja ugyan azt a győzelmet, amiről a banketten Neuzer András, a szövetség elnökségének tagja úgy fogalmazott, hogy ezen a szinten azt még meg kell tanulnunk.

EURÓPAI NEMZETEK KUPÁJA
DIVÍZIÓ 2B-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–CIPRUS 15–17 (9–5
)
Büntetők: Collet 5/6 (2 p., 27. p., 39. p., 59., 70.)
MAGYARORSZÁG
1. Szabó Tamás (Németh Gábor, 61.)
2. Darquier David (Pluhár Dániel, 12.)
3. Pocskai Szabolcs (Máthé Zoltán, 52.)
4. Brand André (Kovács Manó Márk, 71.)
5. Márki Roland
6. Ducrocq Thomas (Drabbant Dávid, 78.)
7. Berbesi Juan Carlos (Gyurcsik Mózes, 54.)
8. Róth Bence
9. Czakó Attila
10. Katona Jonathán (Janotka László, 56.)
11. Teisenhoffer László
12. Zaiba Raúl
13. Kőműves György
14. Prakter Attila
15. Collet Gergő László (Kendi Gábor, 80+6.)
Szövetségi kapitány: Matthieu Lazerges

A MAGYAR VÁLOGATOTT EREDMÉNYEI A 2014–2016-OS 2/B-S SOROZATBAN 
2014. október 25.   Litvánia–Magyarország  38–29
2014. november 2.   Magyarország–Lettország  14–16
2015. március 28.   Magyarország–Ciprus  15–17
Az állás:
1. Litvánia 10 pont/2 meccs (72
–44),
2. Lettország 9/2 (55
–34),
3. Ciprus 8/3 (67
–63),
4. Magyarország 3/3 (58
–71),
5. 
Andorra 0/2 (25–64)

Ormay Gabi fotói a Google+-on: https://plus.google.com/photos/104694052711819345993/albums/6131559513292114577


március 28. elindult az U18 EB TOULOUSE/ Franciaország/
Nyitó forduló
Megkezdődött az u18-as rögbi EB három szinten 24 csapattal, az Elit csoportban, az A csoportban és B csoportban is 8-8 csapat verseng.
Reményeink szerint jövőre a magyar rögbi is itt lehet jelen…..
.B CSOPORT
A tavalyi Esztergomban C csoportban győztes lett válogatott az A csoportból kieső csehekkel mérkőzött. Decemberben Olmützben mi is megmérkőztünk a csehekkel, és nagy csatában maradtunk csak alul.
Itt is hasonló volt a helyzet, az első félidőben még egyenlíteni tudtak a lettek, de végül Csehország győzött 22:5-re.
Szomszédok:
A horvátok kikaptak a svájciaktól, a szerbek az ukránoktól. A litvánok legyőrték Luxemburgot. 
A következő körben a lettek a szerbekkel meccselnek.
.A CSOPORT
A románok- köztük a temesváriakkal – 26:0-ra verték a büszke hollandokat, az oroszok 72-0-llal gázoltak át a svédeken, a belgák egy ponttal verték a spanyolokat, a németek simán a lengyeleket.
.ELIT CSOPORT
Az angolok szokás szerint agyonverték a portugálokat. Hihetetlen,de az írek nem bírtak a grúzokkal/8-8/, és az olaszok is lenyomták Walest /14-13/. A hazai francia csapat nagy csatában győzött a skótok felett.
Szerdán folytatás következik.március 29.
HÉTVÉGI EREDMÉNYEK: Az NBI alsóház szoros mérkőzéseket hozott a hétvégén, a rutinos Battai Fekete Sereg szoros küzdelemben kerekedett felül a trónkövetelő Velencei-tavi Kék Cápák csapatán Baracskán. (VRSE - Battai Fekete Sereg 24-29). Székesfehérvárott eközben a Vadkanok hazai pályán mintha magukra találtak volna, s ismét hozták az őszi formájukat, idei első győzelmüket zsebelhették be az alföldi projektcsapat, a SzeKerCe ellen. (FRC - SzeKerCe 31-19/26-0).

Kerekesszékes rögbi: a 17. Bernd Best Tournament 9-10 helyért folytatott küzdelemben Hamburg SV2-Wildboars 36-38, így a 16 csapatos mezőny 9. helyén végeztünk.

március 29. előzetes - öregfiúk mérkőzések ebben az évben:
Április 11 - KAC pálya, Francia vendégcsapat, több korosztály, idősebbek is
Május 1-e KFKI pálya, vendég skót csapattal
Május 30-a Esztergom, MRGSZ 25 éves évforduló, rögbi minden korosztályban, másnap gyereknapi rendezvények
Június 27-e Esztergom, Döntő napja, előtte veterán meccs, Nyárnyitó fesztivál programok
Július 4-e a KFKI pálya, Liget-Bratyó emlékmeccs du.15.00-tól.
Szeptember 5-e Szentes, Szent István torna, több külföldi csapattal
Szeptember 17-21 Farnham, EVRA fesztivál
Szeptember 26-a Esztergom, Lecsó fesztivál programok + Hídfutás
További, várható program, aminek az időpontja még nem tisztázott, de az október-november esélyes :
Kecskeméti pálya avató
Novák Péter

