A MAGYAR RÖGBI FOTÓ- DOKUMENTUM ÉS
VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE 2014.

a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg

 

látogató számláló
A dokumentumtár a 2000-es évektől kezdve többnyire hiányos kidolgozottságú, az ekkori emlékek zömmel megvannak elektronikusan, feldolgozásuk meg fog történni, de a szűk szerkesztői kapacitást a megelőző időszak még meglévő vagy esetleg felbukkanó emlékeire fókuszáljuk. A mostani események kiválóan követhetők a Szövetség honlapján, illetve a közösségi hálós csoportokban.


2014. január
január 21-26. beharangozó - 1st European Maximus Open Budapest
Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület elnyerte a Nemzetközi Kerekesszékes Rögbi Szövetség (IWRF) által létrehozott és szervezett Maximus Project-nek nevezett program rendezési jogát, melynek így- Európában elsőként- 2014. január 21-26-ig Budapest adhat otthont. 
A program lényege hogy az európai, a sportágban fejlődő nemzetnek számító országoknak egy hetes edzőtábor és verseny keretében széleskörű szakmai képzést nyújt, valamint az esemény zárásaként három napos versenyen mérkőzhetnek meg egymással a résztvevő csapatok. Magyarország válogatottja mellett Görögország, Izrael, Németország, Csehország és Oroszország sportolói képviselik majd hazájukat.
Az eseményt a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Rögbi Szövetség, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.
Az esemény fővédnöke Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár. 
Program:
Szerda (jan.22.):
9:00-12:30 Edzés I. (MOM Sport)
12:30-14:00 Szünet
14:00-18:00 Edzés II. (MOM Sport)
Csütörtök (Jan. 23.):
9:00-9:30 Megnyitó ünnepség
9:30-11:00 Hungary-Greece
11:00-12:30 Israel-Russia
12:30-14:00 Germany-Czech
14:00-15:30 Hungary-Russia
15:30-17:00 Israel-Germany
17:00-18:30 Greece-Czec
Péntek (Jan. 24.):
09.00-11.00 Hungary - Czech
11.00-13.00 Israel - Greece
13.00-15.00 Germany - Russia
15.00-17.00 Czech - Israel
17.00-19.00 Russia - Greece
Szombat (Jan. 25.):
10.00-12.00 Hungary - Israel
12.00-14.00 Germany - Greece
14.00-16.00 Czech - Russia
16.00-18.00 Hungary - Germany
20:00 Záró ünnepség2014. február

2014. március
Erdélyi Sándor emlékezik:
"Egy történet a (  legendás )  Gellérthegyi futásról.
A  Gellérthegyi futásokat  1980-ban  Czabán Danival kezdték a rögbisek.
Ez a legjobb a téli állóképesség javítására.
Aki a BEAC-ban OKGT-ben LIGET-ben  kezdett rögbizni  az mindig emlékszik rá. 2014-ben  a  BEAC egyetemista csapatát edzettem és persze a téli edzések a Gellérthegyen is voltak. Az egyik  gellérthegyi edzésen  megjelent  ( Gyufa ) a Fehérváriak  nagyon jó játékosa. Azt mondta, hogy eljött  Sanyi bácsi legendás edzésére. Tudtam, hogy Gyufának nagyon jó az állóképessége  így (véletlenül ) eltévedtünk  és  a leghosszabb egybefüggő lépcsősoron ( 250-300 ) futottak fel a fiúk.  Láttam, hogy Gyufának  van még benne erő. Ezért még a citadella körül volt egy bemelegítő futás egy időre való futás és egy lazító futás.
A végére láttam, hogy Ő is emlékezni fog a (  legendás ) Gellérthegyi futásra.
"
2022. április
2014. április

