A MAGYAR RÖGBI FOTÓ- DOKUMENTUM ÉS VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE 1970.
a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg

 

1970.

1970. január
A ferencvárosi Bordás Antal Szakmunkásképzőben valódi rögbilabdával játszanak erőnléti edzésként rögbit.

Forrás: NS-1970.01.24.


1970. március


március 7.
Népsport cikk Ackermann Jánossal - a cím persze kissé túlzás:
1970. április
Szinte egyszerre alakul meg a VRC - Vörösmarty Rögbi Club, az ARC - Árpádföldi Rögbi Klub és a Palota SC.
Carlo Passalacqua (Karlo - ekkor 39 éves, lakik a Frankel Leó, eredetileg Zsigmond király utcában) olasz diplomata több csapatot oktat.

"1970 tavaszán Bp. XVI. kerületi fiatalokból ÁRPÁDFÖLD néven szerveződött rögbi csapat Juhász László csapatkapitánnyal és Erdélyi Sándor vezetésével (nem egyesületi keretben). 1971-ben mint Újpesti Spartacus néven szerepeltek a rögbi kupatornán."
Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988
Az Árpádföld 1969. tavaszán szerveződött. Szerk.

"Sanyikát helyeztem Juhász Laci mellé, pedig igazából az alkoholista Juhász volt a kovász és összetartó az Árpádföldnél. Jó játékos, kemény rögbis, jó haver volt, kár érte."
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


Sárközi István visszaemlékezései:
"Mit is jelentett számomra a rögbi? (1970)
Születésem óta a XVI. kerületben, Árpádföldön éltem. Árpádföld még a 1970-es évek elején is egy nyugodt, falusias jellegű kerületrész volt. Ebből adódóan mindenki ismert mindenkit, különösen mi fiatalok. Néhány utcára tőlünk lakott a Plémics (Plenic) család, akik olasz-magyar kettősállampolgárok voltak. Lányuk az olasz követségen dolgozott. Carlo többször volt náluk, és mivel látta, hogy sok fiatal lakik a környéken, felvetette egy rögbicsapat alakításának a lehetőségét.
Természetesen a hír gyorsan terjedt és mivel Árpádföldön nem volt sportolási lehetőség, a toborzás napján 20-25 fiatal gyűlt össze a használaton kívüli futballpályán. „Csak” kíváncsiságból én is elmentem.
Itt pár mondat erejéig kitérek arra, hogy miért csak kíváncsiságból? Sajnos, nálam 1963-ban szívizomgyulladást diagnosztizáltak, ezért az általános iskolai évek alatt fel voltam mentve tornából, de 1968-ban teljesen egészségesnek nyilvánítottak. Mivel az orosz nyelvvel igencsak „hadilábon” álltam, a középiskolából kimaradtam és 1969-ben szakmunkás képző iskolában folytattam tanulmányaimat, ahol nagyon komolyan vették a testnevelés oktatást is. Esetlen, pufók gyerekként, még a kötélre sem tudtam felmászni, így félévkor bukásra álltam.
Carlo ismertette a szabályokat és az ekkor már megalakult Vörösmarty Gimnázium csapatának néhány tagja tartott bemutatót. Röpke fél óra után Carlo minden jelenlévőt játékba invitált. Én a pálya szélén maradtam, erre odajött hozzám és kérdezte ennek okát. Meghallgatta indokaimat, majd elmondta, hogy a rögbi egy közösségi játék és a maga módján mindenki megtalálja helyét ebben a csodálatos spotban. Nekem tolongás pillér posztot ajánlott. Rövid pályafutásom alatt végig jobb pillért játszottam.
Meggyőzött. Elkezdtem járni az edzésekre és az első meccsen már játszhattam a csapatban. Tetszett a játék, tetszett a közösség. Lefogytam, megerősödtem, visszatért az önbizalmam, és év végén jeles lettem testnevelésből. Tornatanárom legnagyobb elképedésére és örömére. Osztálytársaim közül, többen is kedvet kaptak a játékhoz. Például: Bocsor Sanyi, Gyuka Zoli.
Göncző Andris fotómasinájával kísért minket minden meccsre. (Ők szerepelnek néhány képen is.)
Ekkor még csak két csapat volt. Bemutató mérkőzéseket szerveztek segítőink, minden lehetséges fórumon próbáltuk népszerűsíteni a rögbit. Sajnos sok ellenző is volt és itt nem csak a politikára gondolok. A focisták féltették tőlünk a pályát, a pályagondnokoknak plusz munkát jelentettünk, de azért szép lassan haladtunk előre. A szerelést, útiköltséget saját magunk álltuk
."
Forrás: Sárközi István - 1970-től 74-ig játékos, majd játékvezető és szervező a 80-as évek elejéig