 2015. április

április 1. 2nd round of the Budapest Evening 7s - Bp Éjszakai Hetes Rögbi - 2. forduló
Építők Sporttelep - Vajda Péter utca 38., Budapest, Hungary 1101április 1. U18 EB / TOULOUSE-2. forduló
Óriási meglepetések az Elit csoportban.
Szerdán folytatódott az u18-as EB Franciaországban.
A „B” csoportban a lettek megverték a szerbeket, a csehek kikaptak az ukránoktól, a litvánok legyűrték Svájcot, a horvátokon átgázoltak a luxemburgiak.
Így tehát szombaton ukrán-litván döntő lesz, a kiesés ellen a horvátok a szerbekkel csapnak össze. Izgalmas csata várható.
Az A csoportban a románok szoros meccsen kaptak ki Belgiumtól, az oroszok biztosan verték a németeket, a lengyelek lemosták a svédeket, a spanyolok a hollandokat. Így orosz-belga döntő lesz, a kiesés ellen a hollandok a svédek ellen játszanak. A svédek nagyon gyengének látszanak ebben a mezőnyben..
Az igazi meglepetések az Elit csoportban voltak.
A grúzok az írekhez hasonlóan az olaszokat is a rendes játékidőben elért döntetlen / 6-6/ után büntető rúgásokkal verték, a portugálok pedig 6-6 után ugyanígy verték a skótokat. A walesiek az íreket egy céllal győzték le, a franciák pedig magabiztosan gyűrték le ősi riválisukat, az angolokat.
Itt tehát francia-grúz döntő következik, a kiesés ellen pedig az írek a skótok ellen játszanak. Ki hitte volna ezt? Hihetetlen…
április 4.  
Andorra–Magyarország válogatott ENC 2B mérkőzés - (szombat) 15:00 Andorra la Vella. 
Andorra - Magyarország 23-18 (8-12)
Beharangozó:
2015 tavaszának utolsó ENC mérkőzését játssza a magyar válogatott április 4-én Andorrában. A múlt hét szombaton Ciprus ellen elszenvedett vereség után a csapat egyértelműen a győzelmet tűzte ki célul.
Németh Krisztián másodedző-menedzser elmondta, hogy a Matthieu Lazarges vezetőedző érthető módon nagyon csalódott volt a szombati, utolsó percben elszenvedett vereség miatt. Értékelésében kifejtette, hogy több egyéni hibát is elkövettünk, ami a mérkőzés végére megbosszulta magát. Támadásokban az utolsó "húzásnál", rendre rossz döntést hoztunk, nem tudtuk feltenni az "i"-re a pontot, nem tudtunk célt vinni. Néhány játékos nem a posztjának és tudásának megfelelő játékot hozta. Pozitívumként értékelhető, hogy a rögzített szituációkban jól dolgozott a csapat. A zárt tolongásokat és a bedobásokat is mi uraltuk, erre lehet építeni. A keret meglehetősen fiatal, egy cseppnyi rutinnal talán megtartható lett volna az előny a mérkőzés lefújásáig.
A 2B csoportban való bennmaradás a célkitűzés, ehhez az kell, hogy Andorrát megverjük. Piszok nehéz feladat lesz, de úgy vélem, hogy nem lehetetlen – mondja Matthieu Lazarges az előttünk álló mérkőzésről. Elvárásom leegyszerűsítve a győzelem. Szeretném, hogy a csapatjáték még összecsiszoltabbá váljon, az egyéni hibákat pedig minimálisra redukáljuk. Ha ez sikerül, akkor elérhetjük céljainkat, azaz rövidtávon az andorrai győzelmet, hosszútávon a csoportban való bennmaradást.
Az Andorrába utazó keret névsora a következő:
Első sor: Máthé Zoltán, Pluhár Dániel, Pocskai Szabolcs, Dobai Zsolt, Szabó Tamás, Németh Gábor
Második sor: Gábor Andre Brand, Márki Roland, Kovács Márk Manó 
Harmadik sor: Róth Bence, Thomas Ducrocq, Gyurcsik Mózes, Gulyás Bendegúz
Háromnegyed: Czakó Attila, Katona Jonathan, Janotka László, Teisenhoffer László, Raul Zaiba, Kömüves György, Collet Gregoire, Prakter Attila, Iván Tamás, Nagyhegyesi Szabolcs
Forrás: MRgSz

Mérkőzés beszámoló - MRgSz honlap
Négy lejátszott mérkőzés után  az ötödik helyre csúsztunk vissza a tabellán, Andorra mögött 1 ponttal lemaradva az ENC 2B csoportban.
A mérkőzés egészében kiegyenlített küzdelem folyt Andorra la Vellában, az első félidő végén a kapura rúgott büntetőknek köszönhetően 8-12-re vezetett a  magyar válogatott, de a jól felépített andorrai csomagok ellen nem volt ellenszere a csapatnak.
Andorra mindhárom célját csomagból szerezte, az utolsót a 80. percben, amikor már a markunkban érezhettük a győzelmet. Fájdalmas az idegenbeli vereség, viszont semmi nincsen veszve, a bónuszpontot, mint a korábbi 3 mérkőzésen, itt is megszereztük.

1. félidő
A mérkőzés legelején a magyar válogatott dominált, a kezdőrúgásból megszerzett labdát végig mi mozgattuk. Az 5. percben dinamikus támadást indítottunk, tolongás-hullámokkal az ellenfél 22-es vonalán belülre jutottunk, Czakó fordított, játszotta vissza a labdát a centersornak. Az andorrai védekezés megindult, egy passzunkba belenyúltak, labdát szereztek, hatalmas lendülettel indultak a magyar célterület felé. Az akció azonban lesről indult, így nagyon jó helyzetből végezhettük el a jogosan megítélt büntetőrúgást, melyet Collet Greogoire értékesített. A 7. percben 0-3-ra vezettünk, csakúgy, mint Ciprus ellen az előző héten. Pár perccel később azonban nem tudtuk kivédekezni az andorrai támadást, védekezési hibánkért (átesés a nyitott tolongásnál) a portugál játékvezető büntetőt ítélt, amit az ellenfél az oldalvonalon kirúgott, nagy előnyhöz jutva ezzel. A célterületünktől néhány méterre végezhették el a bedobást, amiből csomagot alakítottak, s célt szereztek a 12. percben (5-3). A következő akciót is Andorra indította,  a 20. perc környékén óriási védelmi hibánkat kihasználva az andorrai irányító rúgással indította meg saját szélsőjét, aki megállíthatatlanul robogott a célterületünk felé. Teisenhoffer bravúrja kellett, hogy megállítsa, s az utolsó pillanatban az oldalvonalon kívülre tegye az andorrait. Ezek után előnyhöz is jutottunk, a 21. percben 42 méterről Katona értékesíti a büntetőrúgást, megszerezve a vezetést. (5-6) Majd megint engedtük a hazaiakat előre jutni, ők is berúgtak egy büntetőt, 8-6-ra korrigálva a meccs állását a körülbelül 300 hazai szurkoló nagy örömére. A félidő utolsó 10 percében azonban feléledt a magyar csapat,  folyamatosan támadtunk, újabb és újabb rohamokat indítottunk, melynek meg is lett az eredménye. Célt ugyan nem szereztünk, de a 31. és a 38. percben is sikeresen kapura rúgtuk a büntetőket Collet és Katona jóvoltából, így 8-12-es félidei állásnál mehettünk el a szünetre.