2014. május


2014. június

Vilniusz (Litvánia) B csoportos Európa Bajnok a női válogatott: névsor. Kis Noémi Batta, Fehér Csilla Batta, Pongrác Dominika Batta, Deák Anita Batta, Bata Zsófia Agárd, Vitéz Georgina Vác, Tóth Rebeka Vác, Sólyom Beatrix Fehérvár, Huszti Katalin Fehérvár, Gyolcsos Mária Fehérvár, Kiss Fanni Fehérvár, Vivienne Kearry Exiles,  manager: Solti Zoltán, szövetségi kapitány: Gyolcsos Ferenc, Tóth István edző, Sárvári Ákos gyúró


június 27.
Valószínűleg az eddig egyik legsikeresebb magyar származású rögbijátékos, Jack Debreczeni, bemutatkozik a frissen szerződött csapatában, a Melbourne Rebelsben, s egyben a Super 15-ben is.
Jack nagyapja emigrált, s Chilében találta meg élete párját, Mariát (Franceso?). Jack édesapja, Michael, már maga is rögbijátékos, illetve manapság edző.
Jack az ausztrál korosztályos válogatottban is játszott.
Imponáló testméretei ellenére, 192 cm magas és 105 kg súlyú, a 10-es irányítói poszton termeli a pontokat.
Adottságai alapján nyilvánvalóan ausztrál válogatottságra is esélyes lehet a most 20 éves fiatal játékos, de talán egyszer magyar színeket is erősít, remélhetőleg nem chileit.


Magasra jutott rögbijátékosok azért akadnak magyar vérrel ereikben, így az Írországban top ligában játszó magyar testvérek a 70-es években, vagy az amerikában a NFL neves rúgója a 60-as években, Pete Gogolák is ilyen.


2014. július

2014. augusztus
Csoportgyőztes a magyar válogatott
A magyar rögbi válogatott az Európai Nemzetek Kupájában két évnyi küzdelem után kivívta a továbbjutást és egy csoporttal feljebb lépett.
A 2013-2014-ben zajló mérkőzéseken 5 győzelmet aratott és három vereséget szenvedett a nemzeti csapat, végül  Ciprus mögött a második helyen végzett. A menedzsment remek munkát végzett, a válogatott játékosok kiválóan felkészültek, és motiváltak voltak, összetartó csapatként viselkedtek és küzdöttek. Számos játékos a francia és angol bajnokságból érkezett a meccsekre. A válogatott szakvezetője a francia Raphael Saint Andre, / korábban a TOP 14-es  Lyon edzőjeként dolgozott/  hatalmas lendületet adott a fejlődéshez, elsősorban a védekezésben  erősítette meg a csapatot. A legemlékezetesebb meccs a Ciprus elleni hazai derbi volt: Esztergomban, többezer néző előtt mindössze 1 ponttal maradtunk alul a korábban 40-50 pontos győzelmeket arató, profi játékosokkal felálló szigetlakók ellen.

2014. szeptember
szeptember 11.
Magyarország miniszterelnöke egy kedves ajándékkal lepte meg az MRGSZ elnökét Körmöczi Bélát, amikor is a miniszterelnökség nevében Takács Mihály úr nyújtotta át a rögbi labdát az alábbi levél kíséretében.

2014. október
október 11. Örökifjú rögbi torna Kecskeméten
Az old boys korosztály ismét összegyűlt, ezúttal Kecskeméten.
A klub 35. születésnapi ünnepségének fénypontjaként remek mérkőzést vívtak egymással.
Kecskemét, a legrégebbi, folyamatosan működő magyar rögbi klub, a hazai mezőny nagy öregjeit hívta meg a jubileumi mérkőzésre. Az ország szinte minden pontjából érkeztek játékosok,  szombat délután kőkemény meccset játszottak a legendás harcosok, de legalább ilyen nagy élményt jelentett számukra  a legendás 3. félidő….október 11-14.
Rendkívüli lehetőség van kialakulóban az Angol Rögbi Szövetség (RFU), és az MRGSZ között, hiszen a Unity program rögbi fejlesztési segítséget nyújt az RWC 2015 kapcsán a kiválasztott Európai rögbi szövetségeknek. Magyarország East Midlands régiót kapta partnerként, ami többek között Northampton, Leceister és Cambridge megyék rögbi kultúráját takarja.
A Unity program keretében már április 9-13 között felmérték hazánk rögbis helyzetét, ez alkalommal október 11-14. között pedig a mi delegációnk vendégeskedett Angliában.
A delegáció tagjai: Körmöczi Béla - elnök, Tóth Sándor - utánpótlás edző, Habóczki Zsolt - elnökségi tag, rögbi turizmus képviselő, Sölősi László - edzői bizottság vezető, Szeidl Tamás - játékvezetői bizottság vezető, Harmat Ákos -  rögbi szakember képző, oktató, Kovács Réka - utánpótlás edző, Juhász Márton -  egyetemi rögbi felelős, Bőhm Balázs - főtitkár