Részlet Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988 című könyvéből:

Rákattintva a teljes oldal látható további elemzésekkel!
Carlo családja - a középen lévő férfi nem Carlo, hanem Plenich Gábor!
Balról két nagyobb lánya, Rosa and Margherita, jobbról Patsy és felesége Frederica:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988"Az Árpádföld 1970 tavasztól már Újpesti Spartacus 1972-ig"
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


"És alakultak a csapatok, bajnokság híján kupákért játszottunk. A Spartacus akkori elnöke, Pazár Sándor látott fantáziát a rögbiben. Így kerültünk „fiókegyesületekhez”. Először a Péceli Spartacushoz, majd az Újpesti Spartacushoz igazoltunk. Pécelnek kupát is nyertünk. Itt már szerepeltünk az egyesület költségvetésében minimális összeggel. Ez általában egy-két garnitúra mezt jelentett egy évben. Sajnos ezek egyszerű, olcsó focimezek voltak, minden meccs után volt néhány, ami darabokban került vissza a viselőjéhez.
Jött az ősz és gondoskodnunk kellett a téli edzések helyszínéről. Árpádföldön a Bekecs utcai iskola igazgatója megengedte, hogy a kis tornateremben (inkább nagyobb szoba) tarthassuk az edzéseket. A tornatanárnő, György Sándorné, Erika „néni” szinte mindegyikünket ismerte a korábbi évekből elvállalta az edzések levezetését. Férje, vízilabda válogatott kerettag volt, a Spartacusban játszott, így az ő edzéstervei alapján trenírozott minket. Nagyon kemény edzések voltak, heti két alkalommal a harmadik napon futás Cinkotáig és vissza. Tavasszal nagyon jó erőnlétben kezdtük a meccseket.
"
Forrás: Sárközi István - 1970-től 74-ig játékos, majd játékvezető és szervező a 80-as évek elejéig1970. május
Atanaszov Miklós és Bene Kálmán a Gödi pályán:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező:
"Miklós barátommal mentünk le Gödre 1970 májusában (Ackermannal és másokkal találkoztunk a Nyugatiban, onnan vonatoztunk a "libalegelőig"..)  Ott, a semmi közepén, két árva foci kapunál voltak már páran, Carlo vezetésével a már Pestről hozottak, köztük Te is és Laci bá', meg Józsi bá' + a gödiek.
Létszámban nem volt ki a két-két csapat, de sebaj játszottunk egyet, szabályismeret nélkül....
Te már "profinak" számítottál és próbáltunk követni a játék technikájában, ha már gyorsaságban nem is tudtunk, a szabályokat meg akkor ismerkedtünk.
Utána sörözés a kocsmában!!!!
Ott lettünk barátok, mert a "legelő-pályán" mutatott cél-elfutásaid után, itt meg a sörivásban jeleskedtél.
Próbáltuk tartani a lépést Veled ebben is....
"
2020.03.26-án Tárkányi Andrásnak egy 48 év utáni telefonon keresztüli újratalálkozást követő e-mailbenmájus 1. Pancsevo
Jugoszlávia - Bulgária válogatott mérkőzés
Forrás: 2014. M. Protega - S. Milenkovic: A jugoszláv rögbi 1954-1991.
május 3. vasárnap, a Pozsonyi TV műsorán - pozsonyi Új Szó hetilap:A Bp. Spartacus és Carlo levelet kap a Slavia Praha-tól, melyben mérkőzésre invitálnak.

Forrás: NS 1970.05.05.


május 09. szombat - 15.30 Kőér utcai pálya: Erzsébeti Spartacus - Péceli Spartacus 21:21

Álló sorban balról első: Carlo Passalacqua
Forrás: Erdélyi S. - az alábbi képek feltehetően ezen a mérkőzésen készültek
"a péceli álló sorban középen a labda alatt álló játékos Tárkányi András"
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező

május 10.
Népszabadság - rövid cikk az Erzsébet-Pécel mérkőzésről:

Forrás: Miklós Dániel gyűjtése - 2016.10.május 13. Délmagyar cikk a rögbi bemutatkozó mérkőzésről:


A ké 1970. szeptember elejei!

Bene Kálmán visszaemléjezése a rögbihez csatlakozásáról:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező
május 15.
Egy újabb cikk a Pesterzsébet-Pécel (Árpádföld korábban) mérkőzésről:


Magyar Ifjúság hetilap 05.15-i cikk a rögbiről:

Forrás: Fehérvár Rögbiklub


A Pécel - Árpádföld mérkőzésről azonosítatlan cikk

Forrás: Árkai Zsolt - Győr

május 19.