2. félidő
Emberhátrányban kezdtük meg, hiszen az előző félidő utolsó percében nyitónkat, Czakót sorozatos szabálytalanság (nem gördült el fogásnál) miatt sárga lappal kiküldte a portugál játékvezető. Az emberhátrányt rutinosan kihasználó Andorra a félidő első percében áttörte a védelmi vonalunkat, szinte minden nehézség nélkül célt vitt és visszaszerezte a vezetést. (13-12) Mi ezek után egészültünk  ki, néhány apróbb hiba és akadozás után megindult a játékunk, ismét büntetőhöz jutottunk az 56. percben, ami azonban kipattant a kapufáról. A 16. percben cseréltünk a tolongás első sorában, Máthé Zoltán váltotta Szabó Tamást, de az andorrai hullámok és csomagok ellen nem bírtunk mihez kezdeni így sem, a 60. percben ismét célt kaptunk (18-12). A pontszerzés után újból a hazaiak támadtak, de kemény munkával, szervezetten kivédekeztük, sőt labdát szereztünk és több akciót is indítottunk. Ennek köszönhetően ismét két büntetőrúgáshoz jutottunk gyors egymásutánban, melyet Collet (66. perc) és Katona (70. perc) értékesítettek, visszahozva ezzel a mérkőzést. (18-18). Az utolsó 10 percben folyamatosan hajtottunk, az ellenfél 22-es vonalát többször megközelítettük, tolongás-hullámokkal jutottunk előrébb. Támadó játékunkat azonban nem koronázta újabb siker, a számláló pedig a 80. percet, a mérkőzés végét mutatta, amikor ismét csomagot csinált Andorra és célt szerzett, beállítva ezzel a 23-18-as végeredményt.
A 2014/16-os szezonban a magyar csapat célja az ENC 2B csoportban maradás. Jelenleg négy lejátszott mérkőzés után  az ötödik, utolsó helyre csúsztunk, azonban a bónuszpontos, kis különbségű vereségek miatt minden mérkőzésen szereztünk pontot, így Andorra csupán 1 ponttal előz meg minket a negyedik helyen. A csoportot Litvánia 10 ponttal vezeti magabiztosan, mögötte Lettország és Ciprus áll.
A csapatunkat fiatal és tehetséges játékosok alkotják, Matthieu Lazarges vezetőedző az ő beépítésükön munkálkodik. Ha beérik a csapat, melynek látható jelei már mutatkoznak, a mostani rutintalanságból eredő hátrányok, bízunk benne, hogy előnyünkre fordulnak majd. A magyar válogatottnak legközelebb 2015 őszén szurkolhatunk.április 4. U18 EB Toulouse
A franciák Európa királyai, Scotland going down
Szombaton véget ért a 24 csapatos EB Franciaországban, és fény derült minden nyitott kérdésre.
B.csoport
Az ukránok sima győzelmet arattak a döntőben a litvánok felett és eggyel feljebb léphetnek. A csehek biztosan szerezték meg a harmadik helyet: a svájciakat verték csakúgy mint tavaly az U20-as Eb döntőjében. A lett válogatott másodszor is kikapott, ezúttal a luxemburgiaktól. Végül a horvátok lemosták a szerbeket /43:0/, így ők jövőre a C csoportba kerültek. 
A csoport
Az oroszok diadalmaskodtak, és mennek az elitt szintre, a románok ismét vesztettek 1 ponttal a németek ellen, akik így a bronzot viszik haza, spanyolok fölényesen győztek a lengyelek felett. Itt a harmatgyenge svédek estek ki, most hollandoktól kaptak 46 pontot, mehetnek a B szintre.
Elit csoport
Most már nem volt több meglepetés. A döntőben a franciák 57:0-ra szétzúzták a hulla fáradt grúzokat, az angolok simán verték az olaszokat, mint ahogy Wales Portugáliát. A kiesés elleni derbin az írek nagy csatában, de győztek a skótok ellen. Így az EB-k történetben elöször kiesett egy élcsapat. Skócia, bármilyen hihetetlen, de az csak az A csoportban folytathatja 2016-ban.


április 6. Már Kecskeméten van az U18-as junior válogatottunk! A pályaedzéseken és az összetartáson az utolsó simításokat végzik el a csapatmunkán. Szerdán 16 órától Dánia ellen lépnek pályára!

április 7.
MRGSZ ÉVES KÖZGYŰLÉS - felhívásTisztelt tagság!
Kedves Magyar Rögbis Társadalom!
Szeretettel hívjuk meg minden kedves tagunkat és minden rögbi szimpatizánst a 2015. évi MRGSZ közgyűlésünkre!
Időpont: 2015. április 11. szombat 11 óra, tervezett ülés időtartam 2 óra
Helyszín: 6000 Kecskemét, Csabay Géza krt. 1/a 
A 2014. évben módosított Ptk. szerint az egyesületeknek, így a szövetségnek is kötelezően át kell alakuljon a szervezeti felépítése vezetése, valamint az Alapszabályt is aktualizálni kell a törvényi szabályozásnak megfelelően. Ezt az előkészítő munkát már megkezdtük és a közgyűlésre már az Új Alapszabály elfogadási javaslata fog napirendi pontra kerülni!
A közgyűlés kötelező napi rendi pont javaslatai:
Napirend előtt:
- 10.45 óra: érkezés, a tagok képviseleti jogának ellenőrzése
A hivatalos 30 napnál nem régebbi Bírósági kivonattal, vagy az MRGSZ-nél bejegyzett elnök személyes jelenlétével, illetve az általa aláírt képviseleti meghatalmazással történik. Mellékletben a képviseleti meghatalmazás formanyomtatványa.
11.00 óra: Az Új Alapszabály elfogadása – előterjesztő Dr. Fogarasi Gábor – az anyag két héttel a közgyűlés időpontja szerint megküldésre fog kerülni minden tag számára és itt is elérhető: MRGSZ_ALAPSZABALY_tervezet.pdf
MRGSZ Új Elnökség választás 
a Jelölő Bizottság összesíti a beérkezett jelölteket és a közgyűlés elé terjeszti: a 3 fős elnökségre érkezett jelöléseket.
Jelölő Bizottsági feladatokra az elnökség az alábbi személyeket kérte fel:
Debreczeny Dénes – technical.director@rugby.hu
Bőhm Balázs - rugby@rugby.hu 
Kovács Réka - karcrugby@gmail.com 
Kérem számukra megküldeni a jelöltek névsorát, rövid (max 1 oldal) bemutatkozó anyag kíséretében!
A tisztségválasztás az Új Alapszabály szerint történik.Mandátumvizsgáló Bizottság felállítása – javaslat, hogy egyezzen meg a Jelölő Bizottsággal 
Elnökségi tag választás – Szavazat számláló bizottságra javaslat, hogy egyezzen meg a Jelölő Bizottsággal 
A Felügyelő Bizottság beszámolója
Előterjesztő: Juhász Róbert a Felügyelő Bizottság elnöke
az elkészült anyag egy héttel a közgyűlés előtt megküldésre kerül 
A Szövetség és az Elnökség 2014 évi tevékenységéről szóló szakmai beszámoló jóváhagyása.
Előterjesztő: Körmöczi Béla elnök
az elkészült anyag két héttel a közgyűlés előtt megküldésre kerül 
A Szövetség 2014 évi pénzügyi tervének végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadása.
Előterjesztő: Bőhm Balázs főtitkár
az elkészült anyag két héttel a közgyűlés előtt megküldésre kerül 
A közhasznúsági jelentés elfogadása, annak részeként a számviteli törvény szerinti beszámoló (mérleg) elfogadása.
Előterjesztő: Bőhm Balázs főtitkár, közvetítve Kocsis Julianna könyvelő számadását
az elkészült anyag két héttel a közgyűlés előtt megküldésre kerül 
A Felügyelő Bizottság beszámolója
Előterjesztő: Juhász Róbert a Felügyelő Bizottság elnöke
az elkészült anyag egy héttel a közgyűlés előtt megküldésre kerül 
A Szövetség 2015. évtől tervezett menedzsment irányítási módszerének ismertetése 
Előterjesztő: Stiglmayer Gábor elnökségi tag és a menedzsment 
A Szövetség 2015 évi pénzügyi tervének ismertetése és elfogadása.
Előterjesztő: Stiglmayer Gábor elnökségi tag és Bőhm Balázs főtitkár
lásd mellékelve: 0mrgsz14_kave_2015_ELFOGADOTT.pdf 
A Szövetség tagjai által beterjesztett javaslatok.
(MRGSZ Alapszabály 19. par. (3) bekezdés). 
Egyebek 
Jelenlegi érvényes Alapszabály VI. fejezet 18.§ (2) bekezdés
„Ha a közgyűlés a meghirdetett időpontban, illetve az azt követő 30 percben határozatképtelen, az eredeti időponthoz képest egy órával később ugyanolyan napirenddel, ugyanarra a helyszínre összehívott közgyűlés a megjelentek számára való tekintet nélkül – az eredeti napirendi pontokban – határozatképesnek minősül.”
Aki szeretne javasolni még napirendi pontot, azt a beterjesztett javaslatok napirendi ponthoz (illetve a helyszínen Egyebek napirendi ponthoz – amennyiben a tagság elfogadja) megteheti úgy, hogy az összeállított témavázlatot/vitaanyagot 2 héttel a közgyűlés időpontja előtt minden résztvevő számára megküldi.
Üdvözlettel: Bőhm Balázs főtitkár mobil: +36 30 450 5006 mail: rugby@rugby.hu 