Beszámoló:


október 25. szombat
Litvánia - Magyarország ENC 2B csoport válogatott mérkőzés: 38-29 (27-5)
Jó kis utolsó 20 perces nyomás.2014. november

november 2. Országos Iskolai Rögbi Bajnokság- északi forduló - Gödöllő
A gödöllői juniorokkal együtt 17 csapat 170 játékosa vett részt a tornán...
Valamennyi csapat időben megérkezett, a torna a terv szerint zajlott. Három korosztályban, az U16-os kadét, az U14-es kölyök és az U12-es mini csoportokban  versenyeztek a fiúk. A meccsek végén ételt is kaptak a résztvevők. Az eredményhirdetésre a válogatott mérkőzés szünetében került sor: a kis rögbisek csatlakoztak a nézőkhöz és jelenlétükkel és szurkolásukkal segítették a magyar válogatottat.


november 2. Magyarország U18 – Szegedi Fit World R.C  3:57
Vasárnap igazi rögbi fesztivál zajlott Esztergomban. Reggeltől mintegy 200 diák rögbizett az országos bajnokság keretében.
 A 2015-ös EB-re készülő u18-as magyar junior rögbi válogatott a szegedi felnőtt csapat ellen vívta első mérkőzését. Délután a felnőtt válogatott a lettek ellen szállt harcba...
Vigyázat mélyvíz! Csak úszóknak. A junior válogatott bizony beugrott a mélyvízbe: kőkemény, szikrázó csatát vívott a Szeged felnőtt csapata ellen.
Hatalmas ütközéseket, csattanó fogásokat, szakadatlan akciókat, látványos játékot láthattak a nézők. A junior csapat remekül helytállt, a keret mind a 26 játékosa pályára lépett, a fiúk bátran, elszántan, az utolsó percig küzdöttek és nagyon elfáradtak. 
33:3-as félidő után 57:3 lett a vége, a fehérmezes Tisza-partiak diadalmaskodtak. Nagyon értékes meccs volt a válogatott számára, sok nyitott kérdésre sikerül választ kapnia a szakvezetésnek, nagyot léptek előre az építkezésben. Most a video elemzés következik.
A következő összetartás december 5-7 között lesz, csehországi vendégjátékkal. Addig a munka a klubokban folyik. 
A válogatott játékosoknak további erősítő edzéseket kell végezniük, fizikailag tovább kell erősödniük, mert enélkül nem lehet előrébb jutni.
MRgSz


november 2. Esztergom 14.00
Litvánia - Magyarország ENC 2B csoport válogatott mérkőzés
Sajnos 2 ponttal veszítettünk a masszív lett csapat ellen. Egy 3 perccel a lefújás előtt megadott és sikeres lett büntetővel 2 ponttal nyert a kicsit jobb. Az egy pontot ismét bekaszíroztuk, így a 0 pontos andorrai csapat előtt állunk.
MRgSz beszámoló:
A magyar rögbiválogatott az Európai Nemzetek Kupája 2/B-csoportjában a második mérkőzését hazai pályán Esztergomban vívta.
Az egy héttel korábbi Litvánia elleni, idegen elért szoros eredmény után győzelmi eséllyel lépett pályára a magyar csapat...
Nagy potenciál van a gárdában: jól játszott, helyenként látványos támadásokat vezetve irányította a meccset a nemzeti csapatunk. A lettek hiába hozták bivalyerős, hatalmas termetű  tolongásukat, nem tudták nyomás alatt tartani az ellenfelet. Hiába a remek játék, sajnos a vendégek kiénekelték a sajtot a magyarok szájából:a vége előtt 1 ponttal vezettünk, és ahelyett, hogy biztosan megtartottuk volna a labdát, átrúgtuk az ellenfélnek. A lettek kihasználták a lehetőséget, és 30 másodperccel a vége előtt büntetőt harcoltak ki és értesítették is. Ezzel megnyerték a találkozót, a magyar csapat a  bónuszpontot ezúttal is gyűjtötte.
MAGYARORSZÁG–LETTORSZÁG 14–16 (11–10)
Cél: Katona (25.)
Célbónusz: Collet (1/0)
Büntetők: Collet (3/3: 11 p.; 19. p; 66. p.)
MAGYARORSZÁG
  1. Réfi Attila (Marosi Tamás, 75.)
  2. Darquier David (Pluhár Dániel, 72.)
  3. Pocskai Szabolcs (Brand André, 50.)
  4. Deli Róbert (Nagy Roland, 50.)
  5. Jámbor Attila
  6. Gyurcsik Mózes
  7. Róth Bence
  8. Tóth Máté (Gulyás Bendegúz, 67.)
  9. Czakó Attila
10. Katona Jonathán
11. Collet Gergő
12. Zaiba Raúl
13. Valoo Nicolas
14. Kőműves György
15. Janotka László
Szövetségi kapitány: Matthieu Lazerges