Az olasz szövetség a magyar ,,kollégáknak" felszerelést - 22 mezt és labdát, valamint szakkönyveket és illusztrációkat küldött.

Forrás: NS 1970.05.22.1970. június
"1970. június: Gödön, Szekeres B. Bence szervezésében a helyi mezőgazdasági szövetkezet keretén belül alakult a Gödi MTSz rögbi csapata. (csak névadó lett az anyacég, támogatást már nem adtak)"
Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988
"Gödi MTSZ már az 1971-es tavaszi kupán feloszlott Nem tudtak kiállítani egy teljes csapatot a belső viták, nézeteltérések miatt, pedig erős, jó gárda volt."
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


4-5 csapat részvételével szerveződik az OKISZ Kupa.

Forrás: NS 1970.06.11."1970. június vége: Az Erzsébeti Spartacus befogadta az Ackermann József vezette csapatot, de a salakos pálya csak edzésre volt alkalmas és csak egy garnitúra mezt adtak. Az év végére a csapat felbomlott és belőle alakult 1971. tavaszára az Inter RC."
Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

Erzsébeti Szpartakusz - becsült időpont
Álló sor: b1 Bene Kálmán, b4 Horváth György - Goromba, középen nyakban ül: Ackermann József, jobbszélen Friderika - Carlo felesége
Guggoló sor: j1 Mácsai István - a későbbi Veresegyház alapítója, 5. Carlo
Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

És az eredeti csapatkép Bene Kálmántól:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező
"az álló sorban balról a 3. Ackermann József 5. Kálló László a guggoló első sorban balról az 1. Bene Kálmán"
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező"Az első labdák - hiszen a labdakérdés sokáig kulcsfontosságú volt, egészen a 90-es évek végéig nehéz volt beszerezni őket és drágák is voltak a mi pénztárcánknak. Sok labda váltott tulajdont konspiratív módon is időközben a csapatok között egy-egy eseményen.
1970.tavaszán az Árpádföld és a Göd kapott egy-egy labdát Carlo Passalacquától, formálisan csak kölcsönbe, de természetesen sose kérte volna vissza azokat.
Az Árpádföldnek adott labdát Tárkányi András, a kezdeti idők legjobb játékosa őrizte és hozta magával a meccsekre. Őt különösen megbecsülte Carlo, mert a játéktudásával és szimpatikus egyéniségével, követendő példa volt.
A Gödnek adott labdát Szekeres Bence tartotta magánál, de ha nem is játszott, a labdát mindig elhozta, ha kellett.
Őt az eszéért és a politikai meggyőződéséért kedvelte Carlo, sőt talán vele volt a legbizalmasabb viszonyban.
Emlékezetem szerint Carlo még további négy labdát is birtokolt, mert egyszer ennyit vett ki a kocsijából, de általában csak egy-két labdával jelent meg a meccseken.
Így a játék előtt 3-4 labdával gyakorolt a két csapat.
Ezek a labdák tehát Carlo jóvoltából kerültek hozzánk.június 21-én kezdődik az OKISZ Kupa.
Az első forduló Gödön, a második Pécelen, míg a harmadik a Kőér utcában lesz.

Forrás: NS 1970.06.14


június 21. Göd 10.30-tól- OKISZ Kupa 1. forduló
Pesterzsébeti Spartacus I. - Pesterzsébeti Spartacus II.
MTK - Erzsébeti Spartacus 42-19 (21-13)
Gödi MTSz - Péceli Spartacus 9-15 (6-6)

Forrás: NS 1970.06.14.

június 23.Árpádföld -Botond vegyes a cinkotai Somkút utcai pályán:
"Az első 1970-es rögbis akció fotón a Somkút utcai pályán (napjainkban Exiles!) Árpádföld - MTK-Botond vegyes
balra a játékvezető: Sárközi István   (Árpádföld), oldal bedobó: Szalay Dezső (MTK), jobb oldalról nézi : Erdélyi Sándor (Árpádföld), a sort elől hátra toló:  Bene Kálmán (BOTOND), aki mögötte segít : Bogár Pál (MTK), aki ezt nem hagyja: Juhász László (Árpádföld), balról hátul sor végén: Kovács István (BOTOND)"

Balról a játékvezető Sárközi István, a bedobósor elején Bene Kálmán és Erdélyi Sándor (szakállban)