Előzetes - Forrás: MRgSz
Holnap, április 8-án 14 órakor kezdődik a C csoportos junior U18-as Európa-bajnokság Kecskeméten. A több napos torna Dánia, Moldávia és a házigazda Magyarország részvételével zajlik, mert Ausztria, érthetetlen körülmények között az utolsó pillanatban visszavonta a nevezést.
Osztrák szomszédaink tetemes büntetésre számíthatnak a Rugby Europe, az európai rögbi szövetség részéről a sportágban példátlan, utolsó pillanatban, a mai nap folyamán bejelentett távol maradás miatt. A ma esti menedzser-meetingen a hivatalos szervezők és csapatvezetők arra törekedtek, hogy úgy tudják átszervezni a három csapatossá vált tornát, hogy a csapatok játéklehetőségét a lehető legkevésbé korlátozzák. Az új lebonyolítási rend szerint a szerdai és a szombati napon is körmérkőzést játszik mindhárom csapat egymással. A játékidőt 2X17,5 perdben állapították meg, hogy a junior játékosok számára előírt játékidőnél hosszabbak ne legyenek a mérkőzések, viszont mindenki ki tudja használni a maximális játékidőt. A tornán a nyert mérkőzésért 4, a döntetlenért 2 pont jár. 
A magyar válogatott gőzerővel készül, vasárnap óta a helyszínen edzőtáborozik, a z új mérkőzés-sorrend és struktúra nehéz, de nem lehetetlen kihívás elé állítja őket holnap 14 órától. 
Időrend:
Április 8. Szerda, Széktói Stadion
14:00 Magyarország - Moldávia
15:15 Moldávia - Dánia
16:15 Dánia - Magyarország
Április 11. Szombat, Széktói Stadion
14:00 Magyarország - Moldávia
15:15 Moldávia - Dánia
16:15 Dánia - Magyarország

április 8.
Nagyon szoros, kiváló küzdelmeket és magyar válogatott dupla győzelmét hozta a C csoportos U18-as Európa-bajnokság 1. napja Kecskeméten. Ha a magyar válogatott szombaton is ilyen nagyszerű teljesítmény nyújt és tornát nyer, akkor egy csoporttal feljebb, a B csoportban folytathatjuk jövőre.
Április 8-án 14 órától zajlottak a küzdelmek a kecskeméti Széktói stadionban. Az első mérkőzésen Moldávia ellen Kiss Kornél három büntetőrúgást is remekül értékesített, így 9-0-ás győzelmet söpörhettünk be ebben a körben.


A Moldávia- Dánia mérkőzésen az északiak erősen kezdtek, de csak 3 pontot tudtak szerezni büntetőrúgásból az első félidő végéig, majd a másodikban 17-0-ra elhúztak a két vereség után érthetően csalódott Moldávok előtt, akik 0 ponttal zárták a mai napot.

A Dánia - Magyarország mérkőzés a mai ki-ki meccsé vált így, de a fiaink remekül helyt álltak, a 11. percben Hnilicka Nico szerzett célt, majd Kiss Kornél értékesítette a jutalomrúgást (0-7). A dánok végig próbálkoztak, mi remekül védekeztünk, újabb lehetőségekhez is jutottunk, de végül a 0-7-es végeredmény maradt a 35. percben is. Ezt a mérkőzést is megnyertük!

Remek teljesítménnyel ma 8 pontot gyűjtött a csapat, szombaton a torna a maihoz hasonló lebonyolításban körmérkőzésekkel folytatódik. Hajrá magyarok!

április 10.
Tragikus hír!
A Fehérvár korábbi kiváló játékosa, későbbi edzője Horváth László (Tűzoltó Laca) váratlan hirtelenséggel itt hagyott bennünket és ma reggelre kelve csatlakozott az Égi Nagy Csapathoz. 
Isten nyugosztalja! Végtisztességéről később kapunk információt.
MRGSZ honlapon:
Váratlan hirtelenséggel 2015. április 10-én,  49 éves korában elhunyt Horváth Laca barátunk, sporttársunk. Horváth László a FÁSE – Fehérvár Rugby Club és a magyar válogatott legendás fogó játékosa, majd az FRC utánpótlás edzője.
Ki is volt Laca? Ő volt az egyetlen játékos akit nem kellett tanítani mélyen fogni. Hosszú éveken keresztül a magyar válogatott 15-s fogó játékosa volt. Elhivatottságát bizonyította, hogy 1987-ben tartott esküvője másnapján első útja a velencei rögbi tornára vezetett. Csapattársai egy – egy elfutó ellenfél láttán alig mozogtak vissza védekezni: “minek ott a Laca”! Az utóbbi években a Fehérvár Rugby Club utánpótlás-edzőjeként tevékenykedett, az ő munkájának gyümölcse is a felnőtt csapat sikere. A képen egy 1995-ös mérkőzésen látható Laca:
Temetése 2015. április 20-án 12 óra 30 perckor Székesfehérváron, a Csutora temetőben lesz (Székesfehérvár, Attila utca 12.)
HÉTVÉGI AJÁNLÓ
NBI: Az NBI felsőház a harmadik körrel folytatódik a hétvégén. Április 11-én szombaton Kecskméti ARC - FW Gorillák RC Szeged mérkőzés lesz 11 órától a kecskeméti Széktói Stadionban. 14 órakor Esztergomban az RHC pályán (Nagy Duna sétány 1.) Esztergomi Vitézek RK - Budapest Exiles RFC összecsapást nézhetünk meg.
Az alsóházban szintén 14 órától a battai Fekete Sereg hazai pályán, a Városi Szabadidő-és Sportközpontban a Fehévár Rugby Clubot. Vasárnapra is marad rögbi, Szentesen a Szekerce 13 órától mérkőzik a Budapesti Kosok RC-vel.
A húsvéti szünet után április 11-én szombaton rendkívül mozgalmas rögbis  hétvége elé nézünk.
Kecskeméten nem csupán az U18-as Európa-bajnokság döntője zajlik majd szombaton, hanem utánpótlás és NBI-es mérkőzések is. 11 órától ugyanitt tartja a Magyar Rögbi Szövetség éves közgyűlését is. Eközben az ország északabbi felén, Esztergomban és Százhalombattán az NBI felsőház harmadik, illetve az alsóház ötödik körével folytatódik a szezon.
A C csoportos U18-as EB mezőnyében a szerdai két győzelemmel zárult játéknap után Magyarország egyértelműen esélyesnek számít a szombati döntőn. Fiaink Moldávia és Dánia ellen lépnek majd pályára a Széktói Stadionban 14 órától, ha ismét győzni tudnak, akkor jövőre egy csoporttal feljebb lép majd  a magyar válogatott.
Ugyanitt 10 órától kadett (U16) összepás tekinthető meg, míg 11 órától KARC – FW Gorillák RC Szeged NBI felsőházi mérkőzés. Az esztergomi vereséget követően az a sikerre éhes Szeged érkezik a Széktóiba, aki már évek óta feni a fogát a KARC-ra. Legutóbbi mérkőzésükön a Gorillák négy válogatottjuk vezérletével végig vezettek Százhalombattán és csak az utolsó percekben tudtak ellenük fordítani a Bulldogok. A számszerű eredmény és a mutatott játékuk alapján úgy fest ,bizony idén igen csak fel kell kötni ellenük a nadrágot. A KARC háza táján a továbbra is hosszú sérültlista, valamint a kényszerű okból előrehozott korai kezdési időpont is nehezíti a csapatösszeállítást – nyilatkozták a kecskemétiek a mérkőzés előtt.
Szintén 11 órától kerül sor az MRGSZ éves közgyűlésére Kecskeméten, ahol a kötelező beszámolók mellett a klubok menedzserei, csapatvezetői döntenek az esedékes alapszabály-módosításról, valamint az új menedzsment is bemutatkozik.
Az idei NBI favoritja, a tabella első helyén álló Esztergomi Vitézek RK hazai pályán, a Nagy Duna sétányon lévő pályáján fogadja 14 órától a jelenlegi harmadik Budapest Exiles RFC-t. Ugyanekkor Százhalombattán a NBI alsóház ötödik körében a battai Fekete Sereg csap majd össze a Fehérvár Rugby Clubbal a Városi Sport-és Szabadidő Központ sportpályáján. A tabella állása papírforma szerint a Fekete Sereg győzelmét mutatja, de ősszel ugyanitt a Fehérvár győzött. Szentesen vasárnap 13 órától a SzeKerCe a Budapesti Kosok RC csapatát fogadja majd, ami szintén izgalmas összecsapásnak ígérkezik.
A mérkőzések eredményei az MRGSZ facebook-oldalán és a honlapon a Meccsek menüpont alatt követhető majd. 
Forrás: MRgSz