november 2. III. Forduló / Magyar női olimpiai rögbi bajnokság
Esztergom és Székesfehérvár után Pázmándon rendezték a lányok viadalát...
A felnőtt csapatok mellett az u16-os korosztály is pályára lépett. A magyar csapatok mellett a szomszédos országokból is akad résztvevő a tornákon, jelesül a szlovén Olimpia Ljubjána, és a román Gold Rósia is indult a bajnokságban. Az alsó felső ági küzdelmekben az Esztergom, a Fehérvár, a Batta, a váci Elefántok, az Érd, és a kicsik között a Bp. Torpedo csapatai vesznek részt. A tornagyőzelmet ezúttal is a Fehérvári csapat szerezte meg.
MRgSz

november 6. beharangozó - Olimpiai rögbi 6 felvonásban
Nagyobb teret kap a jövőben az olimpiai rögbi a magyar bajnoki versenyrendszerben.
A válogatott megerősítését és felkészülését is segíti az új program...
Ősszel három, tavasszal ismét három fordulóban mérkőznek meg a csapatok. A rendszer lényeg, hogy időpontok szerint egy tömbbe, 3 egymást követő hétvégére  kerül az olimpiai rögbi tornák sorozata. Ezen időszakban minden korosztályban kizárólag olimpiai rögbit játszanak a fiúk.
November 16-án Kecskeméten, 23-án Százhalombattán, 29-én Szegeden a felnőttek, a juniorok és a kadétok is megmérkőznek.

november 8. hetes EB-csoportgyőzelem
A magyar válogatott szenzációs játékkal, fölényesen nyerte meg a B. csoportos Európa-bajnokságot.
A déli csoport 11 nemzeti csapata közül Magyarország kiemelkedő teljesítménnyel győzedelmeskedett. Ezzel a teljesítménnyel a 2015. évben az A csoportba nyertünk besorolást, és innen vághatunk neki a 2016. évi Rio-i Olimpiai Játékok selejtezőjének!
A csoport meccsek:
Magyarország- San Marino 27-14
Ausztria - San Marino 38-15
Magyarország - Ausztria 43-0
Elődöntő:Magyarország - Svájc 22 - 17
Döntő:Magyarország - Bulgária 74-14
Játékosok: Katona Jonathán, Nicolas Valloo, Kriskó Tibor, Jung Szilárd, Kendi Gábor, Blaise Malta-Bey, Kőmüves György, Collet Gregoire, Czakó Attila, Almási Bence, Gyurcsik Mózes, Szabó Gergely
Edző: Matthieu Lazerges, menedzser, Francois Taillander, gyúró: Benkó Magdolna


november 18. A világszövetség, az IRB (International Rugby Board), amit a kilencvenes évek végéig még IRFB-ként (International Rugby Football Board) ismerhettünk, most ismét jelentős külalakváltozáson esett át. A mai napon bejelentették új nevét, azaz World Rugby.
Egyben új logót is kapott.
Az eddigi honlap www.irb.com is átneveződött: www.worldrugby.org az új név.