Az első, saját tulajdonú rögbi labdát bátyám, Bene Albert küldte Kanadából 1970. augusztusában, amikor már a saját csapatot a Fások SC-t szerveztem, a Szakipar SC elődjét, amely valójában használta is ezt a labdát.
A labda beszerzése nem volt egyszerű, mert Kanadában a hagyományos rögbi csak amatőr szinten szerepelt és ott is inkább az amerikai focit játszották. Végül is sikerült egy terrakotta színű, fűzős (!) rögbilabdát vennie 16 CAD áráért, ami akkor kb. két farmer nadrág ára volt (nem márkás!). Természetesen Carlo-tól is kapott a csapat egy labdát.
Ezzel a két labdával készültünk 1970 őszén, de  később már ezt az "első magyar" labdát csak edzésre használtuk.A későbbiekben már mind az Építők, mind az Árpádföld beszerzett saját rögbi labdákat Csehszlovákiából, mert ott a nagyobb sportboltokban lehetett kapni, elfogadható áron.
Akik onnan többet behoztak, azok - kis felárral - tovább adtak belőle néhány darabot más csapatoknak. Élt a szolidaritás!
Talán a '70-es évek végén a Bp.-i Baross-téren lévő "Favorit"
Sportáruházban lehetett lengyel gyártmányú, fehér színű. de eléggé hegyes formájú labdákat kapni, talán 190 Ft-ért (?). A BOTOND RC. akkor vett vagy tíz darabot, amellyel később az ELTE-BEAC gazdálkodott és a GAMF Kecskemét rögbi csapatának, majd talán még az Esztergomnak is adtunk belőle.
"
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező

A nagy áttörés a 90-es évek vége volt, amikor Ispán Lászlóné Ria, a Szövetség főtitkára kötött egy szerződést a Gilbert-tel, mely révén kaptunk egy tétel válogatott mezt évente, illetve néhány labdát, illetve kedvező áron rendelhettünk a csapatoknak nagyobb tételben.
A Gilbert után hasonló szerződésünk volt egy másik sportszergyártóval, a Kukrival, melynek európai vezetője a rögbis Adi Raz volt, kivel régi közvetlen kapcsolatban voltunk.
A 2000-es évek közepétől a megnyíló Decathlon áruházakban pedig már igen olcsón hozzálehetett jutni, hála a francia vezetőségnek, támogattak számos szövetségi akciót is, illetve külön rögbis sarok volt egy darabig példáúl a fehérvári áruházukban.

Vidaszl


Bene Kálmán könyvéből részlet:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988június 27. szombat, Pécel - OKISZ Kupa 2. forduló
15.30 Gödi MTSz - Erzsébeti Spartacus
17.30 MTK - Péceli Spartacus

Forrás: NS 1970.06.26.1970. július

július 2.
július 4.
Bp. Kőér u. pálya OKISZ Kupa 3. forduló
15.00 Péceli Spartacus - Erzsébeti Spartacus 11-6 (0-3) Pontok: Plenich 5, Molnár és Keskeny 3 ill. Kálló 6
17.00 MTK - Gödi MTSz 19-6 (8-3) - legtöbb pont: Varga I. - MTK 14 pont

Forrás: NS - 1970.07.03.

július 5.
Szélben, esőben:
Döntő mérkőzés:
Péceli Spartacus - MTK 21-12 (6-0)
Varga I. sérülése miatt már nem ment olyan jól az MTK-nak.
A legtöbb pontot szerezte: Molnár és Svedics, ill. Füleki.
Végeredmény:

1. Péceli Spartacus

2. MTK
3.
Erzsébeti Spartacus
4. Gödi MTSZ
július 07.


A Botond megalakulása:
"1970 július: A BOTOND RC megalakulása, mint baráti társaság, Bene Kálmán vezetésével., Atanaszov Mikéós, Káló László és Hegedűs János segítségével.
Később: Az MTK hallgatólagosan (személyi kapcsolatok alapján) adott egy csapatra való használt focimezt és alkalmanként játszhattunk a hátsó edzőpályán, amit a BKV Előre SE-től béreltek.
"
Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

"Botond RC. 1970. szeptembertől már előbb Fások SE, majd azt hamar otthagyva, szeptember 11-től Szakipari Építők SE, amely végigjátszotta az 1971-es kupát, majd feloszlott és az MTK keretében játszottak tovább a játékosok."
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervezőAz MTK alakulása.
"Az MTK alakulása 1970. júliusában három személyhez kötődik. Dudás László (Laci'bá), Borbás József (Józsi 'bá) és Bogár Pál (Szőr).  A két előző személy autószerelő volt a Mauthner, ma újra Szent László út elején és valami úton kapcsolatba kerültek Carlo-val és aktívan részt is vettek a játékban, 43 és 38 évesen, így mi őket 'bá-nak szólítottuk, a koruk miatt.
Bogár Pál (Szőr) a ritkás szakálla miatt miatt neveztük így, a barátai között nagy tekintély, de kemény játékos is volt, ráadásul nagyon lelkes. Így ők hárman voltak az MTK szervezői.
A szervezés története, hogy Borbás József barátja volt az MTK létesítmény igazgatójának, mert annak autóját javította rendszeresen, így kapott a csapat ott egy garnitúra használt csíkos mezt (jó erős volt!) néha öltözőt, ritkán pályát, de azt is csak a hátsó edzőpályát.