Tavaly is sokan ajánlották adójuk 1%-át a magyar rögbinek
A Magyar Rögbi Szövetség társadalmi beágyazottsága révén a személyi jövedelmadó 1%-os felajánlásai után  jogcímen kapott 187.885 Ft-ot kapott összesen, amit közhasznú tevékenységekre használt fel.
Ajánlja fel Ön is adója 1%-át a magyar rögbinek! Adószám: 18160178-2-42
2014. november 2-án  Esztergomban került megrendezésre a hagyományos őszi iskolai rögbi bajnokság, ahol az mRGSZ étkezést biztosított a résztvevő játékosoknak 63.500 Ft értékben, melyből 7.885 Ft használt fel a kapott támogatásból.
Szintén aznap, a Magyarország - Lettország Európai Nemzetek Kupája  válogatott mérkőzésen mentőt biztosítottunk a  60.000 Ft értékben, valamint a mérkőzés videofelvételére 40.000 Ft költséget fedeztünk a támogatásból.
A  Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület is az MRGSZ tagja, így az MRGSZ felettes ernyőszervezete a Magyar Paralimpiai Bizottág, akinek az éves érdekképviseleti díját, 80.000 Ft-ot fizettünk ki az SZJA 1%-ból.április 7–11. U18-as junior C csoportos Európa-bajnokság - Kecskemét
Beharangozó:
A C csoportos U18-as EB helyszíne a kecskeméti Széktói stadion. Az első mérkőzésnapon április 8-án 14 órától Ausztria és Moldávia, majd 16 órától Magyarország és Dánia csap össze.
Egy hét múlva Kecskeméten játssza első mérkőzését a magyar U18-as junior rögbi válogatott a C csoportos Európa-bajnokságon Kecskeméten. A kezdőrúgás 16 órakor lesz, az ellenfél Dánia. A magyar válogatott igazi csapattá, jó közösséggé formálódott egy év alatt, mind a tolongás, mind a háromnegyed csapategység kiváló összmunkát végez.
A temesvári főpróbán támadásban és védekezésben is remek teljesítményt nyújtottak a fiúk, mentálisan is jól bírták a nyomást, hiszen 17:5-ös hátrányból fordítottak a román csapat ellen. A srácok már nagyon várják az EB-t, kemény, lendületes játékukat végre a hazai közönség is láthatja. Reméljük sokan kilátogatnak a meccsre, és szurkolnak Magyarországnak.
A szakvezetés kijelölte a keretet és a vezetőket:
Tolongás:
Petrov Ábel, Szeged, pillér-sarkazó, Császár Attila, Szeged, pillér, második sor, Rajner Dániel, Batta, sarkazó, leváló, Kóczi Csaba, Szeged, pillér, B. Varga Vencel, Szeged, pillér, Pap Gábor, Szeged, második sor, Szefcsik János, Batta, második sor, összefogó, Ágotai Ákos, Esztergom, összefogó (csapatkapitány-helyettes), Gál István, Kecskemét, pillér, Csombók Erik, Esztergom, második sor, Csörgei István, Fehérvár, leváló, Török Levente Kecskemét, leváló, Rózsár Balázs, Esztergom, harmadik sor, Balogh Bence, London, elsőszámú tartalék/ ha valaki megsérülne/: Medgyesi Zsombor, Kecskemét, pillér
Háromnegyed:
Stiglmayer Márk, Esztergom, irányító (csapatkapitány), Nico Hnilicka, Sale Sharks Manchester, nyitó, Kiss Kornél, Esztergom, fullback, nyitó – Dávid Márk, Esztergom, center – Balogh Bence, London, center, Varga Sámuel, Batta, center, szélső, Bukodi Bendegúz, Velence, szélső, Kiss István, Esztergom, szélső – Bata Bence, Szeged, fullback – Warsmann Benjamin, Bp. Kosok, szélső, Kállai Róbert, Velence, fullback- sajnos a Temesvár ellen vállsérülést szenvedett, ezért nem tud a csapat rendelkezésére állni, helyette az első számú tartalék Ábrahám Tamás, Szeged, szélső - kapott helyet a válogatottban.
A csapat húsvét vasárnap 10 órakor találkozik Kecskeméten a Sport Hotelben, és a szombati döntőig együtt marad.
Forrás: MRgSz

április 11. Magyarország a 2. helyen végzett a C csoportos Európa-bajnokságon.
A torna végeredményét a vitt összes pont aránya döntötte el, mi 50, míg a dánok 71 pontot szereztek. Gratulálunk! Szép volt fiúk! Büszkék vagyunk rátok, remekül harcoltatok! / Congratulations to Hungary for the second place on the U18 Division C European Championship!