Itt történt a híres eset. 1970. augusztusában, hogy az MTK foci első csapatának az edzőpartnere nem érkezett meg és az edzőjük megkért bennünket, hogy beszállnánk-e, egy kis focizásra.
Persze, mondtuk és 3-2-re nyertünk az I. osztályú focisták ellen, mert megőrültek attól, hogy ahol a labda leesett, ott volt rögtön a fél csapatunk és a rugdalózásukon csak nevettünk, de testtel eltoltuk őket a labdától. Az ő edzőjük volt a bíró és folyton nevetett a saját játékosainak az erőlködésén.
Természetesen nem tudtunk jól focizni, csak ez a rögbis hozzáállás teljesen megbénította a focistákat.
"
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező

Az MTK-Göd mérkőzés beharangozója:
július 11. szombat
A Dunántúli Napló cikke a bemutatkozó sportágról:

július 12. Vasutas Napi Juliális - vélhetően ekkor is bemutatkoztak a frissen alakult rögbicsapatok, Árpádföld - Güd egymás ellen - talán a BVSC pályán.

Forrás: Tárkányi András


Szerelés:

A labdát tartó játékos az Árpádföld egyik lelke volt.Carlo Passalacque vezet egy Pesterzsébet - MTK mérkőzést 1970 nyarán:
Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


Bene Kálmán könyvéből részlet:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988
A cikk 1970.11.03-i!!!!!!!


július 18.
Carlo vezet

... és a kapcsolódó cikk:


Árpádföld és ? - becsült időpont
1970. augusztus
augusztus 6.
Augusztus 15-én indul a Dunakanyar Kupa 6 csapattal.
Előzetesen: Péceli Spartacus, az Erzsébeti Spartacus, az MTK, a Gödi MTSZ, a nemrégen alakult Bp. Építők és Veresegyháza.
Forrás: NS - 1970.08.06.


Beharangozó:


augusztus 15. szombat Vác - Vasutas pálya - a Gödi MTSz szervezésében
Dunakanyar Kupa 1. ford.
Forrás: NS - 1970.08.15.
Eredmények:
Bp. Építők - Pesterzsébeti Spartacus 52-0 Legtöbb pontot szerzők: Hubai és Kiss
Péceli Spartacus - MTK 24-18 Legtöbb pontot szerző: Molnár
Gödi MTSz - Veresegyháza 45-6 Legtöbb pontot szerzők: Tomka és Basána
Forrás: NS - 1970.08.17.
augusztus 20. csütörtök, Göd - Dunakanyar Kupa 2. ford.
9.00 Péceli Spartacus - Pesterzsébeti Spartacus 30-14 (14-3) Legtöbb pontot szerző: Molnár 16, ill.Pogonyi 9
10.30 MTK - Veresegyháza 68-3 (32-0) Legtöbb pontot szerző: Varga 27, ill. Mácsai 3
12.30 Bp. Építők - Gödi MTSz 20-9 (6-3) Legtöbb pontot szerző: Hubai 8 ill. Sinka J. 9
Forrás: NS - 1970.08.22.

augusztus 23. vasárnap, Göd - Dunakanyar Kupa 3. ford.
9.00 Gödi MTSz - Pesterzsébeti Spartacus 45-0 (14-0) Legtöbb pontot szerző: Eszes 19 ill. Sinka 9
10.30 Bp. Építők - MTK 28-11 (6-6) Legtöbb pontot szerző: Hüse 9, Kiss F. 6 ill. Nagy K. 5
12.30 Péceli Spartacus - Veresegyháza 6-0 játék nélkül
Forrás: NS - 1970.08.25.


 

augusztus 27.
A gödi csapat nevekkel - rákattintva a teljes cikk olvasható.
NS 1970.08.27-i száma szerint az Építők pályán zajlott a Hannover 1878 ellen mérkőzés.
Az első félidőben a németek győztek 29-3-ra.
A második félidő bátrabb magyar vegyescsapata 32-24-re győzött.
Göd MGTSZ – Hannover 1878 (24-17)

Mérkőzés közben:

Forrás: Sárközi István - 1970-től 74-ig játékos, majd játékvezető és szervező a 80-as évek elejéig
augusztus 30. vasárnap, Göd - Dunakanyar Kupa 4. ford.
9.00 Gödi MTSz - MTK 6-0 játék nélkül
10.30 Bp. Építők - Péceli Spartacus 48-6 (17-3) Legtöbb pontot szerző: Kiss F. 12, Mélykuti 11 ill. Molnár 3 és Plenich 3
12.30 Pesterzsébeti Spartacus - Veresegyháza 18-16 (6-11) Legtöbb pontot szerző: Ackermann 6, Igaz 6 ill. Mácsai 7
Forrás: NS - 1970.09.01.

Pest Megyei Hirlap cikk a gödi mérkőzéshez kötődően:

Forrás: Árkai Zsolt - Győr


Dunakanyar Kupa - becsült időpontú kép
A Botondból alapított Szakipar Építők. A zöld-fehér szerelést a Baross-téri "Favorit" Sportáruházban (a KISZ pénzéből Bene Kálmán vette.
Balról áll: Carlo, Antal László, Borossa Rudolf, Bába Ferenc, Harsányi István, Márai ?, Novák József, Atanaszov Miklós Kovács István, Plenich Gábor, a szélén a Bp. Építők vezetője Dékány István
Guggolnak: Ócsai József, Bene Kálmán, Kálló László (Hubayval ütközéskor súlyosan sérült), Szentesi László, Hegedüs János (ő beszélte rá Bene Kálmánt 1978-ban, hogy újra álljon neki a szervezésnek, ekkor csatlakozott Czabán Dániel és a BEAC), jobb szélen guggoló azonosítatlan a középen ülő labdát tartóval együtt
Dunakanyar Kupa
Bedobás - becsült időpontú kép
Dunakanyar Kupa
Tolongás - becsült időpontú képDunakanyar Kupa
Támadás - becsült időpontú kép
Dunakanyar Kupa
Tolás - becsült időpontú képDunakanyar Kupa
Bedobás 2. - becsült időpontú kép


1970. szeptember
A legkisebb korosztály ismerkedik a labdával, köztük Carlo kislánya Patsy is (balról az első) - a kisfiúval emlékei szerint sokat játszott, de nem emlékezik ki volt:

A cikk a Magyar Ifjúság 1970.10.23-i számában jelent meg.szeptember 6. vasárnap, Göd - Dunakanyar Kupa 5. ford.
09.00 Bp. Építők - Veresegyháza 55-0 (29-0) Legtöbb pontot szerző: Mélykuti 12, Hüse 11, Szörényi 9
10.30 Gödi MTSz - Péceli Spartacus 27-17 (9-5) Legtöbb pontot szerző: Mészáros 9 ill. Molnár 9
12.30 Pesterzsébeti Spartacus - MTK 22-8 (22-8) Legtöbb pontot szerző: Jurácsik 6 ill. Tárkányi 5

Forrás: NS - 1970.09.12.

szeptember 11.
"A Budapesti Faipari Vállalat Sportegyesülete, a FÁSOK SE. befogadta az addig baráti közösségként működő BOTOND RC tagjait. Itt is csak nevet adtak és valami ködös ígéretet a jövőre vonatkozólag. Csapatkapitány Hegedűs János, szervező - intéző Bene Kálmán."
Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

Az alakuló ülés menetrendje:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


Szakosztályvezető: Farkas Árpád
Intéző: Atanaszov Miklós, Drornik István
Edző: Bene Kálmán, Kálló László
Csapatkapitány: Hegedűs János

Az alakuló jegyzőkönyv:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


A megalakuláskor jelentkezők névsora:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező

szeptember 12.
NS - Dunakanyar Kupa félidőben:

"Botond RC. 1970. szeptembertől már előbb Fások SE, majd azt hamar otthagyva, szeptember 11-től Szakipari Építők SE, amely végigjátszotta az 1971-es kupát, majd feloszlott és az MTK keretében játszottak tovább a játékosok."
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

És az eredeti csapatkép Bene Kálmántól:

"Az álló sor szél a kérdőjel helyére Dvornik István neve kerül."
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervezőszeptember 13. vasárnap, Göd - Dunakanyar Kupa 6. ford.
09.00 MTK - Péceli Spartacus 42-17 (15-14) Legtöbb pontot szerző: Tárkányi A. 22 ill. Molnár 8
10.30 Bp. Építők - Pesterzsébeti Spartacus 57-0 (18-0) Legtöbb pontot szerző: Kecse 12 ill. Hüse 11.
12.30 Gödi MTSz - Veresegyháza ??
Forrás: NS - 1970.09.14.szeptember 17.
"A FÁSOK SE csapata egy emberként átment a frissen megalakított Szakipari SE. keretébe, ahol egy héten belül felszerelték a csapatot, tornatermi edzési lehetőséget kaptunk heti két alkalommal a Báthory utcában és alkalmanként a Budapesti Építők SC. népligeti sporttelepének füves edzőpályáján. Ez volt az első, valóban elfogadható rögbi pálya és az első szervezetileg szabályosan bejegyzett rögbi szakosztály."
Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

"A Szakipari Építők SE. által nyújtott körülmények:
1970 őszétől tornaterem, '71 tavasszal pálya,  teljes, komplett felszerelés, arra késztetett bennünket,  hogy komolyan vegyük a téli felkészülést.
Ennek érdekében készítettünk egy MÁGNESTÁBLÁT,  amelyet alapozó zölddel lefestettem, majd fehérrel  bevonalaztam a rögbi pályát és a kaput, utána lakkal  kétszer átkentem, így használható eszközzé vált.
Gyerekjátékokból beszereztük a kétszínű mágnes  korongokat és minden edzés alkalmával vizuálisan is  képeztük magunkat, a rögbi játék elemeiből.
"
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervezőszeptember 20. vasárnap, Dunakanyar Kupa 7. ford.
Pesterzsébeti Spartacus - Péceli Spartacus 22-8 (8-5)
Bp. Építők - Gödi MTSz 25-6 (19-0)
MTK - Veresegyház 33-3 (6-3)
Forrás: NS - 1970.10.01.szeptember 22.
Rögbi Carloval

szeptember 26. szombat 15.00, Népliget - Dunakanyar Kupa 8. ford.
Gödi MTSz - Pesterzsébeti Spartacus - elmaradt
Forrás: NS - 1970.10.01.

szeptember 27. vasárnap, Népliget - Dunakanyar Kupa 8. ford.
12.30 Bp. Építők - MTK 33-6 (6-3)
14.15 Péceli Spartacus - Veresegyház 48-3 (22-3)
Forrás: NS - 1970.10.01.


szeptember 28. A Szakipar SE (Botond RC) megalakulása

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988Kalló László által készített oktatási jegyzékek:Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988

Az eredeti lapok nagy felbontásban:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


szeptember 28.
A Szakipar csapatának felszerelésére tett javaslat:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


1970. október
október 1.
október 4. vasárnap, Dunakanyar Kupa 9. ford.
Bp. Építők - Péceli Spartacus 27-14 (13-14) Legtöbb pontot vivő: Mélykúti 9, Dékány L. 6 ill. Plenich 6
Gödi MTSz - MTK 43-3 (34-0) Legtöbb pontot vivő: Eszes 16, Boda 12 ill Tóth 3
Pesterzsébeti Spartacus - Veresegyház ?
Forrás: NS - 1970.10.08.


október 9.
Vontatás

október 10. vasárnap 9.00 - Göd, Dunakanyar Kupa 10. ford.
Bp. Építők - Veresegyház 6-0 elmaradt
Gödi MTSz - Péceli Spartacus 22-3 (22-3) Legtöbb pontot vivő: Mészáros 6 ill. Molnár 3
MTK - Pesterzsébeti Spartacus 35-0 (9-0) Legtöbb pontot vivő: Sorbán 10, Lakatos 6, Kiss V. 6
A Kupa végeredménye:
1. Bp. Építők

2. Gödi MTSz
3. MTK
4. Péceli Spartacus
5. Pesterzsébeti Spartacus
6. Veresegyháza
Forrás: NS - 1970.10.13.


október 13.
október 17. Az Építők átveszi szerelését:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988
Az eredeti nagy felbontásban:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


Bene Kálmán és Pogács István az új zöld-fehér mezben

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


Az Újpest csapatában játszó Kiss János sportigazolása:


Forrás: Kiss János - Sárközi Istvánon keresztüloktóber 18. vasárnap
Göd - Szakipar
Csapatlista:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


október 19.
Építők pálya - Szakipar edzés részvételi lista:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező

október 20. Szakipar tornatermi edzés részvételi lista és szerelés átvételi lista:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


október 21. Szakipar tornatermi edzés részvételi lista:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


október 23.


október 25. vasárnap
Szakipar - Ikarusoktóber 30. Anglia - Franciaország 6-0 - pozsonyi Új Szó hetilap:
Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988
A listán rosszul olvasható nevek: Kálló László, Kovács István, Balog István, Atanaszov Miklós, Hegedüs János, Rusotszky Gábor, Bába Ferenc, Antal László, Nagy László, Szentessy László, Csegöldi Sándor, Bene Kálmán, Kuttner László, Rácz László, Erdei Imre, Novák József, Márai András, Ugró Szilárd