Nagy lendülettel kezdtünk a döntő napján, április 11-én szombaton Kecskeméten a Széktói stadionban, s győztünk Moldávia ellen. A második mérkőzésen kikaptunk, ám hatalmasat küzdöttünk a remekül játszó Dániával.  Ez a teljesítmény a második helyre volt elég, jövőre maradunk a C csoportban.
Eredmények: Magyarország – Moldávia  13-3, Moldávia – Dánia 0-35, Dánia- Magyarország 12-7
Az időjárás kiváló volt, a napsütéses, tavaszi időben sok szurkoló is kilátogatott a helyszínre. A stadionban körülbelül 400-an buzdították a magyar csapatot, otthonról az élő közvetítést pedig 2500-an (!) szurkolták végig.
A szerdai első játéknap 2 győzelme után Magyarország az első helyen, 8 ponttal állt. Mögöttünk az 1 győzelem, 1 vereséggel  (4 ponttal) a második helyen Dánia, s az utolsó helyen 0 ponttal Moldávia állt.  Érthetően nagy reményekkel indultunk tehát neki a délutánnak.
Magyarország – Moldávia (13 -3 /félidő: 3-3)
A kezdőrúgás után rögtön büntetőrúgáshoz jutottunk, de sajnos a feltámadó szél miatt mellé ment, a küzdeni akarás látszott a csapat játékán, a lendületet az sem törte meg, hogy a 12. percben Moldávia egy büntetőrúgás sikeres értékesítése után 3 pontos vezetést szerzett. A 14. percben már egyenlítettünk is Kiss Kornél büntetőjével. A félidei állás 3-3, de végig domináltuk a játékot, szinte mindig mi birtokoltuk a labdát, törtünk előre. Tolongás-hullámokkal haladtunk a Moldáv célterület felé, az 5. percben ismét kapunk egy büntetőt, Kiss Kornál pedig megszerezte a vezetést. (6-3). A mérkőzés 35. percében pedig Nico Hnilicka nagyszerű céljával bebiztosítottuk a győzelmet, Kiss Kornél pedig a jutalomrúgással beállította  a végeredményt (13-3). A győzelem után 12 ponttal várhattuk a mindent eldöntő Dánia elleni meccset.
Moldávia-Dánia (0-35/félidő: 0-21)
A testileg-lelkileg összetört, az  Eb-t négy vereséggel záró Moldávia még egy sárga lapos kiállítást is összeszedett a meccs elején, így nem meglepő, hogy már a hetedik percben 0-7 arányban Dánia vezette a mérkőzést, majd még két célt vittek és a jutalmakat is berúgták, a szünetben már 0-21-re vezettek. A második félidőben megadták a kegyelemdöfést, a fáradt moldáv védősorral azt csináltak a dán centerek, amit csak akartak, még két célt vittek a mérkőzésen, összesen pedig 35 pontot, ami nekünk a végelszámolásnál igenck rosszul jött.  Dánia a döntő mérkőzést 8 ponttal várta, azaz a statisztikában is látszott már az, amit az erőviszonyokból mindenki sejtett, hogy a tornát a Dánia- Magyarország mérkőzés végeredménye fogja eldönteni.
Dánia – Magyarország (12-7/ félidő: 12-0)

Mi rúgtuk a kezdőt, hihetetlen akarással tették a dolgukat a pályán a srácok az első pillanattól kedzve. Az első néhány percben sok volt  a rúgás mindkét részről, kóstolgatták egymást a csapatok, a félpályán túlról a dánok rúgtak ki egy büntetőt, ők támadtak, de a 22-őn belül sikerült az elfutó dán szélsőt az oldalvonalon kívülre tenni. A 10. percben azonban már nem volt ilyen szervezett a védekezésünk, a dán 11-es számú játékos célt szerzett egy rúgott labdából, majd a jutalmat is berúgták 7-0-s vezetést szerezve. Mi ismét jöttünk előre, a közönség folyamatosan biztatta  a fiúkat, de pontot nem sikerült szerezni. A félidő végén egy kontratámadásnál elfogyott a védekező-vonalunk, a dánok 4-1-ben támadtak, s hiába ért oda Kiss Kornél, a fogó, már túl késő volt, a dán szélső lerakta a labdát a célterületünkre. A félidő végén 12-0 az eredmény. A magyar csapat azonban nem adta fel, rengeteg akciót indítottunk a második játékrészben, a 13. percben Nico Hnilicka kiváló boksz kickjéből Stiglmayer Márk, a kapitány indult meg nagy lendülettel, de nem volt támogatása és a labdát is előreejtettük. A szurkolók minden hullámnál skandálták a „Hajrá magyarok”-at, mindenki bízott benne, hogy visszahozzuk a mérkőzést. A csapat is érezhette a támogatást, hiszen a 17. percben Szefcsik János egy nagyszerű tolongás akciót befejezve célt szerzett, Kiss Kornél pedig berúgta a jutalmat. Már csak egy kis idő kellet volna, hogy megnyerjük a meccset, az azonban már nem maradt, a sípszó elhangzása után 12-7 a végeredmény.

A mérkőzés után Magyarország és Dánia is 12-12 ponttal állt az élen, a tornagyőztest és egyben feljutó nemzeti csapatot a pontarány döntötte el. A nemzetközi ellenőrök kiszámolták és összevetették az Európa-bajnokságon a két csapat által vitt összes pontot, melyben sajnos Dánia volt a jobb, így ők lettek a bajnokok. Magyarország a második, míg Moldávia a harmadik helyezést ért el. A D csoportba senki nem került le, hiszen Ausztria távol maradt a tornától. Gratulálunk minden U18-as válogatottnak a teljesítményért!

április 12. HÉTVÉGI EREDMÉNYEK
NBI: Szombaton és vasárnap is a hazai pálya felé billent az eredményjelző az NBI-ben. A Kecskeméti ARC 28-7 arányú sima győzelmet aratott a szegedi FW Gorillák RC ellen odahaza, a battai Fekete Sereg pedig 33-20-ra győzött a Fehérvár Rugby Club ellen az alsóházban.
Vasárnap az Esztergomi Vitézek RK- Budapest Exiles RFC nagyon szoros, parázs mérkőzés15-14-es végeredménnyel zárult. A SzeKerCe idei első győzelmét szerezte meg Szentesen a Budapesti Kosok RC ellen, 12-5 arányban. A tabellán a KARC egy helyet kúszott felfelé, míg az FW Gorillák RC lefelé, az alsóházban pedig a battai Fekete Sereg megelőzte a Velencei-tavi RSE Cápákat az első helyen.

április 14. MRgSz honlap:
A magyar tizenötös rögbi első-és másodosztálya, azaz az NBI alsó-és felsőháza is túl van már a bajnokság felén, a tabella elején az Esztergomi Vitézek RK áll. Lássuk az utolsó két forduló krónikáját!
A NBI mérkőzéseinek eredménye és a tabella állása folyamatosan követhető a Meccsek menüpont alatt.
NBI 5. forduló (április 11-12.):
Szombaton és vasárnap is a hazai pálya felé billent az eredményjelző az NBI-ben. A Kecskeméti ARC 28-7 arányú sima győzelmet aratott a szegedi FW Gorillák RC ellen odahaza, a battai Fekete Sereg pedig 33-20-ra győzött a Fehérvár Rugby Club ellen az alsóházban. Vasárnap az Esztergomi Vitézek RK- Budapest Exiles RFC nagyon szoros, parázs mérkőzés 15-14-es végeredménnyel zárult. A SzeKerCe idei első győzelmét szerezte meg Szentesen a Budapesti Kosok RC ellen, 12-5 arányban. A tabellán a KARC egy helyet kúszott felfelé, míg az FW Gorillák RC lefelé, az alsóházban pedig a battai Fekete Sereg megelőzte a Velencei-tavi RSE Cápákat az első helyen.
NBI: 4. forduló (március 28-29.):
Az NBI alsóház szoros mérkőzéseket hozott a hétvégén, a rutinos Battai Fekete Sereg szoros küzdelemben kerekedett felül a trónkövetelő Velencei-tavi Kék Cápák csapatán Baracskán. (VRSE - Battai Fekete Sereg 24-29). Székesfehérvárott eközben a Vadkanok hazai pályán mintha magukra találtak volna, s ismét hozták az őszi formájukat, idei első győzelmüket zsebelhették be az alföldi projektcsapat, a SzeKerCe ellen. (FRC - SzeKerCe 31-19/26-0).

április 15. Hétvégi ajánló:
NBI FELSŐHÁZ Április 18-án szombaton 14 órától az Esztergomi Vitézek RK fogadja az SZVISE Battai Bulldogok RC-t Esztergomban az RHC pályán. Szintén 14 órától a Budapest Exiles RFC - Kecskeméti ARC mérkőzés kezdődik a budapesti KAC pályán.
NBI ALSÓHÁZ Április 18-án szombaton 14 órától a Székesfehérváron a Köfém Rugby Pályán Fehérvár Rugby Club - Velencei-tavi Kék Cápák mérkőzést nézhetünk. Ugyanekkor a a budapesti KFKI pályán a Bp-i Kosok RC fogadja a battai Fekete Sereget.
április 18. Kerekesszékes rögbisek a TV-benSzorgalmi időszak az egyetemi rögbiben, avagy elkezdődött a pontgyűjtés.

Április 19-én egy igazán szép tavaszi vasárnapon folytatódott a magyar egyetemisták és főiskolások olimpiai rögbi bajnoksága. Az őszi fordulót a debreceni egyetemisták „húzták be”, de a szegedi fordulón látható volt, hogy mindenki erre a címre pályázott.
A helyszín a szegedi városi stadion volt, így az egyetemista rögbisek kiemelt helyzetben érezték magukat, mivel minden adott volt számukra, hogy csak a játékra összpontosítsanak. A torna félidejében felléptek a Szegedi Gorillák Rögbi csapat pom – pom lányai és egy látványos show-val kápráztatták el a fiúkat. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szervezőknek a pályát és a fordulón nyújtott munkát!
Az eseményen öt egyetem képviseltette magát BEAC, DE, PTE, SZIE, SZTE, így körmérkőzésekkel mindenki játszott mindenkivel.
A szegedi 7’s egyetemi torna végeredménye a következőképpen alakult:
DE - SZIE 19:7
SZTE - BEAC 10:17
PTE – DE 0:43 
BEAC – SZIE 21:26
SZTE – DE 26:17
BEAC – PTE 28:0
SZTE - SZIE 28:26
DE - BEAC 5:19
SZIE - PTE 42:21
SZTE - PTE 49:5

2014 - 2015 MEFRB Tabella állása a következő: 
1. BEAC 16+20 = 36 pont
2. DE 20+13= 33 pont
3. SZTE 10+ 16 = 26 pont
4. SZIE 13+10= 23 pont
5. PTE = 0+0 = 0 pont
Ez volt a 2. forduló így még 3 alapszakaszi forduló van hátra és utána, immár hagyományosan az EFOTT-on rendezzük döntőt. A következő forduló május 10-én lesz Gödöllőn 11:00-tól!

április 19. Temesvár - U16-os válogatottunk a tabella élén az erdélyi bajnokságban
A bajnokság 7. és 8. fordulója. A magyar U16-os kadét válogatott magabiztosan vezeti az első tavaszi torna után a romániai kadétbajnokság erdélyi csoportját.

A vezetéshez arra volt szükség, hogy a tavaszi első torna mindkét meccsét megnyerjék, no és arra, hogy a vezető szerb Partizan Beograd anyagi okok miatt kiszálljon a versengésből. Ősszel ugyanis épp tőlük szenvedte egyetlen, minimális arányú vereségét a magyar válogatott. Persze látva a magyar fiatalok tavaszi formáját (két horvát élcsapat majd’ 50 pontos lezúzása), nem biztos, hogy idén is legyőzték volna a mieinket.
Április 19-én Temesváron rendezték meg a bajnokság 7. és 8. fordulóját. A kétszer 20 perces meccseken először a helyi RCM Universitatea Timisoara együttesével csaptunk össze, és magabiztos győzelmet arattunk (25-5), ősszel csak 7-5-re nyertünk! Ez is mutatja, hogy tavasszal még jobb formában vannak a magyar fiatalok! A kolozsvári egyetemi csapat kadétjainak pedig újra nagy zakót osztottunk ki. Őket 34-5-re vertük.
Az erdélyi csoport állása:

  1. Magyarország 34 pont, 190-41

  2. CSS2 Baia Mare 28 pont, 174-30

  3. CSM Baia Mare 18 pont, 91-109

  4. RCM Timisoara 17 pont, 123-106

  5. CSU Cluj 4 pont, 32-189

  6. CSS Bega Timisoara 0 pont, 5-276

Az U14 csapat:

április 24. HÉTVÉGI AJÁNLÓ:
U19-es olimpiai rögbi válogatottunk az európai top mezőnyben versenyez az Európa-bajnokságon. Holnap Oroszország, Románia, majd Litvánia lesznek az ellenfelek, vasárnap pedig a csoportban kialakult helyezés alapján a helyosztó és döntő következik.
Itthon eközben zajlik az NBI, szombaton Cegléden SzeKerCe - Fehérvár Rugby Club mérkőzés lesz 14 órától, vasárnap pedig az utánpótlás bajnokságban U16 és U19 mérkőzéseket játszik a FRC a Battai Bulldogok ellen hazai pályán szintén 14 órától.


április 25-26. U19-es válogatottunk európa legjobbjai között
Az 5 vereség és 1 győzelem a 16. helyre volt elég Magyarország számára az U19 7's EB-n.
Április 25-26. között a franciaországi Vichy adott otthont az U19-es olimpiai rögbi Európa-bajnokságnak, ahol Európa 16 legjobb csapata, köztük Magyarország küzdött két napon keresztül.

A tornát Franciaország nyerte a döntőben 40-0 arányban legyőzve a szintén kiváló formában teljesítő Portugáliát. A mieink a 16. helyen végeztek.
Eredmények:Oroszország - Magyarország 54-0, Románia - Magyarország 54-0, Litvánia - Magyarország 12-24, Magyarország- Luxemburg 5-38, Lettország-Magyarország 35-19, Dánia- Magyarország 24-12.