A fenti dokumentumon szereplő fénykép eredeti felbontásban:

"A Szakipari Építők SE csapatképén a nevek:
Balról az álló sorban: Virágh Tibor, Atanaszov Miklós, Rusovszky Gábor, Kovács István, Sturovics Endre, Kálló László, Bene Kálmán, Hegedüs János
Balról a guggoló sor: Csegöldi Sándor, Emődi László, Pogács István, Antal László, Pásztor István, Kovács Sándor, Nagy Ferenc
(A fenti névsor azért érdemel figyelmet, mert ezek  a játékosok voltak az első, valóban szervezett és  komolyan vezetett rögbi szakosztály tagjai, még akkor is, ha nem ez volt a kor legjobb csapata. Ráadásul az 1971 kora tavaszán tartott edzéseink  a Bp. Építők népligeti pályáján, keltettek feltűnést  az ott edző atléták előtt, amiből a korszakváltó és  fordulópontot jelentő Bp.Építők rögbi csapata lett. Mintegy katalizátorként segítve a fejlődést!)
"
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező1970. november
A Szakipar edzéslátogatása október 18-tól november 17-ig:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988
"A Szakipari Építők SE. eseményeiről vezetett  jelenléti névsorból kiderül, hogy Bába Feri (Öreg)  első edzése 1970. XI. 3-án történt, de a négy  nappal későbbi  meccset valamiért kihagyta.
Ugyanerről a listából kiderül, hogy a Szakipari  Építők SE első meccsére 1970.X.18-án került sor  a Gödi MGTSZ csapata ellen, amelyen kikapott. Ez a meccs vasárnap volt a Felsőgödi focipályán.
"
Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


Csapatfelállás edzői vázlatok:Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


november 3.


A kapcsolódó cikk:
Forrás: Képes Újságnovember 7. szombat
Szakipar mérkőzés a frissen alakult MTK-val az MTK edzőpályáján:

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


november 14. szombat - Anglia, Headingleyben
Ausztrália győzelmével fejeződ
tek be a rögbi Világ Kupa küzdelmei.
A döntőben az esélyesnek
tartott brit válogatott, amely a selejtező körmérkőzés során mindegyik ellenfelét legyőzte, gyenge játékkal 12:1 arányú vereséget szenvedett a védő Ausztráliától.
A
négyes döntőben még Franciaország és Új-Zéland vett részt.
Forrás: NS - 1970.11.21.
Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


november 18.
Az öntevékeny Társadalmi Rögbibizottság megalakulása.november 22. Építők Lapja cikk a rögbiről - interjú Czabán Dániellel:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988
A cikkben Czabán Danin kívül a következő rögbisek nevét említik: Kecse, Hüse, Szilágyi, Kékesi, Szörényi, Mélykúti, Rimóczi, Hubai, Dékány I., Dékány L., Kiss F., Szpodnyi, Papp, Kováts A., Árpás, Nagy J., Benyovszky, Hasenöri, Wesniczky


november 28.
Rögbi-bál a Gödi étteremben - rendező a Gödi MGTSZ rögbi csapata
Szervező: Szekeres Bence csapatkapitány
Résztvevők kb. 40-50 fő

Forrás: Bene Kálmán - 1970. és 1988. között aktív rögbis és sportszervező


Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988


1970. december
december 14.
Az MTS (Magyar Testnevelési és Sporthivatal ?) elnökségi irodájának vezetője kijelenti, hogy a rögbi még nem érett a hivatalos sportággá váláshoz. Legyenek többen, tanácsolja, addig is bármely sportegyesület keretein belül űzhetik e sportot.
Forrás: NS - 1970.12.14.Szekeres Bence József javaslata a Magyar Társadalmi Rögbi Bizottságnak a rögbisport fejlesztésével kapcsolatban:Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988
december 28.
Riportcikk Carlo Passalacqua-val - Fehérvár Rögbi Klub


december 30. Zágráb, Európai Nemzetek Kupája (FIRA) Jugoszlávia - Csehszlovákia 0-9 (0-3) - pozsonyi Új Szó hetilap:

Petőfi Népe műsorújságból a Jugó TV műsorán:

Carlo Passalaqua újévi jókívánságai:

Forrás: Bene Kálmán - A magyar rögbi sport története 1969-1988
A fehérvári klubban összeállított cikkek és fényképek tablógyüjteménye - főként Erdélyi Sándor anyagaiból
.