április 30. HÉTVÉGI AJÁNLÓ
NBI: Rögbis majális? Igen! A hétvégén is folytatódik a tavaszi zsongás az első osztályban. Május 2-án Százhalombattán 14 órától a Battai Bulldogok RC fogadja a Kecskeméti ARC csapatát, azaz tabella jelenlegi harmadik és negyedik helyezettje csap össze, míg ugyanekkor Szegeden az eddigi ötödik FW Gorillák Szeged RC a tavasszal verhetetlennek tűnő Esztergomi Vitézek RK ellen játszik. Az alsóházban vasárnap Fejér megye két klubja csap össze Baracskán 14 órától. A Fehérvár Rugby Club próbálja majd meglepni az eddig négy győzelem, 2 vereséggel bajnokesélyes Velencei-tavi Kék Cápák RSE-ét. Menjetek meccset nézni!2015. május


május 1. Csillebércen, a KFKI pályán bulizunk! Két meccs kerül megrendezésre. Az első egy Öregfiúk mérkőzés lesz, amelyen mi és az érkező kecskeméti, pesti, esztergomi Öreg cimborák vegyes csapata lép pályára egy skót oldboys csapat ellen (Kilcardy Zingari/AJC Perpignan).

Szóval gyertek és hozzatok szerelést! A második meccsen a Kosok csapata játszik egy londoni angol ellenféllel.

Alajos jelezte, hogy az öregeken kívül szeretettel vár minden fiatal játékost is, mert akinek van kedve az angolok ellen játszani, a Kosok csapatában megteheti, örömmel fogadják a segítséget.
A meccsek kezdési időpontjai 14.00 és 16.30.
Találkozó a csillebérci pályán 13.00-kor.
Forrás: Fabinyi András


május 2. Ma 18.00-kor lesz az idei Heineken Cup döntője, amit a Toulon és a Clermont játszik egymással. Két pikantériája is van a meccsnek. Az első, hogy Londonban a Twickenhamben lesz a két francia csapat meccse. A második az, hogy a két csapatban összesen jó ha 5-6 francia lép pályára a dél-afrikai, angol, walesi, ír, skót, grúz, olasz, argentín, fiji, samoai, japán és ki tudja még milyen játékosok között...
Forrás: Fabinyi András2015. június
június 6-7. A csoportos olimpiai rögbi Európa-bajnokság - Esztergom
A kétnapos Esztergomi Európa-bajnokságon 12 csapat közül dől el, hogy ki folytathatja versenyt az olimpiai kvalifikációban. Magyarország a  csoportkörben Lengyelország, Dánia és Ukrajna ellen küzd majd.  Az A csoportban Románia, Izrael, Lettország és Csehország, míg a C csoportban Ciprus, Svédország, Moldávia és Monaco versenyez.  
A csoportkörök után a keresztbejátszás következik, ahol kialakul a torna végleges sorrendje. Ez dönti  el a második, gdansk-i forduló mezőnyének sorrendjét is. A két torna együttes eredménye alakítja majd ki az A csoport végleges sorrendjét.

június 13-14. között Litvánia - Kaunas - A csoportos női Európa-bajnokság
9. helyezés ----------------- A női válogatott névsora: Pongrác Dominika Batta, Vitéz Georgina Vác, Tóth Rebeka Vác, Tóth Dorottya Vác, Sólyom Beatrix Fehérvár, Huszti Katalin Fehérvár, Gyolcsos Mária Fehérvár, Kiss Fanni Fehérvár,  Sándor Sára Fehérvár, Papp Helga Fehérvár, Geringer Nikolett Fehérvár, Szabó Mester Viktória Medvék Budapest,
manager: Solti Zoltán, szövetségi kapitány: Gyolcsos Ferenc, Tóth István edző, Pallér Balázs gyúró


2015. július

július 22. és 25. között - Gödöllő
7. Egyetemi Olimpiai Rögbi Európa-bajnokság
Információk a rendezvény hivatalos honlapján: www.eusarugby2015.com vagy FB oldalán.

A FÉRFIAK MEZŐNYE
Magyarország /Szent István Egyetem
Svájc /University of Lausanne
Németország /RWTH Aachen University
Spanyolország /University of Valencia
Franciaország /Université Paul Sabatier Toulouse
Grúzia /Teaching National University SEU
Olaszország /Centro Universitario Sportivo Milano
Norvégia /Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitets Idrettsforening
Oroszország /Sibirean Federal University
Törökország /Middle East Technical University
Hollandia /Utrecht University
Portugália /FADU Portugal/

A NŐK MEZŐNYE
Magyarország /Szent István Egyetem
Németország /University of Hamburg
Franciaország /University of Paris 13
Hollandia /Utrecht University
Portugália /FADU Portugal
Portugália /University of Coimbra
Ukrajna /National University Ukraine on Pshysical Education and Sport

 


2015. augusztus
augusztus 25. Jonah Lomu viccelődik:2015. szeptember
szeptember 18. Digisport VB 2015. beharangozó - katt erre a linkre ----- 6' 41"

Holnap elkezdődik a rögbi-vb a DIGI Sporton, amely másfél hónapig fog tartani csatornáikon. Bencsik Róbert Stiglmayer Gáborral beszélgetett a sportág szépségéről, és hogy mire számíthatunk minden idők legjobban várt világbajnokságától.2015. október
október 24. Esztergom 15 óra Magyarország - Litvánia, ENC 2b felnőtt válogatott mérkőzés

2015. november


2015. december
december 9. Az örök rögbismezőkre távozott Veszteg Ferenc, a Liget hajdani játékosa, majd az utóbbi években az öregfiúk megmozdulások kimaradhatatlan résztvevője.
Fabinyi András emlékező szavai: "Feri a Fekete Lyukban volt bedobó ember. Ezért volt a beceneve Lyukasferi. Aki ismerte a helyet, az tudhatja, hogy onnan nem dobtak ki senkit, ha valaki nagyon tele lett, "megnyugtatták", lefektették egy erre a célra fenntartott helyre hogy kipihenhesse magát. Feri korábban boxoló volt, mégis teljesen alkalmas volt a békés feladatokra is. Anno sokat jártunk oda, haverság lett a dolog vége, elcsábult ő is a rugby tájékára. A Liget SE.-ben volt megbízható cserepillér. De részt vett az Üllői úti Fradi pályán rendezett híres első magyarországi amifoci meccsen is, amelyet valójában két hazai rugbycsapat játszott. A Liget végével sokáig nem tudtunk róla, évekre eltűnt. A hazai öregfiúk élet elindultával került újra elő és nagy örömmel vett részt szinte valamennyi hazai és külfüldi meccseken. Ezeken a bulikon talált rá újra a rugbyre és persze egy csomó régi és új cimborára.
Fiatalon ment el ő is! Isten vele!"Az év játékosai:
XV. férfi: Czakó Attila - esztergom és Exiles
7s férfi: Colett Gergő - Strassbourg
7s női: Vitéz Georgina - Királyság SE